„România este alături de Republica Moldova și de cetățenii săi, așa cum am fost mereu! Este mesajul puternic pe care l-am transmis astăzi, la Chișinău”, transmite Klaus Iohannis, care a fost însoțit l această întâlnire de premierul Nicolae Ciucă.
Acesta s-a întâlnit miercuri cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, pentru a discuta despre provocările din regiune: conflictul ruso-ucrainean, valul de refugiați, stabilitatea statelor.
„De la începutul conflictului, România a alocat combustibil, resurse energetice, materiale de primă necesitate pentru a fi puse la dispoziția refugiaților ajunși în Republica Moldova. Integrarea europeană este singura cale pentru democrație, stabilitate, prosperitate, dezvoltare economică și socială în Republica Moldova. Am asigurat-o pe doamna Președinte Maia Sandu de sprijinul nostru deplin și de deschiderea totală pentru depășirea provocărilor cu care ne confruntăm”, a mai spus Iohannis.
Potrivit acestuia, chiar astăzi un convoi umanitar cu un total de 55 de tone de produse alimentare și alte produse destinate refugiaților ucraineni din Republica Moldova a ajuns la Chișinău, printr-un transport asigurat de Inspectoratul General român pentru Situații de Urgență. În plus, România a luat măsuri pentru preluarea directă, pe cale rutieră și feroviară, de refugiați ucraineni din Republica Moldova și transportarea acestora în România.
„În cadrul întâlnirii de astăzi am discutat idei concrete și modalități suplimentare de aprofundare a coordonării deja foarte bune și eficiente dintre autoritățile din România și cele din Republica Moldova, pentru a veni în sprijinul celor care se îndreaptă către noi pentru a primi ajutor. În România, la Suceava, avem deja din 9 martie operaționalizat hub-ul umanitar, un centru logistic care vizează colectarea și transportul donațiilor internaționale în sprijinul Ucrainei. În funcție de necesități și de evoluția situației, acest centru poate și va fi folosit și pentru a direcționa asistență concretă către Republica Moldova.”, explică Iohannis.
La rândul ei, Maia Sandu a condamnat invazia Rusiei în Ucraina, descriind situația ca una de „neimaginat”. Aceasta a spus că aproape 340.000 de persoane au trecut granița dintre Ucraina și Republica Moldova de când a început războiul.
„Republica Moldova a condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei și a chemat la pace din prima oră a acțiunilor militare. Tot din primele ore, țara noastră a oferit ajutor umanitar țării vecine și prietene, primind oamenii săi care fug din calea războiului. Aproape 340.000 de persoane au trecut frontiera dintre Ucraina și Republica Moldova de la începutul războiului; aproape 100 de mii de refugiați rămân în țara noastră: femei, copii, vârstnici, speriați, obosiți, debusolați. Asistăm la o adevărată dramă umană. Trebuie să ajutăm acești oameni și vom face asta în continuare”, a declarat Maia Sandu.
Aceasta a mai transmis că apreciază promptitudinea autorităților române în relocarea refugiaților din Ucraina pe teritoriul țării noastre.
„Mulțumesc autorităților de la București pentru ajutorul umanitar oferit pentru gestionarea fluxului de refugiați. Primul lot de ajutoare: 17 tone de produse alimentare, produse de igienă, paturi, jucării, a ajuns pe 4 martie și a fost distribuit primăriilor și centrelor de plasament care găzduiesc persoane refugiate din Ucraina; cel de-al doilea lot, de 55 de tone, a ajuns astăzi la Chișinău. Vreau să mulțumesc și pentru decizia Guvernului de la București de a acorda Republicii Moldova peste 155 de tone de motorină, 150 de tone de benzină pentru a acoperi necesitățile de transport ale instituțiilor implicate în gestionarea fluxului de refugiați, dar și 5000 de tone de păcură pentru a sprijini securitatea energetică a Moldovei, afectată de războiul din Ucraina. România este, din nou, alături de noi în vremuri dificile.”, a spus Maia Sandu.
Trimite articolul
XKlaus Iohannis în vizită la Chișinău: „România este alături de Republica Moldova”
sa tinem minte asta cand Republica Moldova va fi anexata
-
Romania nu are experiență în anexări, poate știți mai multe despre urși.