Fostul președinte al PNL Florin Cîţu spune că economia României va avea o creștere economică aproape de zero anul acesta și avertizează că o prăbușire economică este inevitabilă.
„Economia României va avea o creștere economică aproape de zero anul acesta. Bugetul este construit pe o creştere economică de 4.6%. Cu o probabilitate destul de mare vom intra într-o criză economică severă. Această prăbușire a economiei nu mai poate fi evitată acum. Este prea târziu”.
Cîţu a listat pe pagina personală de Facebook o serie de măsuri care, în viziunea lui, ar putea duce la revenirea economiei în partea a doua a anului 2023.
„Fără aceste măsuri, criza economică poate să se întindă până în 2025/2026. Nicio propagandă nu poate să omoare adevărul. Doar competiţia, liberă şi transparentă, este soluţia pentru o economie puternică şi avansată”, spune el.
Lista publicată de Florin Cîţu:
1. Menţinerea puterii de cumpărare a tuturor românilor prin reducerea contribuțiilor cu 5 puncte procentuale, impact bugetar mai mic cu aproximativ 6 miliarde lei decât pachetul de măsuri sociale prezentat.
2. Accelerarea reformelor: pensii, salarii în sectorul bugetar şi administraţie. Aceste reforme înseamnă bani din PNRR la bugetul de stat care pot să acopere reducerea veniturilor la buget din reducerea CAS.
3. Implementarea tuturor jaloanelor din PNRR, oricât de grele par. PNRR înseamnă bani la bugetul de stat pentru investiţii.
4. Investiţii de 7% din PIB de la buget – execuţie la final de an.
5. Rambursarea TVA – până acum sumele rambursate sunt mai mici cu 2 miliarde în comparaţie cu anul trecut. Asta înseamnă 2 miliarde de lei pe care firmele nu le au în condiţiile unei inflaţii galopante. Dacă nu se rambursează tot TVA, o mare parte din firme îşi vor înceta activitatea.
6. Menţinerea deficitului bugetar în parametrii anunţaţi la începutul anului. Aşa se câştigă încrederea investitorilor. Aşteptările de creştere a preţurilor vor scădea şi imediat vor scădea şi
dobânzile la care se împrumută România. Asigurarea investitorilor că România menţine traiectoria de reducere a deficitului bugetar în perioada următoare.7. Decontarea la timp a concediilor medicale. Restanţele statului pentru firme înseamnă creşterea riscului de faliment pentru aceste firme.
8. Încurajarea comerţului liber. Orice interdicţie aplicată exporturilor o să fie imediat contracarată cu interdicţii pentru exportul unor bunuri în România. Acest lucru va duce la penurie,
creşteri de preţuri şi falimentul unor companii.9. Atragerea de investitori pentru reforma companiilor de stat. Fără aceşti investitori presiunea pe bugetul de stat o să fie prea mare şi până la urmă statul o să fie forţat să declare faliment pentru industrii întregi.
10. Alocarea resurselor în economie pe baza preţurilor formate în economie, nu pe baza unor decizii luate de un grup restrâns de politicieni.
Trimite articolul
XSalarii pentru bugetari…. DA asta e solutia, , da-le frate tot Bugetul tarii si tot nu o sa le ajunga. In ce economie sanatoasa un bugetar castiga deja mai mult decat unul din privat, adica ala care produce banii ca sa-si umple si bugetarul matele?!! Si tot nu am inteles , daca e asa rau la stat, munciti mult si sunteti platit prost HAI IN PRIVAT lenesilor!!
Unde sunt banii pe care i-a imprumutat acest “penelist” si romanii trebuie sa-i plateasca ?
Parca acelasi individ spunea anul trecut ca economia noastra bubuie (a vrut sa spuna probabil duduie dar la ce IQ are…) si acum dupa ce EL a contractat 200 de MILIOANE de doze de vaccin si a dat 1,2 miliarde de Euro si 6,6 miliarde de lei + izolete + masti + bonusuri de 85% din salariu medicilor + cine stie ce alte mizerii, ne anunta ca economia Romaniei este inevitabila?
Eu zic asa: judecat si el si uzurpatorul de Arafat care nici drept de practica nu are ca medic (daca o fi medic) si impreuna cu Iohannis la puscarie. Dupa aceea mai vedem cu Fritzi din astia ce facem.
-
Toti pnl-istii la puscarie, aceeasi mizerie ca si cei de la psd.
Pina cind se tot pompeaza salarii in sectorul bugetar ???
Privatul nu conteaza ???
