Asociația pentru Tehnologie și Internet, Centrul pentru Jurnalism Independent, ActiveWatch și APADOR-CH arată că, un proiect de lege din noiembrie 2011 propunea abrogarea unui singur articol din Codul Penal, și anume articolul 74, indice 1. Totuși, el a fost modificat „în condiţii cel puţin suspecte”, cu o noapte înainte de a fi adoptat de Camera Deputaților, introducând, pe lângă alte prevederi și infracțiunile de calomnie și insultă.
„Această decizie, luată fără consultare publică, aruncă la coş zece ani de eforturi ale societăţii pentru dezincriminarea insultei şi calomniei. Ea elimină România din rândul democraţiilor care nu acceptă ideea că un om poate să fie condamnat penal pentru cuvintele lui”, se arată într-un comunicat emis de reprezentanții celor patru ONG-uri.
Aceștia îi cer lui Traian Băsescu să nu promulge legea, aprobată de Camera Deputaților, deoarece reprezintă o gravă agresiune la libertatea presei și a libertății de exprimare, în general.
„Organizaţiile semnatare protestează faţă de practicile antidemocratice adoptate şi exersate de actuala majoritate parlamentară şi cer public Preşedintelui României să nu promulge legea prin care, în mod clandestin, au fost reintroduse în Codul Penal infracţiunile de insultă şi calomnie”, se mai arată în comunicat.
Reprezentanții celor patru ONG-uri subliniază faptul că deciziile Curții Constituționale, ce au fost invocate drept pretext pentru introducerea acestor noi infracțiuni în Codul Penal, trebuie să respecte Convenția Europeană a Drepturilor Omului și jurisprudența CEDO, care au putere de lege la noi în țară.
„Impunerea obligaţiei ca defăimarea să fie sancţionată penal nu este susţinută de niciun articol din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi de nicio hotărâre pronunţată de Curtea Europeană a Drepturilor Omului”, au explicat reprezentanții.
Proiectul de lege pentru introducerea insultei și calomniei în Codul Penal a fost votat fără ca raportul comisiei să fie publicat și fără dezbatere în plen.
Astfel, potrivit modificărilor, insulta este definită ca „atingerea adusă onoarei ori reputaţiei unei persoane prin cuvinte, prin gesturi sau prin orice alte mijloace, ori prin expunerea la batjocură, se pedepseşte”. Pedeapsa pentru acestă faptă poate fi amenda de la 150 de lei la 500 de lei.
În același proiect de lege, calomnia este definită drept „afirmarea sau imputarea în public, prin orice mijloace, a unei fapte determinate privitoare la o persoană, care, dacă ar fi adevărată, ar expune acea persoană la o sancţiune penală, administrativă sau disciplinară, ori dispreţului public, se pedepseşte cu amendă de la 250 de lei la 13.000 de lei”.
Citiți principiile noastre de moderare aici!