Ultimele discuții dintre liderii federațiilor sindicale din Educație și guvernanți, pe tema revendicărilor acestora din urmă, a avut loc miercuri, 24 mai. Ultima ofertă a executivului includea un stimulent de 2.500 de lei pentru profesori și de 1.000 de lei pentru personalul nedidactic. Oferta a fost refuzată, sindicaliștii insistând asupra creșterilor salariale cerute încă de la început. Anterior, cu o zi înainte de a începe greva generală, tot guvernanții promiteau o creștere de 9% a salariilor personalului nedidactic, majorarea care oricum trebuia aplicată conform legii, și unele stimulente pentru profesorii debutanți și cei care predau în medii defavorizate.
După câteva zile în care un s-a mai întâmplat nimic, duminică, 28 mai, purtătorul de cuvânt al guvernului, Dan Cărbunaru, a ieșit cu un briefing de presă. Pe scurt, acesta spune că a fost pregătit un OUG care să aplice ultimele promisiuni ale guvernanților. Acest lucru, promitea el, ar fi doar un „pas tranzitoriu, până la adoptarea unei noi legi a salarizării.
„Este un efort bugetar care depășește suma de 700 de milioane de lei, cu resurse europene, 410 milioane de lei bani europeni din Programul Educație și Ocupare pentru perioada 2021-2027, respectiv 313 milioane lei din bugetul național. Așadar, în total, 723 de milioane de lei, care se vor adăuga la cele 300 de milioane de lei de alocate pentru majorarea veniturilor personalului nedidactic din Anexa 8, lucru care s-a întâmplat deja vineri. Împreună sunt 1 miliard 23 de milioane de lei pe care Guvernul îi alocă, iată, în aceste zile, pentru majorările veniturilor personalului din sistemul educațional. Sunt 273.532 de beneficiari, practic, toți angajații din sistemul de învățământ, care vor primi în mod diferențiat acești bani. (…)
Mă voi referi aici la ceea ce se va aloca personalului didactic și didactic auxiliar, respectiv personalului nedidactic, următoarele sume: cei 2.500 lei, care reprezintă măsuri de susținere, fie sub formă de primă de carieră didactică, fie sub formă de primă de compensare salarială, care vor asigura un regim tranzitoriu până la adoptarea noii grile de salarizare, acoperirea parțială a costurilor generate de rata inflației și tranziția spre noua grilă de salarizare; pentru personalul didactic și didactic auxiliar și alte sume, în total, 1.000 lei pentru personalul nedidactic, sume care vor fi primite în iunie și în septembrie, în timp ce personalul didactic și didactic auxiliar va primi 1.000 lei în luna iunie, în săptămânile care urmează, și 1.500 lei în luna octombrie, așa cum am anunțat”, a declarat Dan Cărbunaru.
Răspunsul sindicatelor
În urma acestui briefing de presă, a venit și un răspuns comun al Federației Sindicatelor Libere din Învățământ și al Federația Sindicatelor din Educație „SPIRU HARET”. Acestea consideră că singurul răspuns la această acțiune ar fi „continuarea acestei forme extreme de protest”, adică a grevei.
„După trei zile de pauză în negocieri, Executivul nu a venit cu o soluție care să ducă la stingerea conflictului din educație. Observăm cum Guvernul, prin purtătorul său de cuvânt, propune aceleași prime/vouchere pe care angajații din învățământ le-au refuzat săptămâna trecută. Nu mai avem prim-ministru, nu mai avem miniștri cu care să negociem? De vineri am așteptat invitația la discuții, însă totul s-a redus la un mesaj transmis într-un briefing de presă susținut de purtătorul de cuvânt al Executivului. Guvernul României trebuie să înțeleagă, măcar acum, în al doisprezecelea ceas, că încă nu a rezolvat cerința esențială: emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminată din Legea Învăţământului Preuniversitar”, se arată în comunicatul celor două federații.
În continuare, sindicaliștii din Educație cer implementarea unei grile de salarizare potrivit căreia salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu salariul mediu brut pe economie, iar salarizarea să țină cont de grade și de vechime. Concret, la ultimele negocieri, sindicaliștii au cerut majorare salarială de 25%, în medie, până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unice și Emiterea unei OUG prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar însemna că salariile medii ar urma să crească cu 60%.
Proteste
După ultimele negocieri, cele de miercuri, sindicaliștii au răspuns la oferta primită organizând un protest în Piața Victoriei din București. Ulterior, acțiuni similare au fost organizate și în alte orașe din România, inclusiv la Timișoara. În orașul de pe Bega, primele proteste au avut loc vineri, 26 mai. Au mai fost anunțate altele, programate pentru luni, 29 mai, de la ora 13:00.
Pe aceeași temă:
UPDATE. Profesorii din Timiș au ieșit la protest: „Sistemul de educație dorește să fie respectat”!
Profesorii din Timiș anunță noi proteste. Vor picheta Prefectura
Trimite articolul
XBataie de joc. Sa dea afara amantele si pilele si o sa fie bani.
Oricâte salarii ar primi, dezastrul din învățământ o să continue. Profesorii tineri sunt slab pregătiți, iar elevii sunt cu gândul numai la tiktok și nu au chef să învețe.
Oamenii cu scoala creaza probleme si nu e bine. Asa au procedat si marxistii batrani optand ptr origine sanatoasa si atat.
Firimituri de pe masa stapanilor.
Nu salariile vor rezolva criza din invatamant ci cresterea competentei si masurarea corecta a activitatii de la catedra.