În timpul dezbaterilor, procurorul prezent la proces a arătat că Parchetul instanţei supreme nu a făcut recurs împotriva deciziei Curţii de Apel Bucureşti şi că recursurile declarate de cei trei inculpaţi din dosar trebuie respinse. Astfel, procurorul a cerut menţinerea deciziei de condamnare a lui Sorin Ovidiu Vîntu la doi ani de închisoare cu executare.
Pe de altă parte, avocțaii celor trei acuzați au arătat că dosarul ar avea mai multe vicii, între care o serie de interceptări obţinute ilegal, dar şi acuzaţii ale Parchetului care nu sunt dovedite de probe.
Sorin Ovidiu Vîntu a declarat în faţa completului de trei judecători că acest dosar reprezintă în opinia sa o răzbunare politică şi o „primă factură” pe care o are de plătit.
„În opinia mea acest dosar a fost un înscris politic. În anul 2009 am susţinut cu toate forţele schimbarea preşedintelui României cu un altul. Am pierdut şi iată c-a apărut şi factura. Prima factură o reprezintă acest dosar de favorizare a infractorului”, a declarat Vîntu.
Sorin Ovidiu Vîntu a explicat că, deşi era prieten bun cu Popa, acesta din urmă nu avea nevoie de ajutorul lui pentru că avea o companie în Indonezia şi totodată era jucător profesionist de popice, participa la turnee şi câştiga bani.
„Nicolae Popa s-a susţinut singur de când ştiu. El era jucător profesionist de popice şi juca. Avea şi o companie de care se ocupa acolo. Sumedenia de interceptări a procurorilor nu are nicio relevanţă cu acest caz, iar toate discuţiile dintre mine şi Popa reprezintă ajutorul meu în sensul că-l ascultam şi îi ascultam apăsările, el fiind departe de ţară. Vorbeam cu Popa pentru a-l îmbărbăta, iar interceptările nu au legătură cu cazul”, a mai spus omul de afaceri.
După pledoariile finale, completul de judecători format din preşedintele Valentin Horia Şelaru, fost procuror PICCJ, şi judecătoarele Simona Daniela Encean şi Silvia Cerbu au rămas îm pronunţare în acest caz urmând să decidă dacă îi achită sau nu pe cei trei inculpaţi.
Vîntu a fost condamnat la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul în care este acuzat de favorizarea lui Nicolae Popa.
Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul instanţei supreme i-au trimis în judecată, în 12 octombrie 2010, pe Sorin Ovidiu Vîntu şi Octavian Ţurcan pentru favorizarea lui Nicolae Popa şi pe Alexandru Stoian pentru complicitate la această infracţiune.
Popa a fost condamnat în lipsă la 15 ani de închisoare, pentru fraudă, în anul 2006, alături de Ioana Maria Vlas, în legătură cu prăbuşirea Fondului Naţional de Investiţii, în 2000, în urma căreia mai mult de 100.000 de români şi-au pierdut banii investiţi, iar statul român, care garantase, a fost obligat să plătească circa o sută de milioane de euro compensaţii.
UPDATE: Omul de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare cu executare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a menţinut decizia dată în 2 octombrie 2012 de Tribunalul Bucureşti şi confirmată de Curtea de Apel Bucureşti în iunie 2013.
Au fost menținute sentințele şi în cazul celorlalţi doi inculpaţi din dosar. Astfel, Ovidiu Ţurcan a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare, iar Alexandru Stoian a fost condamnat la un an şi şase luni de închisoare cu suspendare.
Decizia instanţei supreme în acest caz este definitivă.
Sorin Ovidiu Vîntu a fost eliberat la 1 mai 2013, din Penitenciarul Jilava, după ce a executat un an de închisoare pentru şantajarea lui Sebastian Ghiță.
Citiți principiile noastre de moderare aici!