Ora se schimbă în ultimul weekend din luna octombrie. Astfel, ora 4 va deveni ora 3, în noaptea de sâmbătă pe duminică.
Cei de la Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” atrag atenția că expresia „a trece la ora de iarnă” este incorectă: „Ora de iarnă nu există. Vara avem ora de vară, iar în restul anului avem «Timp Legal Român»”.
În România, ora de vară a fost introdusă inițial în 1932, iar până în 1940 ora de vară funcționa între prima duminică din aprilie și prima duminică din octombrie. Din 1941 până în 1979, trecerea la ora de vară a fost suspendată. Ulterior, a fost reluată, iar din 1997 România trece la ora de vară începând cu ultima duminică din martie până în ultima duminică din octombrie. Ideea adăugării unei ore pe timpul verii a venit pentru ca oamenii să se poată folosi mai mult de lumina solară, naturală.
Totuși, această metodă este considerată acum nu numai depășită, ci și periculoasă pentru sănătatea oamenilor (cărora le este afectat bioritmul, tiparul de somn, capacitatea de concentrare etc.).
Specialiștii recomandă renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. În România nu s-a luat până acum nicio decizie oficială în acest sens.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
X“Specialiștii recomandă renunțarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa. În România nu s-a luat până acum nicio decizie oficială în acest sens” normal cum adica nu dicteaza nimeni, daca deja intuneric la ora 19 dece nu facem sa fie de la ora 18