Raportul anual care analizează situația democrației în lume arată faptul că, pe ansamblu, statele analizate au devenit mai puțin democratice decât în urmă cu un an. Indexul Anual al Democrației prezintă doar 19 state ca fiind democrații în adevăratul sens al cuvântului, dintr-un total de 89 de țări analizate. La polul opun, conform raportului, o treime din populația mondială trăiește sub un regim autoritar, China fiind considerată cel mai mare exemplu în acest sens.
Cea mai democratică țară din lume este, pentru al șaptelea an consecutiv, Norvegia. Aceasta este urmată în top de Islanda, Suedia, Noua Zeelandă, Danemarca, Canada, Irlanda, Australia, Elveția și Finlanda.
SUA, considerată în mod tradițional un exemplu de democrație, este trecută la categoria „democrație imperfectă”. Spania a înregistrat o scădere a gradului de democrație ca urmare a controverselor iscate de declararea independenței Cataloniei. Indonezia a înregistrat cea mai mare scădere în top, de pe locul 48 pe 68, în timp ce Venezuela s-a așezat în categoria „regimuri autoritare”, ca urmare a măsurilor drastice adoptate de conducătorul țării, Nicolas Maduro.
Coreea de Nord, Siria și Ciad sunt, conform Indexului din 2018, cele mai opresive regimuri autoritare.
România a primit un punctaj de 6,44 la capitolul democrație, la egalizate cu Ungaria, ușor peste Ucraina, Moldova, Serbia, sau Georgia, dar sub state precum Sri Lanka, Columbia, Peru, sau Filipine. Țara noastră este totuși în categoria democrațiilor mondiale, dar… imperfecte.
Harta mondială a democrațiilor, conform Indexului realizat de Economist Intelligence Unit poate fi consultată aici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!