Printr-o ordonanță de urgență, Guvernul României a implementat Programul guvernamental ”gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar”, al cărui scop principal îl reprezintă crearea unui cont de economii sub formă de depozit, pentru copii.
Titularul contului individual de economii ”Junior Centenar” poate fi orice copil cetățean român, care nu a împlinit 18 ani.
În aceste conturi, părinții, tutorii, dar și alte persoane, pot depune oricând sume de bani, în lei. Acest lucru poate fi făcut prin virament bancar, mandat poștal sau numerar, la casieriile Trezoreriei Statului.
Sumele existente în conturile ”Junior Centenar” nu pot fi retrase decât după ce titularul a împlinit vârsta de 18 ani. Există totuși o serie de excepții, prevăzute în Ordonanța de urgență nr. 104/2018:
- în cazul achitării cheltuielilor de sănătate pentru tratarea titularului contului în cazul bolilor cu risc de deces al acestuia, respectiv: boli infecțioase, boli rare, afecțiuni oncologice, malformații congenitale, boli hematologice, diabet, accidente domestice și intoxicații;
- în cazul achitării cheltuielilor pentru suportul serviciilor medico-sociale de care beneficiază titularul contului cu tulburări pervazive de dezvoltare, respectiv în cazul achitării cheltuielilor de recuperare medicală complexă psihoneuromotorie;
- în cazul decesului titularului contului.
Titularii conturilor pot beneficia de o dobândă de 3% și o primă anuală de 600 de lei, acordată de stat, cu condiția ca suma depusă anual în cont să fie de minim 1.200 lei.
Totuși, în cazul copiilor ocrotiți prin serviciile publice și private specializate pentru protecția copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei se efectuează din bugetul Ministerului Muncii și Justiției Sociale, astfel fiind protejați și acei copii care provin din familii mai sărace sau medii defavorizate.
Prin programul ”gROwth”, statul dorește asigurarea unui surplus financiar pentru toți copiii, în momentul în care aceștia împlinesc 18 ani, consolidând totodată și sistemul economic.
Textul integral al OUG nr. 104/2018 poate fi consultat AICI.
Citiți principiile noastre de moderare aici!