Mai multe persoane din satul Rusu Bârbăului, din județul Bistrița – Năsăud au găsit pungi cu ulei, zahăr și făină atârnate de porțile caselor, neinscripționate, dar pe care reprezentanţii ACL Bistriţa-Năsăud le atribuie adversarilor politici de la PSD.
“Iniţiativa nu e a noastră. Asta vă spun în mod cert, pentru că noi le-am găsit. Sunt pungi cu mită electorală: ulei, zahăr şi făină, aceeaşi mită care s-a dat dintotdeauna, din toate timpurile în România, clasice. Eu, la un moment dat, într-o conferinţă de presă, spuneam că poate că am scăpat, dar uite că nu am scăpat. Ce pot spune este că sunt puse recent. Să le găseşti în porţi dimineaţa la 7.00 – 7.30 înseamnă că au fost puse în dimineaţa aceasta. Eu cred că, în momentul în care omul ajunge la vot, militantul sau soldatul credincios, zelos, ce o fi el acolo, o să-i spună omului că i-a lăsat ceva şi să aibă grijă cu cine votează. Cred că acesta e sistemul pentru că altfel nu se leagă lucrurile”, a declarat Stelian Dolha, copreședintele ACL Bistrița – Năsăud, pentru Mediafax.
El a anunțat că va sesiza Poliția și Biroul Electoral Judeţean în acest caz.
“Sesizăm Poliţia şi Biroul Electoral Judeţean. Mă gândeam că lucrurile sunt securizate puţin mai bine. Mi-e foarte greu să cred că umblă o maşină pe stradă şi Poliţia, care ar trebui să fie mult mai vigilentă, nu a văzut. E mită electorală în toată regula. Oamenii nu ştiau de unde sunt. Nu ştiu cine le-a dat. Oamenii au spus toţi că le-au găsit agăţate în porţi. Una chiar am găsit-o noi agăţată în poartă. Când au aflat că e mită electorală, oamenii s-au speriat”, a mai precizat Dolha.
În primul tur al alegerilor prezidențiale, în comuna Josenii Bârgăului, din care face parte satul Rusu Bârgăului, a câștigat Klaus Iohannis, cu 46,52% dintre voturi, în timp ce Victor Ponta a obținut 34,01% din voturi.
În județul Bistriţa-Năsăud au fost amenajate 313 secții de votare și sunt așteptați la urne 262.104 de cetăţeni cu drept de vot. Prezenţa în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale a fost 61,09%.
Foto: timponline.ro
UPDATE 10:30 Ștampilă dispărută la o secție de vot din Hunedoara
O secție de votare din județul Hunedoara a fost deschisă cu o întârziere de o oră şi jumătate, după ce reprezentanții biroului local au constatat dispariția ștampilei de control. Este vorba despre secția nr 320 organizată în Căminul Cultural din comuna hunedoreană Bucureşci, care a fost deschisă la ora 08:30, după ce dispariția ștampilei a fost raportată de către reprezentanții biroului local.
Purtătorul de cuvânt al Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Hunedoara, Roberta Cristina Roncioiu, a declarat pentru Mediafax că a fost anunţată Poliţia. Secţia a primit o altă ştampilă de control pentru a începe procesul de votare.
“Din câte ştim, nu au fost oameni care să fi aşteptat să-şi exercite dreptul la vot”, a declarat purtătorul de cuvânt al BEJ Hunedoara.
În judeţul Hunedoara, sunt aşteptaţi la urne 400.250 de alegători în cele 524 de secţii de votare.
UPDATE 13.00. Două dosare penale și șase sesizări privind incidente electorale, potrivit MAI
Ministerul Administrației și Internelor a anunțat că au fost semnalate șase sesizări privind incidente la scrutinul de duminică, în două dintre cazuri fiind deschise dosare penale, pentru un bărbat care și-a fotografiat buletinul vot și un altul care ar fi agresat un bătrân în apropeierea secției de vot.
