Luni, 3 octombrie, în România a fost administrată prima doză de vaccin împotriva variolei maimuței, la un contact al unui pacient infectat cu această boală.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat joia trecută o Hotărâre privind transmiterea solicitării de asistență internațională, prin Mecanismul de Protecție Civilă al Uniunii Europene, pentru accesarea dozelor de medicamente necesare tratării unui număr de aproximativ 150 de pacienți infectați cu virusul care provoacă variola maimuței.
Până acum, la nivel național au fost confirmați 40 de pacienți cu această boală, însă în ultima săptămână nu au mai apărut cazuri noi.
Inițial identificată la maimuțe, boala se răspândește de obicei prin contact direct cu un animal/om infectat, fiind întâlnită predominant în Africa Centrală și de Vest.
În general, simptomele sunt ușoare, dar leziunile apărute pot fi pruriginoase și dureroase. Erupțiile pot fi însoțite de febră, durere în gât și ganglioni limfatici umflați.
Primul semn că nu mai suntem contagioși este uscarea veziculelor apărute, care se transformă în cruste și cad.
Majoritatea pacienților se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament. Persoana care are această afecțiune trebuie să stea izolată, iar cei care o îngrijesc să ia măsuri de protecție.
Pe aceeași temă:
Variola maimuței: exemple de erupții cutanate și cum se recunosc
Bărbat de 32 de ani din Timiș, diagnosticat cu variola maimuței
Citiți principiile noastre de moderare aici!