Judecătorul a ajuns la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie în jurul orei 09.00, însoţit de anchetatori.
Surse judiciare au declarat că pe numele său a fost pus în aplicare un mandat de aducere emis de procurori, într-un dosar în care este suspectat de trafic de influenţă.
La intrarea în sediul DNA, Toni Greblă a fost întrebat de jurnaliști dacă ar fi primit bani de la vreo persoană pentru a lua la Curtea Constituţională o decizie în favoarea acesteia. Judecătorul a răspuns: “Exclus aşa ceva”.
Toni Greblă este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului. El a înlocuit-o la acea vreme pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. În urma numirii sale ca judecător, Toni Greblă a demisionat din calitatea de senator PSD, deţinută din 2008.
El este suspectat că ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW pe care îl folosea şi două rochii pentru soţia sa, de la finul său, omul de afaceri Ion Bîrcină, în schimbul intervenției pentru a sprijini firmele acestuia.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor, obţinute de Mediafax, în perioada 2010-2015, judecătorul ar fi pretins şi primit de la Ion Bîrcină mai multe foloase necuvenite, atât în perioada în care a fost senator, cât şi după ce şi-a început mandatul de judecător la Curtea Constituţională.
“Foloasele necuvenite au fost primite în schimbul promisiunii de a interveni şi determina diferiţi funcţionari publici să îndeplinească şi să urgenteze îndeplinirea unor acte ce intrau în atribuţiile acestora de serviciu, în folosul firmelor controlate de Bîrcină Ion, cu interese în domenii de activitate diversă (energie, transport, fier vechi ş.a.)”, se arată în documentele citate.
Astfel Toni Greblă ar fi primit de la Ion Bîrcină folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, înmatriculat succesiv pe numele societăţilor Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL şi Electro Construct System SRL, valoarea totală a acestora fiind de 56.070 de euro. De asemenea judecătorul ar fi beneficiat de folosinţa gratuită a postului telefonic înregistrat pe SC Power Plus SRL.
În 2 noiembrie 2011, Toni Greblă ar fi primit suma de 1.200 de lei, ce reprezenta echivalentul a două rochii de damă, cadou pentru soția sa.
În documentele anchetatorilor se mai arată că Toni Greblă ar fi primit, în octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: “şase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelină şi alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale”.
Judecătorul mai este suspectat că, în perioada 2010-2015, “a exercitat în fapt activităţi specifice calităţilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societăţii) şi director general (activităţi comerciale), în mod ocult şi prin interpuşi, încălcând dispoziţiile de incompatibilitate prevăzute de articolul 102 lit. b şi c raportat la art.110 şi art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilităţile judecătorului de la Curtea Constituţională şi senatorului)”, potrivit procurorilor.
“În mod neîntrerupt, numitul Toni Greblă a desfăşurat activităţi comerciale direct şi prin interpuşi şi a exercitat calităţile de asociat, respectiv administrator / director general, în legătură cu ferma agricolă situată în comuna Teleşti, satul Şomăneşti (tarlaua 100, parcela 1), judeţul Gorj şi respectiv SC Electra Balistic SRL (societate la care fiii săi au calitatea de asociaţi cu câte 2% fiecare, iar Prundianu Mihai este asociat cu 57%), având ca obiect principal de activitate producţia de energie electrică)”, potrivit documentelor anchetatorilor.
UPDATE. Toni Greblă, urmărit pentru trafic de influenţă şi constituire de grup infracţional organizat
Potrivit DNA, judecătorul este urmărit penal pentru trafic de influenţă, constituirea unui grup infracţional organizat şi efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia, în scopul obţinerii de bani sau bunuri necuvenite.
Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) arată, într-un comunicat de presă transmis joi agenţiei Mediafax, că procurorii i-au adus la cunoştinţă lui Toni Greblă că este urmărit penal, fiindu-i prezentate acuzaţiile. El mai este acuzat că, începând din august 2014, ar fi întreprins demersuri pentru intermedierea unei legături comerciale de export între omul de afaceri Ion Bîrcină şi Constantin Bartolomeu Săvoiu, cunoscut ca “Generalul”.
“Împreună cu alte persoane, suspectul Toni Greblă a constituit un grup infracţional organizat cu scopul de a iniţia raporturi comerciale (export produse agro-alimentare) pe linia România – Federaţia Rusă, cu interpunerea Turciei, pentru eludarea deciziei de instituire de către Rusia a unui embargou unilateral asupra importului de produse agro-alimentare din Uniunea Europeană”, au precizat procurorii DNA, în comunicatul de presă.
Procurorii DNA susţin că membrii grupului s-au întâlnit de mai multe ori, atât în ţară, cât şi în afara ţării, şi au acţionat coordonat pentru îndeplinirea scopului pentru care s-au constituit.
“În perioada 2014 – 2015, aceştia au efectuat acte pregătitoare în vederea săvârşirii infracţiunii de folosire, la autoritatea vamală, a documentelor vamale de transport sau comerciale falsificate, prev. de art. 273 din Legea nr. 86/2006 – Codul Vamal”, a mai arătat DNA în comunicat.
Toni Greblă are 62 de ani și este de profesie avocat. El a făcut parte din Baroul Gorj în perioada 1980-1989 și a fost fondatorul CFSN Gorj, fiind preşedinte al filialei. Greblă a fost numit prefect de Gorj în 1990, fiind primul prefect al judeţului după revoluţie. Din anul 1993 până în anul 1997 a fost prim-secretar la Misiunea Permanentă a României pe lângă Oficiul European al Naţiunilor Unite şi alte organizaţii internaţionale din Geneva. El a mai fost prefect de Gorj şi în perioada 2000-2003, iar ulterior, până în 2004, a fost consilier la Ministerul Administraţiei şi Internelor. În perioada 2005-2008, a fost director general al Asociaţiei Patronale Miniere din România PATROMIN.
Toni Greblă a fost ales senator de Gorj, din partea PSD, în 2008 și a fost preşedintele Comisiei Juridice din Senat în perioada 2008-2012. El este judecător la Curtea Constituţională din decembrie 2013, din partea Senatului, înlocuind-o atunci pe judecătoarea Iulia Motoc, aleasă magistrat la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
Constantin Bartolomeu Săvoiu, în vârstă de 70 de ani, este general în rezervă, fiind şi Mare Maestru al Marii Loji Naţionale Române -1880.
Omul de afaceri de etnie romă Ion Bîrcină a fost trimis în judecată de DNA, în octombrie 2012, alături de alţi trei parteneri de afaceri de-ai săi, pentru că ar fi oferit mită de peste o jumătate de milion de euro fostului senator Gergely Olosz, în schimbul atribuirii preferenţiale a unui contract de furnizare de energie la CEZ Oltenia, în perioada 2007-2008 Gergely Olosz fiind preşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).
Bîrcină a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la patru ani de închisoare cu executare în acest dosar, în iulie 2013. Olosz Gergely a fost condamnat la şapte ani de închisoare în același dosar. În prezent, dosarul este pe rolul Curţii de Apel Bucureşti, după ce magistraţii au stabilit că Tribunalul nu era competent să judece cauza, întrucât fostul parlamentar avea calitatea de avocat, ceea ce atrage competenţa Curţii de Apel. Următorul termen în acest proces este stabilit pentru 13 februarie.
În aprilie 2010, Bârcină a organizat o nuntă fastuoasă pentru fiica sa. El a plătit trei elicoptere care să stea în zbor deasupra Porţii Sărutului, pe parcursul ceremoniei de căsătorie. Toni Greblă a fost naş al fiicei lui Bîrcină.
Sursa: Mediafax.
Citiți principiile noastre de moderare aici!