Anunțul lansării acestui serviciu care vrea să vină în sprijinul copiilor aflați în situații vulnerabile a fost făcut miercuri, la finalul ședinței de guvern, de către Gabriela Firea, actualul ministru al Familiei.
„Mi se pare absolut normal ca și noi, în România, să aplicăm metodele care dau succes în Uniunea Europeană și numai, în întreaga lume, prin care copiii înșiși să poată anunța situația în care se află, dar și o altă persoană, inclusiv un cadru didactic”, a spus Gabriela Firea, citată de HotNews.ro.
Cum funcționează telefonul copilului – 119
Telefonul copilului funcționează zilnic, 24 de ore din 24. Apelul este gratuit din orice rețea fixă sau mobilă.
La 119 pot suna copiii care se simt abuzați, descurajați, exploatați, care sunt supuși violenței de orice tip – fizică sau psihică. Tot aici pot suna și persoanele care au cunoștință despre astfel de situații (vecini, apropiați, colegi de clasă etc.).
Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS), cel care a operaționalizat numărul unic național 119, precizează că numărul de telefon va fi operat de către consilierii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului.
În cazul situațiilor anunțate prin 119, dar pentru care este necesară intervenția imediată a Poliției sau Ambulanței, operatorii direcțiilor de asistență socială și protecția copilului vor alerta Serviciul de Urgență 112.
Consilierul de stat Mădălina Turza a precizat că anual, în România, mii de copii sunt victime ale violențelor. Potrivit acesteia, în 2020 au existat peste 8.200 de copii abuzați în familie sau comunitate, iar în primele șapte luni ale anului 2021 au fost înregistrate peste 5.000 de astfel de cazuri.
Trimite articolul
XHai cu ideii progresite. Sa vezi acum apeluri de la copii abuzati ca nu au primit nota 10 la scoala
“salut, sunt copil si sunt tinut in frig de primarul timisoarei”
“salut, sunt copil si sunt guvernul isi bate joc de educatia si copilaria mea”
asta nu conteaza, nu?