Potrivit AGERPRES, Guvernul, instituţiile responsabile şi reprezentanţii producătorilor, distribuitorilor şi furnizorilor de energie urmează să definitiveze acest plan.
„Este nevoie să colaborăm mai strâns şi să accelerăm investiţiile în reţeaua naţională de transport, în capacităţile noi de producţie şi de stocare a energiei. Cetăţenii români şi antreprenorii nu trebuie să resimtă efectele generate de perioada de caniculă. Mă voi implica direct pentru a face tot ce ţine de Guvern – modificări legislative, sprijin financiar pentru investiţii, dialog cu finanţatorii europeni”, a afirmat Ciolacu.
Ca măsuri imediate, s-au stabilit, între altele, creşterea producţiei de energie în bandă, indiferent de sursă, şi identificarea unui format standard de transmitere/comunicare a datelor de măsură a energiei electrice între distribuitori şi furnizori pentru a avea o imagine cât mai clară a necesarului de consum şi producţie şi pentru a reduce dezechilibrele.
Totodată, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei va analiza mecanismul de formare a preţului în sensul protejării consumatorului final de fluctuaţiile din piaţă.
La reuniune s-a mai decis ca operatorii de distribuţie să publice şi actualizeze constant pe website-urile proprii localităţile/zonele afectate de avarii, precum şi durata estimată pentru remediere.
De asemenea, accelerarea investiţiilor în toate segmentele din domeniul energiei a fost evidenţiată în cadrul comandamentului.
„Ministerul Energiei şi Ministerul Mediului vor prezenta Guvernului o informare cu privire la stadiul proiectelor de investiţii în energie – de la capacităţile de producţie, inclusiv prin proiectele hidrocentralelor cu grad ridicat de execuţie, de distribuţie, de stocare etc. – şi, în cazul în care sunt identificate dificultăţi în derularea acestora, să se ia decizii de urgentare la nivelul Guvernului”, au mai transmis cei de la Guvern.
Potrivit prim-ministrului a subliniat că următorii cinci ani sunt vitali pentru dezvoltarea sistemului energetic, fapt pentru care se va implica direct în asigurarea finanţărilor necesare proiectelor de investiţii.
La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat că, după 15 ani, România este pregătită să adopte o strategie energetică naţională, în baza căreia statul îşi va putea planifica, prioritiza şi corela investiţiile şi proiectele necesare pentru asigurarea siguranţei energetice naţionale, „la un preţ competitiv al energiei electrice şi gazelor naturale”.
„Vedem în aceste zile, după decenii în care au lipsit investiţiile publice în sistemul energetic naţional, cât de importante sunt viziunea şi planificarea în acest sector strategic. În ultimul an, am reuşit să atragem 13,6 miliarde de euro bani europeni nerambursabili în sistemul energetic. Prin aceste investiţii, începând de anul viitor, vom asigura mai multă energie, iar pe termen mediu preţuri corecte pentru români şi pentru mediul de afaceri”, a susţinut Burduja.
Mai mult, Guvernul este în grafic cu plata sumelor datorate furnizorilor, după ce a fost achitată ultima tranşă de 3,2 miliarde de lei pentru schema de compensare şi plafonare care va funcţiona, potrivit actualei legislaţii, până în primăvara anului viitor.
Consultările între reprezentanţii Guvernului, instituţiilor responsabile, producătorilor, distribuitorilor şi furnizărilor vor continua.
Trimite articolul
XCât la sută (%) din energia electrică PRODUSĂ DE ROMÂNIA este e x p o r t a t ă !?!?!
Tocmai ce vroiau sa introduca piedici noi prosumatorilor. Halal sprijin.
„Împreună cu membrii Federaţiei Coaliţia Natura 2000, Bankwatch România, Declic şi 2Celsius, WWF solicită autorităţilor să respingă proiectul de la Răstoliţa”
Daaa, macar pana pune gheara cine trebuie pe Hidroelectrica. Tot martafoii astia se opun si la exploatarea gazelor din NeptunDeep, si la hidrocentrala de pe Jiu si la orice ne-ar scoate din neocolonialismul asta bazat pe prosteala verde. Iar martafoii de la USR nu vor sa ne spuna mai exact ce viziune au? Tot „verde” cu panouri solare, tampenii de stocare individuala si alte vrajeli pentru spalati pe rumegus?
1.Noua centrala de la Iernut, de prevenit sabotaje / intarzieri cu rea intentie. Mai ales ca exista riscul de pierdere de fonduri oiropene. N-ar strica gazul din NeptunDeep…
2. De adus pe linia de functionare tot ce poate fi adus in privinta termocentralelor.
3. Inlocuirea grupurilor de la Portile de Fier
4. Tarnita Lapusesti. Mai stocare de atat n-ai cum, cea mai buna „baterie”.
5.De dat drumul la tot ce a fost inceput in domeniul hidrocentrale inainte de prosteala verde si stopat ulterior de o”NG” -uri finantate de guverne straine.
6.Cernavoda – cat mai urgent reactoarele 3 si 4.
7. Hidrocentrala discutata in parteneriat cu bulgarii pe Dunare.
8. Terminat cu dat bani pe prostii “verzi”, cine vrea, sa-si instaleze pentru el pe banii lui. Si cine viseaza „passive income” fiind cica „prosumator”… sa-si bage cürentul produs… undeva, nu sa dezechilibreze sistemul visand la bani nemunciti si obligatia cuiva sa-i consume lui energia fix atunci.
PS „e bine” ca Nuclearelectrica ne-a anuntat ca a picat un reactor asta seara… „pac” minus 650 MW pe la 18:00. prosteala verde neocolonialista costa!
rolul guvernului era din anul 0 sa “asigure energia necesara consumului indiferent de starea vremii”, ca doar de-aia platim in p m taxe
in acelasi timp
– guvernul vrea sa taxeze producatorii solari (pentru ca statul e cretin si nu are infrastructura, in teorie)
– daca treci de x kwh cand esti consumator, platesti mai mult /kwh
deci oricum ai lua-o, statul incaseaza taxe degeaba
ah, dam bani ucrainei? dam bani pe vise cretine marca uie? pai avem o problema atunci.
daca “pica” cu.rentul, mai functioneaza centralele termice de apartament? astea nu merg “in cogenerare”, nu? atunci cred ca ar fi bine sa nu “pice”, in special la iarna…