Fostul prim-ministru Victor Ponta a fost trimis în judecată în 2015, în același timp cu ministrul, la acea dată, al Transporturilor, Dan Șova. Ponta a fost acuzat de fals în înscrisuri, complicitate la evaziune fiscală și spălare de bani, iar Șova – de complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. La termenul de joi, ÎCCJ i-a achitat pe amândoi, în primă instanță.
Procurorii DNA au reținut că în perioada octombrie 2007 – decembrie 2008, Victor Ponta ar fi obținut, prin cabinetul individual de avocat, de la SCA ”Șova și Asociații” peste 180 de mii de lei pentru activităţi care în realitate nu s-ar fi efectuat. Aceștia au reținut că între cele două cabinete de avocatură s-a încheiat, în 30 august 2007, o ”convenţie de conlucrare profesională”, având ca obiect ”conlucrarea celor două părţi în dosarele de natură penală, de drept penal al afacerilor, precum şi în alte cauze în care se va ivi necesitatea”.
”Prin procesul-verbal din 29 octombrie 2007, inculpaţii au hotărât suplimentarea cu 1.000 euro a onorariului cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel pentru luna octombrie 2007 (lună în care Şova Dan-Coman s-a înţeles cu inculpatul Cristea Dumitru să încheie un contract de asistenţă juridică prevăzut cu comision de succes).
În data de 27 martie 2008, inculpaţii au încheiat un act adiţional la convenţia de conlucrare profesională, în sensul că s-a modificat onorariul cuvenit inculpatului Ponta Victor-Viorel la suma de 3.000 euro (cu o lună înainte, cele două complexe energetice încheiaseră cu SCA Şova şi Asociaţii alte contracte de asistenţă juridică prevăzute cu comision de succes)”, se arată în comunicatul DNA din 2015, citat de Mediafax.
Victor Ponta a comentat pe Facebook decizia instanței.
”Dincolo de cei trei ani de umilințe, de pierderea funcției de președinte al PSD și cea de prim-ministru – aș vrea să se gândească toată lumea dacă este normal să trăim într-o țară în care Kovesi, uncheșelii și portocalii săi comit abuzuri, falsifică probe și încalcă legea și te fac «penal» pentru interesele lor meschine/ și dacă este normal să nu răspundă niciodată pentru aceste infracțiuni. Am învățat foarte mult din această perioadă dureroasă – o să țin minte această lecție în toată activitatea mea viitoare”, a scris Victor Ponta.
În acelaşi dosar au fost achitaţi joi şi Laurenţiu Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER) la data faptelor, şi Laurenţiu Graure, la data faptelor director economic al CET, aceştia fiind acuzaţi de abuz în serviciu. Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), a fost condamnat la 4 ani de închisoare.
Citiți principiile noastre de moderare aici!