Joi, 15 iunie, Parlamentul se va reuni de la ora 12 într-o ședință comună pentru a vota Guvernul propus de Marcel Ciolacu. Miercuri, audierile candidaților s-au desfășurat pe repede înainte, membrii opoziției acuzând că nu au avut suficient timp pentru a le pune întrebări sau pentru a cere lămuriri.
Pentru învestirea noilor miniștri, după rocada guvernamentală, este nevoie de 234 de voturi, iar PNL, PSD și minoritățile au 292.
Noul guvern va avea 18 ministere, față de 20, câte au fost în Cabinetul Ciucă. Ministerul Sportului și cel al Turismului au dispărut de pe listă. PSD și PNL și-au împărțit în mod egal portofoliile. Fiecare partid va avea câte un vicepremier; este vorba despre Marian Neacșu din partea PSD și Cătălin Predoiu din partea PNL.
UDMR a fost dat afară de la guvernare, condiții în care Kelemen Hunor a anunțat că partidul său nu va vota Guvernul Ciolacu.
După ce Guvernul va primi votul Parlamentului, premierul și miniștrii vor depune jurământul, la Palatul Cotroceni, în fața președintelui Klaus Iohannis.
Miniștrii PSD
- Vicepremier Marian Neacșu
- Transporturi – Sorin Grindeanu
- Fonduri Europene – Adrian Câciu
- Muncă – Marius Budăi
- Sănătate Alexandru Rafila
- Apărare – Angel Tîlvăr
- Digitalizare – Ivan Bogdan Gruia (deputat)
- Agricultură – Florin Barbu (deputat, apropiat Paul Stănescu)
- Familie – Gabriela Firea
- Economie – Radu Oprea
Miniștrii PNL
- Vicepremier Cătălin Predoiu
- Justiție – Alina Gorghiu
- Finanțe – Marcel Boloș
- Dezvoltare – Adrian Veștea
- Interne – Cătălin Predoiu
- Mediu – Mircea Fechet
- Externe – Luminita Odobescu
- Educație – Ligia Deca
- Cultură – Raluca Turcan
- Energie – Sebastian Burduja
UPDATE. Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în şedinţă comună
Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit în şedinţă comună, de la ora 12, pentru învestirea Guvernului Ciolacu. La ședință a participat și Patriarhul Daniel, pe care Marcel Ciolacu l-a așteptat și l-a însoțit la intrarea în sală.
Ședința a debutat cu spectacolul oferit de Diana Șoșoacă, senatoarea declarându-i lui Ciucă că deja îi place de el, iar parlamentarilor USR le-a strigat de la microfon că sunt „LGBT-iști”. Senatoarea a profitat de lipsa de experiență a noului președinte al Senatului și a cerut minute la microfon exclusiv pentru ea, deoarece este „unica opoziție” din Parlament, iar parlamentarii USR au cerut refacerea votului.
George Simion a luat și el cuvântul și i-a adresat mai multe întrebări premierului desemnat, fiind foarte curios să afle răspunsurile, pentru că AUR vrea să știe „cu cine va guverna din anul 2024”. Simion i-a atacat pe miniștrii noului cabinet și a criticat programul de guvernare propus de Marcel Ciolacu. În discursul său, președintele AUR a vorbit și despre zăcămintele de gaze naturale descoperite în Gorj și a asociat asta cu cutremurele care, „culmea”, au avut loc în zona respectivă în ultima perioadă.
Aleșii USR au venit în Parlament cu o roată asemănătoare ruletelor de la jocurile de noroc, numită „roata dezastrelor”, prin care, spun ei, au ilustrat nenorocirile aduse de Coaliția de guvernare. Partidul a spus că parlamentarii săi vor vota împotriva Guvernului Ciolacu.
La începutul discursului lui Marcel Ciolacu, parlamentarii din Forța Dreptei, în frunte cu Ludovic Orban, le-au împărțit parlamentarilor PNL câte trei trandafiri roşii şi câte un formular de adeziune la PSD. Reacția fostului premier Nicolae Ciucă nu a întârziat să apară.
„Domnul Orban, când aţi fost premier cu PSD vă plăceau trandafirii”, a fost reacția lui Nicolae Ciucă.
Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, a spus că nu va vota noul guvern și i-a transmis lui Marcel Ciolacu că nu l-ar vota nici măcar primar la Dobroești, nicidecum premier. El a criticat programul de guvernare, pe care îl consideră „un bla-bla-bla, un copy paste al fostului program în care era PSD”.
Președintele USR Cătălin Drulă l-a atacat în plenul pe Marcel Ciolacu și a susținut că programul de guvernare este plin de proiecții false, promisiuni, foarte mult copy-paste.
„La grafice colorate vă dădea clasă Dragnea și la falsul patriotism, ăsta de mirosiți ceapă verde în piețe, în timp ce nu v-ați atins de cheltuielile obscene ale statului. Măcar Dragnea era originalul. Nimeni nu vrea o copie, varianta de mâna a doua”, a susținut Drulă.
Nicolae Ciucă, președintele Senatului, a vorbit în Parlament despre progresele pe care le-a făcut România cât timp a fost el premier, despre investiții, creștere economică, obiective despre care a spus că vor fi susținute în continuare. El a făcut apel către partide, susținând că „a trecut vremea mineriadei politice, a urii dintre partide” și i-a mulțumit lui Kelemen Hunor pentru contribuția „foarte bună în desfășurarea actului guvernamental”.
