Modificările au fost făcute pentru a permite cofinanțarea națională a acestor beneficii, după ce, în forma inițială a OUG „trenuleț”, Guvernul condiționase finanțarea acestora exclusiv din fonduri externe nerambursabile, ceea ce s-a dovedit a fi o soluție impracticabilă.
Ministrul Finanțelor, Tanczos Barna (UDMR), a explicat că prin această modificare se va permite ca, pe lângă fondurile europene, să se poată adăuga și o contribuție de la bugetul de stat pentru acoperirea cheltuielilor. Aceasta corectează o formulare anterioară care excludea contribuția națională, deși în practică statul era deja implicat financiar.
Prin noile reglementări, se asigură astfel finanțarea primelor de carieră didactică și profesională pentru personalul din învățământul de stat și continuarea acordării tichetelor sociale educaționale de 500 de lei pentru copiii din familii cu venituri mici. Aceste măsuri vor continua să beneficieze de un sistem mixt de finanțare, ce presupune atât fonduri europene, cât și contribuții naționale.
În plus, Guvernul a suplimentat bugetul alocat Poștei Române cu suma de 1,58 milioane de lei pentru a susține procesul de distribuire a cardurilor, un proces ce nu putea fi acoperit din fonduri europene.
Un alt aspect important este că, în urma modificărilor, Guvernul a deblocat plata primelor de carieră didactică restante pentru mai mult de 4.200 de profesori care nu au primit aceste sume de la începutul anului școlar 2023–2024, deși acestea ar fi trebuit acordate încă din luna octombrie a anului trecut.
În ceea ce privește cardurile sociale pentru elevii din medii dezavantajate, ministrul Educației, Daniel David, a declarat că negocierea unui buget pentru aceste carduri este în desfășurare, iar ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș, se află în acest moment la Comisia Europeană pentru a finaliza discuțiile pe acest subiect.
Modificările adoptate de Guvern vor fi aplicate începând cu anul acesta.
Trimite articolul
XSurprinzător De regulă, profesorii și învățământul în general era pe ultimul loc, pe lista priorităților. Așa cum, de exemplu, nu s-au mai acordat niciodată măririle promise când s-a făcut greva.