Deși a avut sprijinul a 26 de state membre ale UE, România, care așteaptă intrarea în Schengen de 11 ani, nu intră în spațiul european de liberă circulație. Austria și Olanda au votat joi, în cadrul ședinței Consiliului JAI, împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen.
Premierul Nicolae Ciucă a făcut primele câteva declarații, la Palatul Victoria, legate de șansa ratată de România de a adera la spațiul Schengen. Acesta se declară profund dezamăgit de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi.
„În calitate de prim-ministru și de cetățean român, îmi exprim profunda dezamăgire față de lipsa consensului la nivelul Consiliului JAI de astăzi în ceea ce privește aderarea României la spațiul Schengen.
[…] Toate statele europene au fost de acord să deschidă românilor porțile Spațiului Schengen, ca o recunoaștere a pregătirii noastre, dar și a eforturilor continue, de ani de zile, pentru protejarea granițelor externe europene. Toate, cu o singură și nejustificată excepție, Austria.
Unanimitatea nu a fost posibilă astăzi, în contextul în care un singur stat membru, Austria, a refuzat aderarea României. Această decizie rămâne fundamentată pe alegații bazate pe cifre pe care România le-a probat clar ca fiind incorecte. Nu am folosit nici măcar estimări naționale, am folosit datele agenților UE, care trebuie să rămână baza atunci când luăm decizii europene.
Am recunoscut dificultățile statelor membre care se află sub presiuni migratorii și am acționat întotdeauna solidar și activ în a găsi soluții în plan european. Numai împreună putem rezolva aceste probleme. Am avut propuneri concrete pentru partenerii noștri și am lucrat intens alături de Comisia Europeană pentru a răspunde acestor preocupări. Regretăm și, sincer, nu înțelegem poziția inflexibilă arătată.
Mai mult ca oricând, în ultimul an, România a dovedit că este un veritabil actor în asigurarea securității europene. Nu în ultimul rând, etapele parcurse în acest proces relansat de aderare la Spațiul Schengen au reconfirmat că cetățenii români și europeni pot să aibă încredere în modul în care România protejează frontierele Uniunii și asigură cooperarea polițienească. Așa cum am procedat în ultimii 15 ani, vom continua să protejăm frontierele noastre externe, care sunt și frontierele UE, pentru că e vorba, în egală măsură, de securitatea României și a românilor, ca și a celor europeni. Acest lucru a fost și mai vizibil în acest context dificil generat de războiul de la granițele noastre”, a declarat premierul.
Președintele Klaus Iohannis a reacționat public câteva ore mai târziu, printr-o postare pe Facebook.
„Lipsa consensului de astăzi în ceea ce privește aderarea României la Schengen, pe fondul opoziției Austriei, este profund nedreaptă pentru țara noastră și cetățenii români.
România merita să primească un vot favorabil. O confirmă datele solide, rezultatele misiunilor recente de evaluare ale statelor membre și instituțiilor europene.
Un singur stat membru a ales să ignore aceste realități și să blocheze unanimitatea europeană, în mod inexplicabil și dificil de înțeles pentru întreaga Uniune Europeană. Atitudinea regretabilă și nejustificată a Austriei din cadrul reuniunii de astăzi riscă să afecteze unitatea și coeziunea europene, de care avem atât de multă nevoie mai ales în actualul context geopolitic”, a declarat Klaus Iohannis într-o postare pe Facebook.
Potrivit conducătorului țării, România va continua să acționeze în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, „așa cum a făcut-o și până acum”. Aderarea la Schengen va rămâne un obiectiv strategic.
„România va continua să acționeze cu responsabilitate, hotărâre și bună credință în direcția consolidării securității interne a Uniunii Europene, așa cum a făcut-o și până acum.
Mulțumesc tuturor statelor membre și Comisiei Europene care, recunoscând meritele României în securizarea frontierei externe a UE și în consolidarea proiectului european, au susținut aderarea țării noastre. Sprijinul și solidaritatea exprimate azi au fost impresionante, reconfirmând aprecierea de care se bucură România în plan european.
Dragi români, România nu se oprește aici!
Aderarea la Schengen este obiectivul nostru strategic și nu ne vom opri până nu îl vom atinge”, a adăugat el.
Vă reamintim că, în cadrul ședinței, ministrul de Interne al Austriei a anunțat că se opune aderării celor două state. Austria nu și-a schimbat poziția susținută la începutul ședinței JAI nici măcar după discuțiile avute cu Germania.
Și Olanda a votat împotrivă, doar pentru că România și Bulgaria vin „la pachet”. Inițial, Olanda era de acord cu intrarea României, dar nu și cu cea a Bulgariei.
Croația urmează să adere de la 1 ianuarie 2023 după un vot în unanimitate.
