Romina – pilot pe MIG 21 Lancer, Raluca – maior în Armata Română, Dorina – miner, Stefania – pompier și Andreea – pilot de acrobație, reușesc în fiecare zi în profesii considerate până nu demult că sunt strict pentru bărbați. Cele cinci sunt respectate în colective majoritar masculine și sunt „exemplul viu că nimic nu este imposibil când ai un vis, te pregătești pentru el și muncești cu dăruire”.
De Ziua Națională a Egalității de Șanse între Femei și Bărbați, Gabriela Firea, ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, le-a premiat pe cele cinci pentru că demonstrează în fiecare zi că doamnele se pot descurca cu brio la manșa unui avion de luptă sau de acrobație, la volanul unei mașini de pompieri, într-o mină sau pe front.
Cine sunt cele cinci curajoase
Andreea Bănesaru este singura femeie pilot acrobat din România. La doar 23 de ani, Andreea are peste 1.200 ore de zbor și pilotează peste 10 tipuri de aeronave. La mitinguri aviatice zboară cu avionul de înaltă acrobație EXTRA-300L.
Dorina Niculina Drulă este miner și lucrează ca electrician al Unității Miniere de Carieră – Roșia Peșteana. De peste 30 de ani, coboară sub pământ și lucrează cot la cot cu bărbații.
Maior Raluca Popescu este printre doamnele care servesc patria în Armata Română. Împlinește chiar astăzi 40 de ani. A fost organizatoarea primului seminar privind problematica femeile militar. A participat activ în misiunile desfășurate în teatrele de operații din Afghanistan și Coasta de Fildeș.
Locotenent comandor Romina Mîrza este prima femeie pilot care execută Serviciul de Luptă Poliție Aeriană sub comanda NATO. Se urcă, fără emoție, la manșa avionului de luptă MIG 21 Lancer, din dotarea Armatei Române, de fiecare dată când este nevoie. A fost pilotul militar care a escortat, anul trecut, un avion de pasageri la bordul căruia se anunțase o amenințare cu bombă.
Ștefania Voicu este pompier la ISUBIF. La angajat când era cea mai mare nevoie de personal, la începutul pandemiei Covid-19. Are calificare de paramedic și este conducător auto pe mai multe tipuri de autospeciale printre care ambulanță SMURD, autospecială pentru victime multiple, autocamion, iar la nevoie poate conduce și autospeciale de stingere.
Pentru a marca această zi, a fost lansat un plic aniversar. Nadia Comăneci, primul sportiv român inclus în Gymnastics Hall of Fame, Regina Maria supranumită și „Regina Unirii” și Sofia Ionescu Ogrezeanu, prima femeie neurochirurg din lume sunt cele trei femei care apar pe plicul aniversar realizat de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, alături de Agenția Națională pentru Egalitatea de șanse între femei și bărbați și cu sprijinul Romfilatelia.
Plicurile aniversare se găsesc la toate oficiile Poștei Române.
foto: Gabriela Firea
Trimite articolul
XA sasea ar fi putut fi oare Roxana pt titlul informal de “sabotor la nivel verbal” al initiativelor usr din CLT ? Probabil ca trebuia sa se straduiasca mai mult pt a “sparge normele” in domeniul exclusiv(?) masculin de sabotor din opozitie al initiativelor lui Ruben & co ? E putin mai greu cand alearga pe acelaai culoar cu “proptitorul de lopata”. Dar timpul nu e pierdut, se poate inscrie la editia 2024.
PS: totcrespectul pt doamnele mentionate in articol. Bravo lor si celor care le sustin.
Dorina e prima din stanga in poza de sus cum te uiti? Apare si in galerie. Si in aia de poze.