Potrivit declarațiilor lui Ion Iliescu, în perioada 2002-2003, Statele Unite ale Americii au cerut aprobare pentru organizarea unui centru al Agenției Centrale de Informații în România. El a mai precizat că și-a dat acordul făcă a ști că era vorba despre un centru de detenție.
“Aliaţii americani ne-au cerut să oferim o locaţie. Am considerat că era un gest de acomodare înaintea aderării noastre la NATO. În acel moment, mie, ca preşedinte, acea solicitare nu mi s-a părut mare lucru. Eram aliaţi (…), nu am intrat în detalii. Dacă aş fi ştiut ce se putea face acolo, răspunsul nu ar fi fost pozitiv”, a declarat Ion Iliescu într-un interviu acordat revistei Der Spiegel.
Fostul președinte le-a explicat ziariștilor germani că a aprobat solicitarea americani “în principiu”, iar detaliile au fost stabilite de către șeful Administraţiei prezidenţiale, care ocupa și poziția de șef al Departamentului prezidenţial pentru Securitatea Naţională, Ioan Talpeș.
“Noi nu am avut nicio interferenţă asupra activităţilor desfăşurate de Statele Unite în acea locaţie”, a explicat Ion Iliescu.
Afirmațiile sale au fost confirmate pentru Der Spiegel de către Ioan Talpeș, care a explicat că a fost oferit un sediu în Bucureşti, utilizat între 2003 şi 2006, dar că autorităţile române nu au ştiut ce activităţi desfăşurau americanii. El a mai precizat că acest sediu nu mai există în prezent.
“Nu am văzut personal locaţia. Eram conştienţi că puteau fi lucruri periculoase”, a declarat Talpeş, potrivit Der Spiegel.
În cursul săptămânii trecute, fostul președinte Traian Băsescu a negat afirmațiile unui ziarist care a susținut că pe teritoriul țării au funcționat închisori CIA unde se practica tortura. Întrebat, concret, la un post de televiziune, dacă au existat închisori CIA în România unde au fost torturate persoane, el a declarat că nu știe, cu precizarea că “nu există o probă că pe teritoriul României au existat astfel de închisori”.
În 9 decembrie 2014, Senatul american a prezetat versiunea publică a raportului privind tehnicile de interogare pe care le utilizează CIA. Potrivit acestui document, CIA a utilizat metode “brutale”, de multe ori “ineficiente”, pentru interogarea suspecţilor de terorism și a indus în eroare Președinția și Congresul în legătură cu informațiile obținute. În versiunea publică a documentului numele țărilor care au găzduit închisori CIA au fost secretizate, alături de alte date.
Potrivit unor surse citate de ziarul Washington Post, numele de cod al centrului de detenție pe care CIA l-a construit în România era “BLACK” (“NEGRU”), alte țări europene având alte culori atribuite: Polonia – “albastru”, Lituania – “violet”. Fondurile oferite pentru construcţia centrului de detenţie ]n România au fost de ordinul milioanelor de dolari, mai scrie cotidianul.
“În anul 2002, CIA a ajuns la un acord cu … din ţara … pentru a găzdui un centru de detenţie. Sediul central al CIA a invitat biroul CIA din ţara … să identifice modalităţi de susţinere a … în ţara … (…) Primii deţinuţi CIA au început să fie transferaţi la Centrul de detenţie NEGRU în toamna anului 2003”, se arăta în raportul Senatului SUA privind tehnicile de interogare utilizate de Agenţia Centrală de Informaţii.
Conform aceluiași raport, Departamentul de Stat nu fusese informat despre închisoarea secretă din România. Ambasadorul american în România, Michael Guest, a cerut clarificări și asigurări că nu vor fi utilizate tehnici brutale de interogare, după ce a calificat situația ca fiind “inacceptabilă”.
“În august 2003, ambasadorul american în ţara … a încercat să ia legătura cu oficiali de la Departamentul de Stat pentru a se asigura că instituţia are cunoştinţă de existenţa centrului de detenţie şi de potenţialul impact asupra politicilor în relaţia cu Administraţia ţării-gazdă (România – n.r.). Ambasadorului american i s-a răspuns de către biroul local CIA că acest lucru nu este posibil şi că nimeni de la Departamentul de Stat, nici măcar secretarul de Stat (Colin Powell – n.r.), nu fusese informat despre existenţa închisorii CIA în această ţară. Catalogând drept «inacceptabilă» atitudinea CIA, ambasadorul a cerut un document semnat cel puţin de către consilierul prezidenţial american pentru Securitatea naţională prin care să fie descrise atribuţiile programului, inclusiv o poziţie din care să reiasă că tehnicile de interogare utilizate de CIA respectau standardele legale şi drepturile omului (…)”, menţionează raportul.
După ce a fost publicat acest raport, Ministerul Afacerilor Externe a precizat, în decembrie 2014, că autoritățile române nu au probe legate de centre de detenție ale CIA sau acțiuni de privare de libertate întreprinse de CIA pe teritoriul României.
Existența unui centru secret de detenție al CIA în România a fost confirmată prin intermediul unui raport al Consiliului Europei, prezentat în 2006. Potrivit acestuia, centrul de detenție viza suspecții de terorism.
În decembrie 2011, după ce presa internațională a dezvăluit că închisoarea ar fi fost în București, organziația Amnesty International a cerut țării noastre să redeschisă investigația. În octombrie 2013, Parlamentul European a adoptat o rezoluție prin care le cerea autorităților române declanșarea unei anchete “independente, imparţiale, detaliate şi eficiente” privind implicarea României în programul închisorilor CIA.
În februarie 2015 Parlamentul European a adoptat o rezoluție conform căreia comisiile pentru Libertăţi civile, Afaceri externe şi Drepturile omului din PE vor reîncepe ancheta privind presupusele transferuri şi detenţii ilegale de prizonieri desfăşurate de CIA în statele membre UE, ca urmare a noilor dezvăluiri ale Senatului SUA privind utilizarea torturii de către CIA. Mai mult,PE a invitat SUA “să ancheteze şi să urmărească penal multiplele încălcări ale drepturilor omului din cadrul programului CIA de predare şi de detenţie secretă şi să coopereze în ceea ce priveşte toate cererile din partea statelor membre ale UE referitoare la informare, extrădare sau căile de atac eficiente pentru victimele programului CIA”.
Și în România s-a realizat o anchetă parlamentară în decembrie 2005, care a stabilit că nu au existat închisori CIA pe teritoriul României. În iunie 2006, Norica Nicolai, președintele Comisiei parlamentare privind închisorile CIA, declara că există date care indică faptul că avioane militare americane au aterizat pe aeroporturi românești din motive tehnice și că România nu găzduiește închisori pentru deținuți suspecți de terorism.
Sursa: Mediafax
Alte articole pe aceeași temă:
O inchisoare secreta a CIA ar fi functionat langa Timisoara
Citiți principiile noastre de moderare aici!