Legea care interzice folosirea făinii de insecte în produsele tradiționale românești a fost inițiată de premierul Marcel Ciolacu, Alfred Simonis și Diana Tușa. Aceasta a fost promulgată luni, 18 decembrie, de președintele Klaus Iohannis.
„Se interzice operatorilor economici utilizarea, pe teritoriul României, a unor alimente noi autorizate în prepararea/producerea produselor alimentare prevăzute în Registrul Național al Produselor Tradiționale și Registrul Național al Rețetelor Consacrate”, se arată în lege.
Etichetele produselor alimentare care conțin alimente noi – respectiv larve de Alphitobius diaperinus (larvele gândacului de făină) sub formă congelată, de pastă, uscată şi de pulbere şi/sau pulbere parţial degresată de Acheta domesticus (greier de casă) şi/sau Locusta migratoria (lăcustă călătoare) sub formă congelată, uscată/pudră, întreagă şi/sau vierme galben de făină (larva de Tenebrio molitor) sub formă congelată, uscată şi de pudră – trebuie să conțină o mențiune din care să reiasă că acest ingredient poate cauza reacții alergice consumatorilor cu alergii cunoscute la crustacee și la produse derivate din acestea, precum și la acarieni.
Produsele alimentare care conțin specii de insecte autorizate urmează să fie expuse în magazine într-un stand separat, delimitat de cele care conțin produse alimentare consacrate, fără insecte.
Proiectul de lege prevede și sancțiuni. Nerespectarea acestei legi este sancționată cu amendă între 10.000 și 100.000 de lei. Constatarea și aplicarea sancțiunilor se face de către cei de la Protecția Consumatorilor.
Trimite articolul
X“…cu melcii vostri!”
Mei, să aveți grije se scrie pe produse unde se pune faina din gândaci ca eu nu pot manca decât cusher. Voi goymii puteți sa bagati și rahat în voi ca asa sunteți voi… la voi va fi chiar obligatoriu.
Neam de ghiocei.