“Începem să vedem efectele unei abordări serioase, cum sunt aceste acorduri internaţionale”, a spus Isărescu.
Guvernatorul BNR a explicat că situaţia s-a îmbunătăţit după finanţările pe care le-a accesat România de la FMI şi UE, cursul fiind mult mai stabil, în timp ce dobânzile s-au înjumătăţit în ultimul an.
Totuşi, Isărescu a recomandat prudenţă, fiind de părere că România este în faţa unor mari alegeri. El a dat exemplul Greciei şi a modului în care perspectiva unei ţări se poate schimba dramatic, în condiţiile în care nu se respectă fundamentele economice.
“Vedem cum în cazul unei ţări din apropierea României, de la doar câteva sute de kilometri, experimente cu deficite bugetare ridicate, sisteme de pensii foarte generoase în comparaţie cu ce poate oferi economia […] au dus la situaţii chiar dramatice”, a declarat Isărescu.
Guvernatorul BNR s-a declarat adeptul unei abordări fundamentale, dar trebuie totodată regândite unele automatisme ale pieţei. Mugur Isărescu a amintit de celebra teoriei a lui Adam Smith a “mâinii invizibile”, apreciind că mulţi au înţeles că mâna invizibilă funcţionează automat şi că poţi să devii lacom, pentru că mâna invizibilă va regla totul.
Astfel, guvernatorul BNR a făcut un apel pentru o regândire a unor automatisme ale pieţei, dar în acelaşi timp a spus că nu pledează pentru o suprareglementare, care de multe ori are efecte perverse.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!