Curtea Constituțională a adoptat în unanimitate, vineri, hotărârea pentru validarea rezultatului alegerilor prezidenţiale și hotărârea pentru validarea alegerii în funcţia de preşedinte a lui Klaus Iohannis.
La ora 12 a început și ceremonia de validare a rezultatului la care participă și președintele Traian Băsescu.
Iohannis va primi un exemplar al actului de validare a rezultatului alegerilor. Conform Legii 370/2004 pentru alegerea preşedintelui României, actul de validare a rezultatului alegerilor se întocmeşte în trei exemplare, dintre care unul rămâne la Curtea Constituţională, unul se prezintă Parlamentului, pentru depunerea jurământului prevăzut de Constituţie, iar al treilea se înmânează candidatului ales.
Ceremonia de validare a început cu intonarea imnului național, iar apoi, preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a citit actul de validare a rezultatului alegerilor, un exemplar fiindu-i înmânat apoi preşedintelui ales.
În cadrul ceremoniei, Iohannis a declarat că va fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei, el mulţumind tuturor celor care au votat în 2 şi 16 noiembrie.
„Vreu să vă spun cu toată ferminatea, astăzi, aici, că voi fi preşedintele care respectă Constituţia în litera şi spiritul ei. Voi demonstra ce am vrut să spun atunci când m-am prezentat în faţa electoratului cu afirmaţia «vreau să reconectez preşedintele României la Constituţie»”, a precizat Klaus Iohannis, în discursul său.
El a arătat că priveşte cu toată răspunderea drumul „greu care ne aşteaptă” şi la capătul căruia se află „România prosperă şi puternică”.
„Le spun românilor încă o dată azi, aici, cu ocazia validării rezultatului alegerilor, că se poate, se poate construi o Românie prosperă şi puternică. Nu se poate nici de azi pe mâine, nici peste noapte. Vom construi România lucrului bine făcut în timp şi pas cu pas”, a mai spus preşedintele ales,
La rândul său, preşedintele Traian Băsescu a declarat că nu ar fi vrut ca la sfârşitul mandatului său stânga să domine toate instituţiile statului şi că scorul pe care acesta l-a înregistrat în alegeri arată că lasă moştenire o ţară cu opţiuni de dreapta.
„Este un moment extrem de important. Este finalizarea a 10 ani de mandat și vă doresc domnule președinte ales ca după primul mandat să nu fiți în banca din stânga (n.r. – a fostului președinte). Cine crede că modernizarea României e o treabă de 5 ani se înșeală. Există destule resurse pentru pasul înapoi. Am satisfacția că las o țară cu opțiuni clare: parteneriatul cu SUA, prezența în UE și NATO, credibilitatea dobândită în mod deosebit în NATO. (…) Nu voiam ca stânga să domine toate instituțiile. Scorul din alegeri arată că las moștenire o țară care are opțiuni de dreapta sau de centru-dreapta”, a declarat, în discursul său, Traian Băsescu.
BEC a finalizat joi procesul-verbal privind centralizarea rezultatelor votului din turul II al prezidenţialelor, potrivit căruia Klaus Iohannis este declarat câştigător al scrutinului. Astfel, potrivit acestui proces-verbal, Klaus Iohannis a obţinut 6.288.769 voturi valabil exprimate, iar Victor Ponta 5.264.383 voturi.
Articole pe aceeași temă:
Rezultate exit-poll alegeri prezidentiale 2014: Victor Ponta – 49,10%; Klaus Iohannis – 50,90%
BEC anunta rezultatele oficiale ale turului II al alegerilor prezidentiale
Harta votului pe judete: unde a castigat Klaus Iohannis
Citiți principiile noastre de moderare aici!