„O misiune FMI, condusă de Jan Kees Martijn, va vizita Bucureştiul din 29 ianuarie până la 1 februarie 2024 pentru o vizită cu caracter obişnuit. Echipa Fondului va analiza recentele evoluţii economice şi financiare şi va realiza o actualizare a perspectivelor macroeconomice”, se arată în anunţul FMI semnat de Geoff Gottlieb, reprezentant regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, conform AGERPRES.
Ultima vizită la București a echipei FMI condusă de Jan Kees Martijn, șeful misiunii pentru România, s-a derulat în perioada 25 septembrie – 4 octombrie 2023, și a fost realizată pentru analiza anuală a economiei în baza Articolului IV.
Fondul Monetar Internațional estimează o creştere economică de 2,3% pentru România în acest an şi un deficit bugetar de 6% din PIB şi recomandă autorităților de la Bucureşti reforme adiţionale care să reprezinte 2% din PIB.
Într-o conferinţă de presă susţinută la finalul consultărilor, Kees Martijn a precizat că pachetul fiscal adoptat în toamna anului trecut de Guvern este un pas în direcţia potrivită, arătând însă că este nevoie şi de alte reforme.
„Alte reforme în ceea ce priveşte taxele sunt necesare pentru a creşte veniturile, eficienţa şi corectitudinea. O creştere a veniturilor de peste 2% din PIB în afara celor aduse de pachetul fiscal recent va fi necesară în următorii doi ani”, subliniază FMI.
Experţii FMI au arătat, la momentul respectiv, că principalele măsuri la care autorităţile de la Bucureşti ar trebui să se gândească sunt: eliminarea scutirilor, privilegiilor şi lacunelor rămase, o nouă eficientizare a TVA, implementarea unui impozit reformat pe proprietate şi utilizarea politicii fiscale pentru a promova utilizarea eficientă a energiei şi, mai larg, încurajarea tranziţiei la o economiei cu emisii neutre de carbon.
Potrivit sursei citate, pachetul fiscal adoptat va duce la un deficit bugetar de 5% din PIB în 2024, însă va fi nevoie de noi ajustări pentru că, aşa cum s-a convenit cu Comisia Europeană, deficitul trebuie să scadă sub 3% din PIB.
Trimite articolul
XCe tara care a urmat indicatiile fmi a dus-o mai bine ulterior? a, niciuna, ba unele chiar au ajuns in prag de colaps? “bun bun buuuun”… deci taxe, strangeti cu.reaua si alte asemenea. pentru ca nu avem destule categorii nemultumite deja. dar hei, noroc ca avem bani de dat pe vaxuri ori procese cu firma producatoare, f35 care or sa vina daca peste 10 ani, ukraineni(tot nu ne-a dat ue banii aia, nu? nu-i bai, mai imprumutam sa-i ajutam, bancile straine sa traiasca!), plimbari de ficus cu avion de lux privat, prosteli verzi, compensari ale pretului plafonat la energie(asta pentru ca am devenit independenti energetic, nu?), rostogolirea datoriilor uriase facute in timpul plandemiei, etc. Ce bine ca sanatatea si educatia nu sunt prioritare, ca ce ne-am fi facut daca erau prioritare?
FMI: noi abia asteptam sa va mai dam un imprumut, dar trebuie sa ne asiguram ca puteti sa-l returnati. Cu dobanda, desigur Asa ca mai “reformati” ceva sa stim ca se alege praful si pulberea de tara asta. Siiii… ce mai aveti de vanzare pe nimic?😂🤣😂🤪
Taxe, taxe, taxe si iar taxe. Taxe, taxe, taxe, taxe, taxe, taxe.
-
Ar fi si cazul sa plateasca si privatii ceva taxe, ca pana acum nimic din partea lor. Ce se mai aude de taxa de solidaritate de 10% ce urma sa se aplice la toti privatii?
ha,ha,ha…mor de ras
ar fi pacat sa pateasca toti astia ceva nasol de tot cand sunt adunati intr-o incapere, toti gramada! tare pacat