Raportul privind evaluarea modului în care România şi-a îndeplinit obiectivele asumate în Raportul Stand-By şi concluziile evaluării situaţiei macroeconomice din perspectiva Articolului IV al Statutului FMI vor fi discutate vineri de Boardul Fondului. Dezbaterea a fost iniţial programată pentru luni, 28 iunie, însă a fost scoasă de pe agenda Fondului după ce Curtea Constituţională a calificat reducerea pensiilor cu 15%, una dintre măsurile de austeritate propuse de Guvernul Boc, drept neconstituţionale.
Miza discuţiei din Consiliul Director este acordarea celei de-a cincea tranşe a împrumutului de 20 de miliarde de euro pe care România l-a contractat de la FMI, UE şi Banca Mondială. Tranşa a cincea este în valoare de 850-900 de milioane de euro. Conform practicilor Fondului, dacă va fi aprobată tranşa, banii vor ajunge în România în maxim 48 de ore.
Cel puţin teoretic, România nu ar avea motive să se teamă că nu va fi eliberată tranşa, după cum lasă să se înţeleagă reprezentanţii Fondului. Purtătorul de cuvânt al FMI, Caroline Arkinson, a declarat că guvernul României a reuşit să găsească măsuri alternative ca să compenseze rapid veniturile ce nu vor mai intra la buget în urma deciziei CCR. După respingerea micşorării pensiilor, guvernul a păstrat reducerea salariilor în sectorul public cu 25% şi, în plus, a mărit TVA de la 19 la 24%.
Acelaşi punct de vedere a fost formulat şi de şeful Biroului FMI pentru România şi Bulgaria, Tony Lybek, care a lăudat Executivul pentru că “a demonstrat o atitudine fermă faţă de realizarea programului economic (…) prin identificarea rapidă a unor măsuri compensatorii, după decizia Curţii Constituţionale”, transmite AGERPRES.
La rândul lui, şi reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, s-a declarat încrezător în măsurile de austeritate fiscală. “Sigur, sunt măsuri care asigură un tip de stabilitate fiscală şi economică în perioada următoare. În al doilea rând, mesajul meu e limpede şi foarte puternic: Atât Fondul, cât şi Comisia Europeană sunt alături de România, şi vor continua să lucreze alături de România pentru punerea în practică a programului pe care (împreună-n.r.) l-au desenat”, declara, Tănăsescu, luni, la The Money Channel.
România a bătut palma în aprilie anul trecut cu FMI, UE şi BM pentru un împrumut în cuantum de 20 de miliarde de dolari. Până acum, România a primit patru tranşe de la FMI, însumând 9,3 miliarde de euro, de la UE au venit 2,5 miliarde, iar de la Banca Mondială, 300 de milioane.
Sursa: Realitatea.net
Citiți principiile noastre de moderare aici!