Ineleț este un loc unde poți evada în pandemie, mai ales că primăvara aduce totul „la viață”, iar peisajul este de un verde crud. Și ai ce vedea: aventura începe cu prima treaptă.
Scărițe-Cătun-Ineleț-Punte este un traseu circular de patru ore, destul de ușor de parcurs, care acum are și mai multe săgeți indicatoare pentru ca turiștii să nu se piardă. S-au ocupat de asta cei de la Parcul Național Domogled – Valea Cernei.
„Deși în mare parte traseul este marcat, noi ne-am împărțit în două echipe pentru a mai pune câteva indicatoare. Traseul acesta este în circuit și unii am luat-o pe o parte și ceilalți prin cealaltă parte. Am montat săgețile după ce au fost alți colegi în muncă de recunoaștere. Au văzut exact unde este nevoie de indicatoare, au făcut poze. Am făcut indicatoarele din bond, un material mai special, să reziste la intemperii”, spune, pentru Tion, Mariana Păsărin, specialist în educație ecologică și conștientizare în cadrul Administrației Parcului Național Domogled – Valea Cernei.
Traseul este spectaculos, mai ales pe partea cu scărițele.Turiștilor li se recomandă să le folosească cu încredere, pentru că nu vor regreta.
„Turiștii care merg să viziteze și să se bucure de priveliște merg pe la intrarea «pe la scărițe», care este undeva pe la 20 de kilometri de Băile Herculane. Se urcă pe la scărițe. Sunt patru astfel de scări din lemn. Ele sunt autentice, se identifică cu zona. Anul trecut, o asociație a pus și o «mână curentă», pe partea cu stânca, pentru a ajuta drumeții”, mai povestește Mariana Păsărin.
Dai de liniște
Odată ce turiștii trec de scări sunt „loviți” de un peisaj fabulos. Din loc în loc sunt băncuțe pe care oamenii le pot folosi să se odihnească. Se pot vedea Valea Cernei, vârful Vlascu, care domină împrejurimea, și munții care „merg” spre Godeanu.
„De acolo, priveliștea este foarte frumoasă. Dai de liniște. Noi asta simțim, chiar dacă suntem de-ai locului. Când ajungem acolo, parcă ne transpunem într-o altă lume”, spun cei care urcă aceste scări.
De la Biserica din Ineleț, turiștii pot continua traseul pe la scărițe sau coboară la Puntea lui Stoian, un drum cu fânețe. În drumul lor apare și un fel de magazin, un loc cu autoservire, unde localnicii au lăsat de-ale gurii. Prețul este pe fiecare produs, iar oamenii pot lăsa banii direct acolo.
„La școală se găsește un punct de autoservire. Pe pervazul de la școală se găsesc produse făcute de localnici, cu prețul pe ele. Turiștii lasă banii în gentuță”, ne mai spune Mariana Păsărin.
Urmează partea de coborâre pe la Puntea lui Stoian, unde se poate vedea o altă parte din Valea Cernei. Traseul nu este nici foarte dificil, nici foarte lung. În aproape patru ore se parcurge cap-coadă.
„Întotdeauna poți găsi lucruri interesante și noi pe același traseu. Natura de fiecare dată poate să-ți arate o altă latură”, conchide Mariana Păsărin.
Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei a fost înfiinţat în anul 1990 prin ordinul nr.7 al MAPPM/27.01.1990.
Trimite articolul
XMinunat. Plănuiesc de ceva vreme o drumeție prin acele părți.
Mai scrieti despre locuri apropiate din natura. Superb! Bravo Erika.
Deci de dragul turismului, sa le duca si oamenilor din satul ala izolat niste virus? Mare hahalere, coane, cum ar zice Caragiale
multumiri ,si la mai multe trasee descrise astfel
Virus la toata lumea, chiar si la cei izolati, desi nu cred ca e cazul