Potrivit Institutului Național de Sănătate Publică (INSP), în România au fost confirmate până acum, prin secvențiere făcută în laborator, 1.146 de cazuri Covid-19 cu varianta Omicron. Dintre acestea, 13 au fost cu subvarianta BA.2, considerată și mai contagioasă.
În momentul de față, în România este dominantă varianta Omicron a coronavirusului, în timp ce varianta Delta a pierdut teren. Conform datelor INSP, proporția cazurilor Covid-19 cu varianta Delta a continuat să scadă în ultima săptămână, față de săptămâna anterioară, fapt care se explică prin creșterea numărului de cazuri confirmate cu varianta Omicron.
Vă reamintim, ministrul Sănătății Alexandru Rafila explica în urmă cu câteva zile că în România sunt înregistrate cazuri grave pentru că tulpina Delta circulă în continuare.
„La noi încă sunt cazuri grave pentru că circulă încă tulpina Delta. Cam unul din cinci cazuri sunt produse de tulpina Delta. Pe măsură ce aceasta tulpină va dispărea din circulație datorită transmisibilității mai mari a tulpinii Omicron, probabil că și cazurile grave vor diminua”, a spus ministrul la finalul lunii ianuarie, estimând că în februarie vom intra pe un trend descendent al pandemiei.
Pe aceeași temă:
Ministrul Sănătății: Săptămâna viitoare vom avea peste 40.000 de cazuri Covid-19 zilnic
Trimite articolul
XPai, daca varianta Delta in ultima saptamana a fost la 67% din cazuri, cum e Omicron varianta dominanta in Romania in momentul de fata?
-
Vezi comentariul meu mai jos.
Procentul de 67% este din toate probele de covid secventiate vreodata in aceasta pandemie. Tehnic vorbind, nu te-au mintit.
In 14.02 va fi detectată tulpina MH01TOP. Cea mai contagioasă
Subvarianta asta ar putea fi denumită Dumbrăvița, în cinstea celui mai vaccinat sat din România. De ce să nu ne mândrim și noi cu ceva? Fauci și Xi ar fi și ei mândri, deși subvarianta asta pare mai mult a fi fost născocita de herr Citu, pentru a mai scăpa de vaccinurili de pe stoc. Că doar n-o să le arunce la porci, să facă și porcii vreun brad din fiole goale.
Imi vine sa rad cand vad atatea variante si subvariante.
Prea multe optiuni pentru a alege una singura. Offf, fie Omicron, treaca de la mine! :))
Nici ei nu mai stiu ce variante umbla in Romania. Tot le scot din joben.
Permiteti-mi sa fac o clarificare: in articol se vorbeste despre 67% cazuri Omicron din toate probele secventiate in istoria acestei pandemii!!! Nu sunt sigur pe cine ar putea interesa acest detaliu.
Din documentul de mai jos (foarte probabil sursa articolului) pt. saptamana 4 rezulta ca in Romania au fost secventiate 278 de probe, dintre care 248 erau cu Omicron, adica cca 90%. Nu are rost sa va spun ca numarul de secventieri este infim si din acest motiv statistic irelevant si trebuie vazut ca orientativ. De fapt, datele arata ca proportia de Omicron ar fi scazut putin fata de saptamana 3, ceea ce evident nu are cum sa fie real in conditiile diferentei enorme de transmisibilitate.
In concluzie, cred ca putem estima ca procentul real de infectari cu Omicron in Romania in saptamana 4 a fost de cel putin 90%.
-
erata:
a se citi in prima fraza Delta in loc de omicron.
sunt curios pana cand o sa mai fie acest circ ,singura concluzie e ca sa bagat la greu in noi un vaccin care nu valoreaza nimic
-
As zice sa-i lasam pe cei care si-au rupt hainele pe bancile facultatilor de medicina si prin saloanele spitalelor sa traga concluzii legate de medicamente. Noi sa tragem concluzii unde avem pregatire: o tencuiala, o linie de cod, afaceri, etc. Asta daca vrem sa evoluam si noi un pic, altfel vorba aia ca romanul se pricepe la toate o sa ne tot urmareasca mult si bine de acum incolo.
In curand ne vom infecta doar gandindu-ne la virusace, atat de periculos va fi, si da, si din pacate, copiii vor fi cei mai afectati, corect???
Ministrul Rafila, cu autosuficienta lui tâmpă, gestioneaza in cel mai prost mod cu putinta acest val 5 de Covid. Presa mai tine oare evidenta zilnica a numarului total de morti de când acest “ilustru savant” conduce Ministerul Sănătății?