La întâlnirea de miercuri au participat, din partea executivului, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă, președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, și ministrul Educației, Ligia Deca. Oferta făcută de această dată prevede o creștere salarială de 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și de 400 de lei pentru personalul nedidactic, începând de la 1 iunie. În plus, există și promisiuni cu privire la noua grilă de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie.
„În urma întrevederii, au fost prezentate următoarele măsuri:
Guvernul României va adopta, mâine, prin Ordonanță de Urgență, creșterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, aplicabilă de la 1 ianuarie 2024. Măsurile incluse în Ordonanța de urgență se vor aplica începând cu 1 iunie 2023. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar.
În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educație. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor”, se arată, mai exact, în comunicatul de presă al guvernului.
Se așteaptă o reacție a sindicatelor
Până la negocierile de miercuri, guvernul venise și cu alte promisiuni financiare, dar nu de creșteri salariale, ci cu sume de bani, sub forma unor vouchere. Aceste oferte au fost refuzate de sindicaliști. De dimineață, înainte de întâlnire, cele două mari federații sindicale din învățământul preuniversitar, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) și Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”, au și reamintit cele două mari revendicări ale grevei:
-
Majorare salarială de 25% până la intrarea în vigoare a Legii Salarizării Unitare;
-
Emiterea unei ordonanțe de urgență, prin care să se garanteze că, în noua lege a salarizării, salariul profesorului debutant este egal cu cel puţin salariul mediu brut pe economie (salarizarea întregului personal didactic de predare urmând să se realizeze în mod progresiv, în raport de funcție, studii, vechime și grad didactic).
La ieșirea de la negocieri, însă, liderii celor două sindicate, Simion Hancescu și Marius Ovidiu Nistor, au declarat că vor transmite oferta primită organizațiilor din teritoriu. De abia după ce vor primi răspunsul acestora se vor pronunța în legătură cu continuarea – sau nu – a grevei.
UPDATE. Sindicaliștii au refuzat oferta guvernului
Greva din învățământ continuă, după ce sindicaliștii au refuzat oferta guvernului de creștere a salariului cu 1.000 de lei brut pentru personalul didactic și auxiliar și cu 400 de lei pentru cel nedidactic, urmată de alte majorări.
Citiți principiile noastre de moderare aici!