Ce este și cum funcționează sistemul de garanție-returnare?
Pe scurt, Sistemul de garanție-returnare presupune ca de fiecare dată când vom cumpăra o băutură, în orice tip de ambalaj – de plastic, sticlă sau aluminiu – să plătim o garanție de 50 de bani. O vom primi ulterior, când vom returna ambalajele în magazin.
Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l și 3 l inclusiv. Pentru a fi identificate ușor, produsele care vor face parte din sistem vor fi marcate cu un logo specific.
După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți, practic, în orice magazin din România. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal și chiar dacă respectivul produs nu a fost cumpărat din acea locație.
Atenție! Ambalajele cu acest logo vor intra pe piață treptat, până la epuizarea stocurilor de produse existente deja la raft. Băuturile care nu au acest însemn mai pot fi comercializate până în 30 iunie 2024. Din 1 iulie 2024 nu se vor mai putea introduce pe piață produse neinscripționate cu logoul și codul de bare specific.
Scopul sistemului
Scopul SGR este de a colecta ambalajele și de a le introduce într-o economie circulară, ajutând România să atingă țintele naționale de colectare și reciclare stabilite la nivel european.
Conform directivelor UE, până în anul 2025 trebuie să se colecteze 77% din PET-urile puse pe piață, iar până în anul 2029 – 90%.
De asemenea, odată implementat, sistemul va ajuta și la atingerea noilor ținte de colectare și reciclare pentru restul tipurilor de materiale, și anume 75% pentru sticlă și 60% aluminiu, începând cu anul 2030.
Magazinele Auchan, pregătite deja pentru SGR
Magazinele Auchan România sunt pregătite pentru startul Sistemului de Garanție – Returnare. Retailerul a fost primul care a intrat în hora reciclării, oferindu-le clienților posibilitatea de a aduce ambalajele utilizate pentru colectare și reciclare la punctele special amenajate dotate cu aparate automate de colectare (RVM) încă din luna aprilie a acestui an.
Până în prezent, Auchan a colectat deja 32 de milioane de ambalaje la nivel național. Ambalajele cu simbolul Ambalaj cu Garanție vor putea fi aduse în toate magazinele Auchan, iar în paralel, Auchan continuă acțiunile de bonificare cu 50 de bani per ambalaj și pentru clienții care aduc ambalaje fără simbolul specific, suma fiind oferită sub formă de voucher acordat în baza cardului de fidelitate MyCLUB Auchan.
„Practic, Sistemul de Garanție – Returnare funcționează la noi de peste 7 luni datorită unui efort comun al tuturor echipelor noastre, cărora le mulțumim pe această cale pentru implicarea exemplară de care au dat dovadă, dar și clienților Auchan, care au fost deosebit de receptivi în a adopta un comportament de consum responsabil. Ne bucurăm că aceștia au înțeles importanța reciclării, contribuind la startul celui mai mare proiect de economie circulară din România. Astfel, la nivel național, am colectat deja, până în prezent, un număr impresionant de 32 de milioane de ambalaje, investind peste 16 milioane de lei în recompensele oferite pentru reciclare, alături de partenerii noștri. Felicităm RetuRO și toate asociațiile implicate în acest demers esențial pentru mediul înconjurător pentru toată munca depusă și, de asemenea, Ministerul Mediului, pentru inițiativa extraordinară. Contăm și de acum înainte pe nivelul ridicat de responsabilitate al clienților noștri, pe care îi încurajăm să recicleze în număr cât mai mare,”, a declarat Corina Dospinoiu, Director Sustenabilitate Auchan Retail România.
Pentru ambalajele cu simbolul Ambalaj cu Garanție, vor fi acordați, în primă fază, 50 de bani per ambalaj direct prin tichetul emis de aparate și care poate fi utilizat la cumpărături în orice magazin Auchan (cu excepția magazinelor din stațiile Petrom). Pe măsură ce vor intra în magazine produsele cu simbolul Ambalaj cu Garanție, garanția în bani va fi returnată clienților, iar în paralel, vor continua campaniile cu beneficii prin cardul de fidelitate MyCLUB Auchan pentru cei care reciclează ambalaje fără simbolul specific, conform informațiilor și regulamentelor publicate de comerciant.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
Xo talhharie nenorocita. atata risipa pentru o minciuna
-
Comentariu la fel de tendențios ca titlul articolului. Nu, nu “plătim pentru un simbol”, ci lăsăm o garanție pe care ne-o recuperăm DACA ducem sticla înapoi. Dar pentru experții ca gogu e “risipă” să nu mai umplem cu ambalaje goale fiecare râu, pârâu, munte, câmp, stație de autobuz sau colț de stradă din țara asta… Dacă ție îți place gunoiul de pe marginea străzii, e treaba ta. Fix pentru cei ca tine s-a inventat sistemul. Dacă toți am fi aruncat corect, nu era nevoie de el.
-
Corect
-
Ambalajele se puteau arunca ca si pana acum in pubelele galbene, nu era necesara monetizarea lor. Daca ajungeau sa fie aruncate in natura, pentru 50 de bani nimeni nu le va cara inapoi. Apoi nu va sta nimeni la coada la Auchan zeci de minute pentru a recupera cativa lei. Practic se va schimba foarte putin in bine dar statul va incasa o gramada de bani.
-
“Daca ajungeau sa fie aruncate in natura, pentru 50 de bani nimeni nu le va cara inapoi.”
Normal ca nimeni nu le va cara pentru 50 de bani. Le vor cara de gratis prin actiuni gen ‘Let’s do it rromani’.
Prosti sunt destui. -
Eu zic sa te mai uiti la la realitate sa te informezi, din filme nu inveti prea multe. Uita-te de exemplu la oamenii care stau cu 2-3 carucioare de profi pline cu ambalaje la cozi cu orele si chiar cu zilele. Poate asa te mai lecui de ignoranta asta absoluta de care suferi.
-
Cei care stau la cozi evident ca nu au bani sa cumpere produsele vandute in ambalajele respective cinle scot din pubelele galbene din oras iar altii le scoteau din firme care colecteaza deseurile separat. In plus oamenii obisnuiti nu au timp sa stea la astfel de cozi deci per ansamblu nu se schimba mare lucru, nu se face vreo ecologizare ci doar se mai baga niste bani in buzunarul statului minus o mica parte care este recuperata. Doar ca unii merg pe fenta si musca la o actiune mai mult de imagine decat una cu impact ecologic.
-
-
-
Hotie de rahat, la fel ca aplaudacii ei. Nimeni nu spune “amanuntul” ca peturile trebuie duse NETURTITE SI CU CODUL QR DE PE ETICHETA INTACT. Adica trebuie sa pleci cu sacosele pline pentru … cat? Solutia era alta, dar nu puteau fi furate sumele colosale din sistem. S-a aplicat la fierul vechi. Pe vremuri nu puteai merge cativa pasi fara sa calci intr-un fier. Ia cauta acuma un cui ori o sarma. La fel sunt destule persoane cu conditie materiala precara (din pacate) ca sa fi strans si ultimul pet si sa-l predea. Asa vor ramane o multime de peturi nepredabile.