Postul Sf. Marii sau postul lui August, cum mai este numit în popor, cinsteşte perioada în care Fecioara Maria a petrecut-o, înainte de Adormire, în rugăciune şi postire. Fecioara Maria este cea mai cinstită dintre sfinţi, Biserica Ortodoxă considerând-o mai presus de toate puterile îngereşti, fiind capabilă să atingă cea mai înaltă treaptă a desăvârşirii omeneşti.
Pe durata postului, credincioşii nu trebuie să consume produse din carne, lapte şi ouă şi nici ulei vegetal, putând face excepţii în zilele de sâmbătă şi duminică. De asemenea, pe data de 6 august, când se sărbătoreşte Schimbarea la Faţă a Domnului, se poate consuma peşte şi vin.
Cei care ţin postul nu doar că îşi îndreaptă atenţia către purificarea spirituală, dar şi către sănătatea lor, organismul beneficiind astfel de o cură de dezintoxicarea.
În momentul în care persoanele ţin post negru, se declanşează numeroase mecanisme ce implică întregul organism, până la nivel celular.
În perioada dintre cele două Sfinte Marii, Sfânta Maria Mare, pe 15 august şi Sfânta Maria Mică, pe 8 septembrie, se ţine cont de numeroase tradiţii şi obiceiuri, printre care se numară şi pomenirea morţilor cu nume care se trag din numele Preacuratei, pe data de 15 august, în timp ce pe data de 8 septembrie sunt sărbătoriţi cei care îi poartă numele.
De sărbătoarea Sfintei Marii se adună ultimele plante de leac şi se poate afla cum va fi toamna ce se apropie. Această zi este un moment important al calendarului viticol, fiind ziua în care se tocmesc pândarii pentru vii şi în care se leagă ciocul păsărilor pentru a nu prăda strugurii.
Pe data de 15 august se culeg flori şi se pun la icoana Preacuratei, pentru a putea fi folosite mai apoi drept leac pentru diverse boli.
Biserica recomandă credincioşilor înfrânarea plăcerilor şi desfătărilor trupeşti, iar nunţile sunt interzise cu desăvârşire în această perioadă, precum şi în celelalte posturi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!