Sfântul Nicolae, sărbătorit de către creștini, este ocrotitorul pescarilor, marinarilor, farmaciștilor, dar și al copiilor, fetelor care urmează să se căsătorească, avocaților sau al celor care suferă nedreptățit la judecată.
Arhiepiscopul din Mira a trăit la sfârșitul secolului al 3-lea și începutul secolului al patrulea. El s-a născut în localotatea Patara, în provincia Lichia, în Turcia de astăzi, într-o familie bogată. A fost credincios încă din copilărie, în tinerețe fiind cunoscut pentru viața duhovnicească intensă, pentru posturile pe care le ținea și pentru discernământul său. Nicolae a studiat la cele mai bune școli ale vremii, fiind un elev model. A devenit preot la mănăstirea din Patara, unde unchiul său era episcop, potrivit Mediafax.
Potrivit textelor creștine, Sfântul Nicolae a făcut minuni din timpul vieții. În timpul călătoriei spre Țara Sfântă ar fi înviat un tânăr corăbier care se înecase și ar fi vindecat mai mulți bolnavi și demonizați în Alexandria. De asemenea ar fi salvat cetatea Mira, din Lichia, de foamete, după ce s-ar fi arătat în vis unui negustor italian, pe care l-a îndemnat să își vândă grâul acolo.
Cea mai poplară poveste a creștinătății legată de Sfântul Nicolae este legată de un bărbat ce fusese bogat, dar ajunsese să-și piardă averea și se gândea să își ofere cele trei fiice pentru plăceri contra unor sume de bani. Povestea spune că odi de câte ori bărbatul se gândea să își sacrifice fiicele, Sfântul Nicolae arunca pe ascuns, o pungă cu galbeni în curtea sa, pentru a le salva pe fete.
Sfântul Nicolae este sărbătorit de Biserica Ortodoxă şi de cea Romano-catolică, la 6 decembrie.
Moaștele sale sunt păstrate la Catedrala din Bari, Italia, dar o parte din acestea se află și la biserica Sfântul Gheorghe Nou din Bucureşti, la kilometrul zero.
Moșul Nicolae, imaginea desprinsă din cea a Sfântului Nicolae, este unul dintre preferații copiilor, care își pun ghetuțele lustruite la ușă sau la geam pentru a fi umplute cu daruri. În trecut, copiii care se aflau la mănăstiri își agățau ghetele la ușă, punând în ele scrisori în care îi spuneau Moșului cât de cuminți au fost.
În satele românești, de Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi, pentru a înflori, tradiția populară spunând că aceasta este o dovadă a iertării greșelilor.
În Europa, ziua de 6 decembrie a devenit ziua darurilor și a activităților caritabile, în secolul al 12-lea și este serbată în mai multe țări precum Germania, Franţa şi Olanda, prin oferirea de cadouri copiilor şi săracilor, potrivit Mediafax.
Citiți principiile noastre de moderare aici!