“De la deschiderea secţiilor de votare, în întreaga ţară au fost înregistrate şase sesizări privind diverse incidente însă vă asigurăm că toate semnalările pe care le vom primi astăzi vor fi verificate punctual indiferent de modalitatea prin care acestea vor fi aduse la cunoştinţa autorităţilor”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Monica Dajbog.
Potrivit acesteia, a fost deschis un dosar penal în judeţul Bacău, unde un bărbat de 35 de ani şi-a fotografiat buletinul de vot în timp ce se afla în cabina de votare. Situaţia a fost sesizată Poliţiei de membrii comisiei de votare.
“Infracţiunea este de violare a confidenţialităţii votului, aşa cum este prevăzută şi pedepsită de art. 389 din Codul Penal”, a precizat purtătorul de cuvânt al MAI.
Un alt dosar penal a fost întocmit în judeţul Gorj, pe numele unui bărbat de 58 de ani, care a agresat fizic şi verbal un bătrân în apropierea secţiei de votare.
Legat de situaţia din comuna Josenii Bârgăului, judeţul Bistriţa-Năsăud, unde mai mulţi localnici au găsit în faţa caselor pungi cu alimente, purtătorul de cuvânt al MAI a precizat că se fac verificări “pentru a se stabili dacă se întrunesc elemente constitutive ale unei infracţiuni”.
UPDATE 16:00. MAI: 79 de sesizări privind posibile contravenţii sau infracţiuni legate de vot, dintre care 25 sunt neconfirmate.
Până la ora 14:00 au fost înregistrate 79 de sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de scrutinul de duminică, transmite MAI. În 20 de cazuri se fac verificări pentru posibile infracțiuni electorale, iar în 25 de cazuri s-a constatat că acestea nu se confirmă.
Legat de faptele contravenţionale, purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog, a spus că au fost constatate nouă contravenţii, fiind date amenzi în valoare de 7.500 de lei şi două avertismente scrise.
Cele mai multe sancţiuni s-au dat pentru continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor cu ce candidat să voteze.
Polițiștii fac verificări în județul Vrancea, pentru a stabili condiţiile în care au fost eliberate acte medicale pe numele unor persoane din care reieşea că sunt netransportabile şi solicită urna specială. Cercetările au demarat după ce două dintre aceste persoane s-au prezentat la secţia de votare, când s-a constatat că existau cereri pentru urna specială pe numele lor. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată.
Oamenii legii fac verificări și în Gorj, după ce au fost făcute sesizări legate de faptul că solicitările pentru urna mobilă ale unor pacienți internați într-un spital din județ nu au fost depuse la timp.
În Tulcea, poliţiştii din cadrul Postului de Poliţie Greci au întocmit dosar penal pe numele unui bărbat de 26 de ani, pentru fraudă la vot. În urma verificărilor oamenii legii au stabilit faptul că un membru al comisiei de votare i-a înmânat acestuia două buletine de vot, pe care acesta şi-a exercitat dreptul la vot şi pe care le-a introdus ulterior în urnă.
Polițiștii din București fac cercetări pentru neglijenţă în serviciu, după ce la o secţie de votare s-a constatat lipsa unei ştampile de vot. Incidentul s-a petrecut la secția 323 de la Școala numărul 46 din Sectorul 2 și a fost reclamat de ACL.
Astfel de situații, privind lipsa unor ştampile, s-au înregistrat şi la două secţii de votare din judeţele Hunedoara şi Teleorman.
Purtătorul de cuvânt al MAI a mai precizat că în Bucureşti un alegător a fost amendat cu 1.500 de lei pentru continuarea propagandei electorale, după ce la ieşirea din cabina de vot a scandat numele unuia dintre candidaţi.
“Majoritatea semnalărilor, respectiv peste 70 la sută, au fost înregistrate în mediul rural, iar ca modalitate de sesizare, 72 la sută au fost primite prin sistemul de urgenţă 112”, a mai precizat Dajbog.
Citiți principiile noastre de moderare aici!