Kelemen Hunor, liderul UDMR, i-a criticat dur pe foștii parteneri de guvernare de la PSD și PNL în discursul său de dinaintea votului de învestitură. Kelemen a spus, în mod ironic, că guvernul Ciolacu este „cel mai de succes din istoria României” pentru că „nici nu ați depus jurământul și deja aveți mai multe deziderate îndeplinite”.
UPDATE 2. Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului și urmează să depună jurământul
Cabinetul Ciolacu a primit votul de încredere al Parlamentului, cu 290 de voturi “pentru”. Erau 234 necesare. Urmează să depună jurământul, la Palatul Cotroceni. Apoi se așteaptă o primă ședință de guvern.
Ceremonia de depunere a jurământului de învestitură a membrilor Guvernului va avea loc la ora 17.00, la Palatul Cotroceni, a anunţat Administraţia Prezidenţială. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a semnat decretul pentru numirea Guvernului condus de Marcel Ciolacu.
Video: Administrația Prezidențială
Pe aceeași temă:
Kelemen Hunor a anunțat că UDMR nu va vota Guvernul Ciolacu
Trimite articolul
XDupa 30 ani, in sfarsit fara UDMR. Aliati cu oricine era la putere, aveau si ei un os de ros.
-
Ha, ha. Mai nou UDMR va deveni, in literatura SF din presa “opozitia”. Restul oricum nu conteaza. USL se va face ca guverneaza (promisiunile ies binisor din genul SF, intra direct in absurd), UDMR va “face opozitie”, si va dudui democratia, cum nu se poate mai original. Iar unii mai nehotarati vor incepe sa aprecieze USL, nu ca ar face ceva, dar “i-a dat afara pe unguri” – asta dupa ce in prealabil a infiintat AUR, ca sa stim toti ce pericol sunt ungurii.
-
Dupa 30 de ani, din pacate tot cu PSD… Astia si rotativa lor marsava (ma refer si la PNL). Cum de nu suntem 1 milion in strada, ma surprinde de imi fac planuri de plecare definitiva. Vai de capul nostru.
Macar de ar face o rotativa si cu USR apoi, sa nu murim prosti. Poate ar vedea cum nici adultii si nici copiii nu au suferit pe departe de legile “scandaloase” (prezentate foarte exagerat de AUR & co. oricum). Toate LGBT-urile si alte minuni la un loc nu fac 1% din daunele cauzate de PSD in 30+ ani.
acum zic sa o asteptam cu drag pe sinistra de la coproCultura sa viziteze capitala culturala. cand ai scoala la mockba da’ te dai ultramegaprooiropean, iti “gresesti” varsta cu vreo 4 ani in minus, ii urezi la multi ani lu bruckental, te culci sanatos si te trezesti doamne fereste… zic ca atunci meriti un asa post in “#🤪” noastra de romania. pe langa asta, toti restul is la “si altele”.
#🤪
-
ps:
Iulie 2021:
Cetățean: Dna ministru, dumneavoastră credeţi că în România se poate trăi cu salariul minim pe economie? Cu 1.340 de lei?
Raluca Turcan: Foarte greu, foarte greu. Greu, vă cred… Auziți, dar fiți atent! Cât munciți? 8 ore, nu?
Cetățean: 8 ore.
Raluca Turcan: Și mai faceți ceva pe lângă?
Cetățean: Am face, dar nu avem.
Raluca Turcan: Agricultură?
Cetățean: Agricultură nu, că nu avem pământ.
Raluca Turcan: Deci fiți atent! Faceți așa un tur. Part-time-uri sunt? Să ne concentrăm şi pe part-time-uri, că sunt oameni care ar putea să-şi completeze puţin veniturile.”#la muncaaaa!
#la culturaaa!#🤪
-
deci directiva de la orci este in continuare sa fim anti liberalism?
-
nu stiu, nu mi-au spus nimic. ție? ce liberalism, turcan e liberalismu in romania? 🤣😂🤣😂
vezi, i-am urmat sfatu’, am si io un part-time sa mai aduc aminte celor care au uitat diverse “perle” ale alesilor lor. Bine ca mi-ai amintit de perla cum a inteles ea ce e ala TVR-HD si se tot lua de sassu in comisia de “cultura 🤪” de ce e nevoie de post al tvr la hunedoara 😂🤣😂. Asta e liberalismu’? oare bratienii ce parere ar avea de asa ministru la orice, dar mai la cultura?#ce e liberalismul, domnule? si care e legatura intre liberalism si drepturi si libertati individuale in ziua de azi, hîmmm? ia explica ce-au facut “liberalii” pe tema asta in plandemie te rog.
ps cîțu o fo’ liberal? dar orban? dar ciuca? joianis? etc.
pps cati din “liberalii” de azi au lucrat doar la “stat” si de ce?
ppps: pe political compass unde te incadrezi mai sorine, ia zi-ne si noua in ce cadran si cam oe langa cine din personalitatile istorice?
pppps: eu sunt un liberal de stanga, da’ nu cred ca as fi in stare sa te fac sa intelegi ce e aia si cu ce se mananca.
#🤪
-
@Sorin? nu? bine atunci😂🤣😂
-
Nici bine n-a fost “uns” si Vestea Adrian “DEZVOLTA” ceva pentru el(fost primar) si “colegii” lui…si vom trai bine !!!!
Uita ca nu i-a obligat nimeni sa devina primari !!!!!!
Fortza Ciolacu!!