În cadrul dezbaterii, care a avut loc la sediul Grupului pentru Dialog Social din Bucureşti și la care au participat scriitori, editori, arhitecţi, membri ai uniunilor de creaţie, precum şi parlamentari, Liiceanu și-a exprimat dezaprobarea față de proiectul de lege privind instituirea timbrului cultural.
„Mi-e imposibil să nu-mi pun întrebarea pentru cine fac eu serviciul de colector de timbru literar. 2.600 de membri ai Uniunii Scriitorilor în România? O ţară cu asemenea nivel cultural… păi, cred că este pe locul întâi în lume, dacă repartizezi la numărul de locuitori şi de cititori. Aceasta e uniunea pe care dumneavoastră o gestionaţi, pentru care faceţi legi de genul ăsta, pentru care ne chinuiţi pur şi simplu, punându-ne să facem lucruri care ne micşorează veniturile, care ne chinuie administrativ, care ne pun să facem operaţiuni logistice complicate, care ne ucid nervii, care ne ţin în discuţii de ani de zile cu dumneavoastră. Asta e o lege pe care ne puneţi să o respectăm? (…) Tocmai pentru că am colegi atât de eminenţi şi tinere talente, pe care le sprijin direct prin editura Humanitas, (…) nu mai doresc să fiu de astăzi membru al acestei uniuni. Nu pot să fiu coleg cu oameni care murdăresc hârtia în felul acesta. Deci, eu, de azi, am încetat. Nu mai am nicio relaţie cu uniunea dumneavoastră”, a spus Gabriel Liiceanu în timpul dezbaterii, la care au participat printre alții și Varujan Vosganian, prim-vicepreşedinte USR, dar şi unul dintre iniţiatorii proiectului de lege, Silviu Lupescu.
Nicolae Manolescu, preşedintele Uniunii Scriitorilor din România, a declarat că, odată ce Liiceanu a declarat public că renunţă la calitatea de membru al uniunii, „este voinţa lui personală, care trebuie respectată”.
„Asta ţine aşa de un fel de lipsă de respect. Tot cei care au intrat au intrat pe nişte criterii foarte precise. Ar trebui ţinut seama de un lucru: Uniunea Scriitorilor nu este o asociaţie de genii sau de scriitori talentaţi. Este o asociaţie de scriitori, care au diferite grade de talent, opere diferite ca importanţă, ca valoare, ca peste tot în toate asociaţiile. Ar fi grozav să facem o asociaţie numai din genii, mă tem că ar fi cam săracă în membri. E un fel de dispreţ faţă de colegii lui, n-are decât să spună direct: «Popescu, Ionescu, Vasilescu n-au ce căuta acolo». Câtă vreme n-are curajul să facă chestia asta, vorbind în general, el, care a făcut, totuşi, facultate de filosofie, ar trebui să ştie că logica interzice judecăţile generale”, a declarat Nicolae Manolescu pentru Mediafax.
Citiți principiile noastre de moderare aici!