-
Toti care muncesc conteaza, nu doar bugetarii. Dar daca vrea bani mai multi cel ce lucreaza la privat, ce produce trebuie sa coste mai mult iar cineva sa plateasca. Asta o face ori alt lucrator la privat, care ca sa plateasca mai mult trebuie sa aiba la randul lui un salariu mai mare, ori un bugetar care sa aiba salariul mai mare. Deci solutia e sa se mareasca salariile. Cheltuielile totale incluzand salariile pentru un produs sau serviciu insa nu se pot mari mai mult decat productivitatea. Aici din fericire Romania sta bine, raportul productivitate salariu ce cel mai mare din EU. Deci, daca trebuie schimbat ceva, este distribuirea castigului: mai mult la cel care munceste, mai putin la patronate. Asa ca problema ta este patronul care nu imparte profitul corect, nu bugetarul. Sau, unde raportul productivitate salariu nu este unul care sa justifice o marire de salariu, problema e fie angajatul ineficient, fie patronul nepriceput, fie starea economiei, cu salarii mici (prea multi patroni nepriceputi, deoarece la angajati datele arata ca sunt mai productivi decat sunt platiti)
-
Solutii
daca lucrezi la privat: cere o marire de salariu daca ti se cuvine, sau creste-ti productivitatea, sau cauta un angajator priceput ca manager, sau recalifica-te in alta meserie, sau incepe o afacere -
Solutii daca esti patron ori antreprenor: invata management, antreprenoriat, trateaza-ti angajatii in asa fel incat sa lucreze bine.
-
daca nici prima nici a doua, angajeaza-te la stat daca crezi ca e mai bine, sunt tot felul de posturi disponibile neocupate si binisor platite, dar necesita scoala(asistenti medicali, directori de scoli etc).
Iar pentru o economie buna, ce poti sa faci e sa votezi cu cap si nu cu ura: urmareste indicatorii economici care conteaza, vezi in timpul carui partid au crescut, si mergi la vot in cunostina de cauza. Daca votezi pe baza de ura si frustrari, aia o sa ai ca economie. -
varianta cea mai proasta e sa stai pe net si sa dai vina pe bugetari, dar daca altceva nu poti, e si asta o varianta. Poti sa mai dai vina ba pe un partid, ba pe altul, ba pe alte zone alte tarii, ba pe cei care vin aici din alte zone, e usor sa gasesti vina altundeva atunci cand doar cu asta te ocupi. Cine e de vina? aia care nu-s ca tine, fie bugetari, fie mitici, fie pensionarii etc.
Parca acum câteva luni duduia, din spusele stimabilului. Sa o lase mai ușor cu știrile panicoase.
pai si pana acum ce-ai facut ? ai asteptat sa constati o data cu mine ca vine criza? ….sau nu te-ai uitat la canalul TV potrivit ?
toti sunteti la fel : “eu am zis ca ” – dar ce ai facut sa impiedici asta? ca noi nu vedem
Era nevoie de Citzu sa aflati asta?
-
Da, pentru ca noi suntem prosti Gramada
Vreun punctuleț, cât de mărunt, legat de creșterea nivelului de colectare?
Orice procent în plus înseamnă miliarde de lei la buget.
Cat de minunat este atunci când viziunile economice evita acest subiect: prea sensibil pentru firmele alese pe sprânceană.
Vorba imnului Romaniei.-Desteaptate romane.
Daca nu iesim din UE pana in 2030 o sa va rugati moartea toti.
-
😀 hahaha Șoșo, pe cine mai păcălești?
-
Nu-i nici o pacaleala, UE a inceput cumva, si a continuat altcumva. Ideile de acum zeci de ani au fost abandonate, iar UE acum e doar despre supravietuirea tarilor bogate pe seama celor sarace folosite ca piata de desfacere, forta de munca ieftina(de exemplu, exista masinarii de cules sparanghel, da’ mai bine folosesti romani), si surse de bogatii naturale luate cu japca. E oiropa cu 2 “viteze”, viteza noastra.. te uiti la indicatorii de convergenta si vezi ce si cum, dar mai simplu te uiti pe fereastra, mergi prin tzara si daca nu ai fost spalat pe creier complet, n-ai cum sa nu vezi. Dupa ce vezi, cauti motive, unele find interne, altele cele mai importante is externe. Mars.
-
Prabusirea economiei,asta a fost pofta ce-ai poftit , acum poti sa pleci linistit , ti-ai adus aportul total ! Dar roata se intoarce si poate o sa raspunzi pentu aceasta perioada de ” glorie” !
-
A zis ca pleaca sef la BNR :)))
Aha, deci “crestere economica aproape de zero” e totuna cu “prabusire”.
Asta parca era totusi absolvent de politehnica, nu de jurnalism.
Lipseste din cinematica Economiei masca si spirtul pentru Covid . In rest, apa de ploaie
Romanul de rand sarac a fost sarac va ramane la noi aici jos nu va fi nici-o diferenta tot salari mici tot viitor incert din pacate nu am nimic cu nimeni dar tot aceiasi oameni rai uni.
Noi tot saraci vom ramane orce sar intampla din pacate nici cand duduia economia nu aveam tot ce vrem.