Pe aceeași temă:
Austria și Olanda au votat împotriva aderării României și Bulgariei la Schengen
Aderarea României la spațiul Schengen, votată astăzi de Consiliul JAI
VIDEO. România va cere joi un vot pentru aderarea la Schengen
VIDEO. Mesajul lui Dominic Fritz pentru europeni: „Susțineți aderarea României la spațiul Schengen”
România, Bulgaria și Croația ar putea intra în curând în spațiul Schengen
Parlamentul European solicită admiterea Bulgariei și României în spațiul Schengen
Trimite articolul
XPoliticienii romani corupti NU isi doresc Romania in spatiul Chengen va intrebati de ce? pai e schimba multe la furatul banilor …..
-
Da Edie, asa este iar cel mai afectat va fi CORUPTUL DIN CARAS SEVERIN MARIUS DAMIAN.
O fi plecat la ski în Austria…
Ca un adevarat barbat de stat a iesit in fata natiunii si a prezentat respingerea primirii in Schengen.
,,Ciocu mic ,, dom presedinte ,tu oricum de cele mai multe ori esti pe ,,mute,, ! Putin lucreaza la distrugerea UE ! Chestiune de timp pana la dezmembrare !!
Bulgaria si Romania, de comun acord, ar trebui sa someze investitorii Austrieci si Olandezi sa vanda afacerile detinute, in RO si BG, sau actiunile detinute la firme care activeaza pe teritoriul acestor 2 tari in maxim 3 luni. In cazul celor care nu vand sa le fie nationalizate afacerile iar firmelor cu actionariat Austriac si Olandez data amenda in valoarea actiuniilor detinute de cetateni sau firme din tarile care se opun intrarii Bulgariei si Romaniei in Schengen
Reactie tarzie? 2 ore?…la vitez lui nu mi se pare..
intarziat e deja pleonasm cand vb de Klaus…. TRIST!
Demisia de onoare pt fiasco!
Unii la coada si altii la …golf!
-
Da, demisia si sa il punem pe Nastase, sau Dragnea, sau pe Zana de Dancila. Cu astea, astea, precis intram in Schengen, Sau sa-l punem pe Ciulacu sef de tara, ca arata bine. Sau sa-l punem pe hauristul ala de intra de-a valma in Primaria timisoarei si flutura tricolorul, sa se vada ca e patrihot.
N-ar fi fost mai bine sa va uitati si de ce nu ne-au primit si sa faceti ceva remedieri, imbunatatiri? Ca nu altul vinovat ci o vina avem si noi.
N-a avut timp sa se ocupe in astea doua mandate ca a fost full de meditatii. Pe la ce ora organizeaza Declic protestele spontane sa dam jos coruptia asta? Vreau si eu mana d-aia de carton. Imi incarc telefonul full sa pot lumina cerul. Puie MNL
Un neamț a făurit România,altul o îngroapă.
“Vinovat … paüza … este .. paüza.. PeeeSeeDeee… si Dragniaaaa! ” a zis dūlapūl sasesc, cū ūn ūsor retard, dūpa care si-a lasat crosele de golf si si-a lūat schiūrile pentrū o excūrsie in Aūstria la prietenii sai de la banca aia, firma ailalta de tocat padüri, firma aia de petrol si gaze, firma aia de masini nemtesti(care cūmva tot castiga licitatii) inregistrata tot in aūstria etc. A facūt cinste, probabil cū banii incasati din chiriile lūate de la minūnata banca mentionata al carei ceo protesta impotriva gūvernūlūi pe case lüate cū “acte” despre care a zis instanta cüm sünt. Cand votezi #ghinion, patzashti!!!
Vedem noi ce se mai schimba pana sa intram in schengen, ca referitor la secūrizare granitele nū are ce sa se mai schimbe, deci ce se schimba, aia e ce trebūia facūt, poate ceva cū energia, poate cū lemnūl, poate renüntam complet la süveranitate, stiū si eū …
comentariü aprobat pe debanat, dar la timis online, e cü principii de “moderare”.
spalati-l, spalati-l, ca tot acolo ajünge 😛
#idiocracy
-
phuuui, nici n-a fost greu, a sasea oara am reusit. spre deosebire de alta data cand n-am avut nici o sansa sa macan ceva de increngaturile familiei nr 1 cu firma aia din sebes si cum s-a procedat la modificarea codului silvic.
PS: Ramane pe alta data cu Olanda care “nu” s-a opus, bine?
Si mai revenim, poate unii(toti) interesati au citit deja articolul si pierd comentariile aprobate cu o oarecare “intarziere”.#retardistan
#idiocracy
Sasul asta este inexistent,de departe cel mai prost presedinte care a apucat sa conduca Romania!
-
a fost ales! si e destūl de existent, dar pentrū confortūl propriū, pentrū care cheltūie carūte de bani, de la renovarea cotroceniūlūi la excūrsii cū sppūl dūpa el, ski, golf, piramide, miami… pana la disponibilitatea sa la moment pentrū firmele straine.
#idiocracy
-
ah, am uitat sa scriu. pai tu ai idee cati austrieci a decorat ficusul? ficus activ,decorator la greu, nu doar decorativ.
#afostales
#idiocracy