Radu Pricop, soțul fiicei cea mare a lui Traian Băsescu, Ioana, a ajuns la sediul DNA în jurul orei 11.00, unde procurorii anticorupție i-au adus la cunoștință faptul că este suspectat de săvârşirea infracţiunii de complicitate la şantaj în dosarul lui Sergiu Lucinschi. El a luat act de faptul că are calitatea de suspect, însă a refuzat să facă vreo declarație în fața anchetatorilor, motivând că vrea să își angajeze un avocat înainte, au precizat surse din cadrul DNA pentru Mediafax. Pricop a plecat de la sediul DNA în jurul orei 12.00, după ce le-a spus procurorilor că va reveni în zilele următoare pentru a da explicaţii în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.
Lucinschi a fost reținut de procurorii DNA pentru șantaj și trafic de influență și pe Constantin Comăneanu, ofițer de poliție la Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), pentru luare de mită. În cursul zilei de marți anchetatorii vor cere arestarea preventivă a celor doi pentru 30 de zile, la Înalta Curţe de Casaţie şi Justiţie.
Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi, cu complicitatea altor persoane, a şantajat un om de afaceri să-i dea patru milioane de euro, deşi acesta nu îi datora bani, spunând că doar aşa îşi va retrage o plângere penală formulată la DIICOT pentru mai multe infracţiuni, printre care şi gestiune frauduloasă.
Procurorii arată în ordonanța de reținere că Lucinschi i-ar fi spus omului de afaceri că poate soluționa favorabil dosarele acestuia și poate influența anchetatorii pentru a ridica sechestrul pus pe bunurile acestuia, indiferent de probele de la dosar. Lucinschi ar fi primit în schimb dreptul de creanţă asupra sumei de două milioane de euro, prin încheierea unui contract fictiv de împrumut, prin care omul de afaceri recunoștea că i-ar datora lui Lucinschi suma de două milioane de euro, bani pe care s-a angajat să îi restituie până în 24 decembrie 2015, mai precizează DNA.
“În aceeaşi perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere şi mai puternic, în concordanţă cu cuantumul sumei respective, inculpatul Lucinschi Sergiu a pretins că are influenţă, direct şi indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri”, potrivit anchetatorilor.
Tot în ordonanța de reținere se mai arată că Sergiu Lucinschi i-a promis omului de afaceri că “va depune diligenţele necesare astfel încât să fie schimbată încadrarea juridică a tuturor faptelor într-o infracţiune pentru care, la retragerea plângerii prealabile, ancheta încetează”. În aceste condiții, Constantin Comăneanu, ofițerul de poliție de la DIICOT care lucra la acest dosar, i-ar fi solicitat o sumă de bani omului de afaceri, afirmând că poate influența soluționarea cauzei.
“Mai mult, pentru a-i întări încrederea, inculpatul Comăneanu Constantin, prin acelaşi intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de inculpatul Lucinschi Sergiu şi i-a comunicat totodată că se va lua împotriva lui măsura arestării, lucru care s-a şi întâmplat ulterior”, au mai precizat procurorii.
Anchetatorii susțin că după punerea în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi dea intermediarului 30.000 de euro, din suma de 50.000 de euro pretinși inițial pentru soluționarea favorabilă a dosarului. Comăneanu a fost prins în flagrant în 30 martie, după ce a primit de la intermediar 5.000 din totalul de 30.000 de euro.
Sergiu Lucinschi a fost audiat la DNA luni seară, iar locuința sa din Voluntari a fost percheziționată.
Avocatul Radu Pricop mai este urmărit penal de procurorii DNA pentru fals și înșelăciune în dosarul “Moşia Brătienilor” privind retrocedări ilegale de terenuri din Argeş, în care este implicată şi Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor, ca parte civilă. Dosarul ar viza un teren de 90 de hectare din localitatea Ștefănești din județul Argeș, care a aparținut familiei Brătianu și care ar fi fost retrocedat ilegal, a relatat presa centrală. Astfel Pricop ar fi cumpărat, împreună cu alte 11 persoane vizate în acest dosar, drepturi de moștenire asupra terenului de la urmașii familiei Brătianu. După ce a câștigat o serie de procese în instanță contra statului român, Pricop, alături de partenerii săi a obținut
Astfel, Radu Pricop ar fi cumpărat, împreună cu cele 11 persoane vizate în dosar, drepturi de moştenire asupra terenului respectiv de la urmaşii familiei Brătianu. După ce a câştigat mai multe procese în instanţă cu statul român, Radu Pricop şi partenerii săi au obţinut de la ANRP despăgubiri de 10 milioane de euro, folosind însă documente false.
Sursa: Mediafax
Citiți principiile noastre de moderare aici!