Bucurie mare pentru credincioșii care se roagă la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântului Nicolae din Bocşa, județul Caraș-Severin. Unul dintre monumentele ecleziastice ale Regiunii Vest, aflat la 80 de kilometri de Timișoara, a fost restaurat cu bani europeni printr-un proiect Regio-POR 2014-2020.
Biserica Ortodoxă cu hramul ,,Sfântul Ierarh Nicolae” a fost zidită în stil baroc în anul 1750, din piatră şi cărămidă. Turnul actual din cărămidă acoperit cu tablă galvanizată a fost construit în 1911, pardoseala e din plăci de mozaic, altarul are pardoseala din parchet, iconostasul din lemn a fost realizat în 1913 de sculptorul Petru Oancea.
Biserica a fost zugrăvită în anul 1810, iconostasul a fost pictat în 1918 de Virgil Simonescu din Lugoj. Lăcaşul de cult a fost din nou pictat de Alexandru Popp din Timişoara şi dotat cu mobilier nou, iar în 18 decembrie 1938, chiriarhul dr. Vasile Lăzărescu a sfințit biserica.
„Aflat pe lista monumentelor de patrimoniu și supranumit „Voronețul Banatului”, datorită picturii exterioare realizate în tehnica frescă, lăcașul de cult vechi de peste 270 de ani a beneficiat de lucrări ample de reabilitare a zonelor degradate ale pereților exteriori. În plus, tâmplăria exterioară din PVC a fost înlocuită cu tâmplărie din lemn, cu aceleași caracteristici de detaliu ca a celei originale. Tot prin acest proiect au fost amenajate spațiile verzi, a fost introdus iluminat arhitectural exterior și a fost amenajată o rampă de acces pentru persoanele cu dizabilități”, au precizat reprezentanții Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Vest.
Lucrările au durat doi ani și jumătate.
Peste 4,8 milioane de lei au fost investiți în reabilitare, dintre care 4,7 milioane sunt fonduri europene nerambursabile.
Proiectul a fost implementat prin Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban şi conservarea, protecţia şi valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, iar beneficiar este Parohia Ortodoxă Română Bocșa 2.
Trimite articolul
XReabilitarea lacasului de cul s-a finalizat cu bine. Biserica arata foarte bine.
Acum, poate se reabiliteaza si spitalul si scoala din Bocsa.
Asa-i ca ar fi fain?
Bine ca s-au folosit fonduri europene, alea de la patriarhie sunt doar pentru îndestularea burdihanurilor preoțești.
Sa nu cumva sa fi investit cei aprox 1 milion de euro in dezvoltarea scolii din localitate că-și pierdea prelații viitorii enoriașii.
Adică 960 000 de euro? Au înnebunit? Pai e catedrala României? Pai le făcea un spital ca să nu mai umple caraserii spitalele din timisoara
-
N-ai tu loc de caraseni la spital, ce sa zic. Ca si carasenii de timiseni pe la munte, balti si cascade. Bine ca nu stam pe aceeasi strada, m-ai pune sa folosesc doar banda mea probabil.
Cat despre
“vrem spitale nu catedrale” – asta e nivel “progresism”. Parca au mai daramat unii biserici ca erau mai pe pragmatism, pe materialism. Si catedrala din centru voiau sa o mascheze cu ceva bloc. E bine ca au reusit macar sa creeze omul nou – tefelistul, cel care se imprumuta sa-si ia jumatate de duplex cu 100k eur, dar i se pare mult 1000k pentru o restaurare a unui monument istoric. Cam asa e cand crezi ca orice zugrav poate restaura o fresca. -
Ioane, ce te freaca pe tine grija ca europenii ne dau bani?
Da de ce e banana stramba?
Nu te mai gandi asa de mult ca poate ajungi la spitalul ala la care visezi!
Nu mai poate omul sa va dea ceva de poamana ca sariti voi, astia, cu Da de ce? Da de ce acolosi nu altundeva? Da pachete cu oloi cand ne mai da iuropenii?
Felicitări!
Diferența față de termenul de comparație este de-un Ștefan cel Mare, de “numai” jumătate de mileniu și de-un…acces “european” pentru persoanele cu dizabilități…
Bașca, binecunoscuta zicere în versuri despre fudulie.