Medicul pediatru Mihai Craiu ne explică ce informații există până în momentul de față privind noul tip sever de hepatită care afectează copiii.
„În primul rând știm sigur că specialiștii nu au identificat nici un virus hepatitic cunoscut (A ,B, C, E sau delta acolo unde este cazul). Există dovezi de infecție cu adenovirus, la unii dintre pacienți. Tipul incriminat, adenovirusul 41, produce la copiii anterior sănătoși doar o boală diareică, nu o hepatită fulminantă. Pare neobișnuit de sever acest tip de hepatită, deoarece 10% din copii (17 din cei 169 bolnavi din ultimul raport al Organizației Mondiale a Sănătății) au avut nevoie de transplant hepatic”, declară dr. Mihai Craiu.
Chiar dacă jumătate dintre copii s-au vindecat deja, unul dintre ei a murit. Până acum, nu par să existe focare de hepatită și nici zone de risc crescut. Nici între cazuri nu a fost identificată vreo legătură.
„Ce putem face? Să ne spălăm pe mâini bine după ce frecventăm locuri publice, să spălăm alimentele consumate crude (fructe, legume) și să evităm supradozarea paracetamolului. Dacă are o boală cu febră copilul nostru ar fi bine să dăm EXACT doza de paracetamol indicată de medic sau de prospect. Supradozarea paracetamolului poate agrava leziuni existente în ficat sau poate produce leziuni grave în cazul intoxicațiilor accidentale”, mai spune dr. Mihai Craiu.
Simptome la copil
Potrivit pediatrului Mihai Craiu, un astfel de copil are:
„- icter cutaneo-mucos (este galben la piele și la ochi)
– stare de oboseală extremă, foarte neobișnuită și inexplicabilă prin efortul depus de copil
– urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru)
– scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viață cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)
– mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)
– sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv”.
Recunoașterea semnelor de hepatită (grețuri, vărsături, icter, oboseală extremă, dureri de burtă, diaree sau febră) este esențială. Dacă suspectăm o astfel de problemă, trebuie să ne adresăm spitalului pentru analize, cât mai rapid.
Pe aceeași temă:
S-a înregistrat primul caz de hepatită acută cu origine necunoscută la copii în România
Trimite articolul
Xparacetamolul ar trebui scos ‘din circulatie’; este extrem de toxic,mai ales,, pt. ficat–in doze mari i-l poate bloca…
-
da, ma, paracetamolol e brusc problema, paracetamolul e noul medicament experimental, nu ca ar fi fost folosit de decenii, ACUM a devenit paracetamolul o problema, nu o anume tarapie genetica fortata de niste pungasi. esti foarte inteligent tu, ai motz din ala maro cu muste
-
corect, paracetamolul este nou si netestat, lumea doar ce a inceput sa-l foloseasca. nicidecum pfizer, care are decenii de testare, si e recomandat sa se injecteze copii cu cel putin sase doze, nimic misterios acolo, e chiar BUN pentru ficat.
Si poate mai des spalat manurile
-
bai, papalone, poti sa te speli pe maini cat vrei, injectia cu terapie genetica ramane in tine.
Ce spune patron dr.Musta, vizionar.
Trebuie precizat in ce masura paracetamolul este toxic pentru ficat. Aproape orice exces medicamentos este toxic. Cred ca prejudiciul principal pe care il provoaca folosirea excesiva a paracetamolului ( Panadol , pt copii ) consta in suprimarea partiala, ca efect secundar, a interventiei sistemului imunitar. De observat ca Panadolul duce la o scadere brusca si totala , cel putin pe o perioada de 10 ore, a febrei. Parintii considera febra un dusman al starii generale a copilului. Asa ceva este valabil doar pentru febra excesiva – peste 39 – caz in carea ea insasi devine o factor de risc. O febra de 38.5 este optima in procesul de vindecare, deoarece permite organismului sa isi activeze tot arsenalul de aparare. Se pare ca acest nou virus heoatic, scapa nedetectat pentru inceput,, organismul nu reactioneaza in timp util, pana ce ficatul este deja serios lezat. Asta se intampla si cu cele mai periculoase otravuri ale unor soiuri de ciuperci : reactia adversa mult prea tarzie.