Adrian Wiener, medic la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, încearcă pentru a doua oară să treacă prin Parlament acest proiect de lege.
„Cei care decid asupra lipsei reformelor din sănătate consideră că asistenții medicali fac doar injecții. Sentimentul evident este că a fost un vot pentru patronii școlilor postliceale de asistente. Am vorbit și cu Ordinul Asistenților Medicali, care susține această lege. Nu există un motiv rațional pentru ca ea să fie respinsă. Ai impresia că te lovești de un zid care este impermeabil la orice argument”, a declarat Adrian Wiener pentru HotNews.ro.
Adrian Wiener ar fi așteptat un răspuns legat de această propunere de lege și de la Ministerul Sănătății.
„M-aș fi așteptat ca și Ministerul Sănătății să spună ceva, dar nu a spus nimic. Profesia de asistent medical este una pentru care în alte țări ai nevoie de studii superioare, nu e tâmplărie. Calitatea actului medical depinde în mare măsură de asistentul medical. Personalul medical trebuie definit prin profesionalism, empatie, dar mai ales prin capacitate de asimilare continuă a informațiilor”, mai spune Wiener.
Medicul la Spitalul Județean Arad și vicepreședintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților a primit o „replică cinică” de la un parlamentar AUR, cu privire la acest proiect de lege: „Nu înseamnă că dacă nu ai bacu’ nu știi să faci o injecție”.
Adrian Wiener a venit cu un răspuns prompt la replica primită.
„Această replică spune totul despre cum este percepută profesia de asistent medical. La fel de cinic au respins și PNL – PSD, aducând argumentul discriminării față de tinerii care au posibilitatea de a urma alte căi profesionale, chiar dacă nu au promovat bacalaureatul. Pe scurt, cei care decid asupra (lipsei) reformelor din sănătate consideră că: asistentele/asistenții fac doar injecții; profesia lor este egală cu orice altă pregătire oferită de școlile profesionale.
În calitate de medic și strict ca opinie proprie asum faptul că profesia medicală, dincolo de vocație, este una care necesită maturitate și responsabilitate deplină. Bacalaureatul este un examen național, nu unul de excelență. Un pas esențial pentru reforma și creșterea standardelor pentru corpul medical este necesitatea promovării acestui examen de maturitate”, adaugă Adrian Wiener.
Ordinul Asistenților Medicali din România susține proiectul de lege
Respingerea proiectului de lege este cu atât mai greu de explicat cu cât inițiativa legislativă era susținută inclusiv de Ordinul Asistenților din România – organismul de reglementare a profesiei de asistent medical și moașe. Ordinul Asistenților Medicali din România a susținut proiectul de lege „tocmai pentru că ar crește prestigiul profesiei”, potrivit lui Wiener.
Ordinul Asistenților Medicali este, practic, echivalentul Colegiului Medicilor pentru profesia de asistent medical.
Carmen Mazilu, președintele Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România – filiala București, declara, în urmă cu două luni, că inițiativa legislativă depusă de Adrian Wiener este „o propunere foarte bună, pentru că ar crește din start calitatea oamenilor care intră în această profesie”.
„De multă vreme se discută în zona profesională despre acest lucru. Ar crește din start calitatea oamenilor care intră în această profesie. Bineînțeles că, după aceea, prin pregătire continuă, ei ar reuși să fie niște profesioniști adevărați. Acum vom vedea dacă nu cumva legea disciminării nu va împiedica acest proiect.
Părerea mea, ca președinte de organizație ce reprezintă asistenții medicali și personal, ca profesionist, este că această barieră – diploma de bacalaureat – este necesară, măcar la școlile postliceale sanitare, deoarece aceste școli au un specific special. Aceste școli pregătesc oameni pentru a profesa în spitale, pentru a face îngrijiri de sănătate. Nu oricine poate să facă acest lucru, iar pregătirea trebuie să reflecte atât maturitate, cât și valori personale, pentru că este o profesie vocațională – lucrăm cu oameni, nu cu piese care pot fi refăcute”, a adăugat Carmen Mazilu.
Carmen Mazilu a explicat în se situație se află acum cei care merg la o școală postliceală sanitară fără bacalaureat.
„Ce s-a întâmplat până acum? Ei intrau fără bacalaureat și ieșeau, uneori, fără bacalaureat din școala postliceală sanitară. Practic, primeau o diplomă de absolvire, dar, atunci când mergeau la spital pentru a se angaja, majoritatea dosarelor de concurs aveau cerințe și pentru bacalaureat.
Din acest motiv, foarte mulți dintre ei nu au reușit să se angajeze – practic, s-a creat posibilitatea existenței unei mase de absolvenți de școli postliceale care nu aveau acces la posturile din spitale. Spitalele au dreptul să își selecteze personalul și, dacă unui portar sau unui instalator îi ceri să aibă bacalaureatul, la asistenții medicali părea puțin paradoxal să nu impui această cerință – diploma de bacalaureat.”
Concluzia la care a ajuns președinta Ordinului Asistenților Medicali este că legea reprezintă o „propunere foarte bună și chiar ar trebui implementată, pentru că în felul acesta am putea să știm că vor avea acces la școlile postliceale sanitare oameni pregătiți.”
Ce prevedea proiectul de lege inițiat de Adrian Wiener și respins de Parlament
„Lege pentru modificarea art. 44 alin. (9) din Legea Educației Naționale nr. 1/2011:
Parlamentul României adoptă prezenta lege:
Alineatul 9 al articolului 44 din Legea Educației Naționale nr. 1/2011, publicată în Monitorul Oficial al României, partea I, nr. 18 din 10 ianuarie 2011, se modifică și va avea următorul cuprins:
„(9) Au dreptul să se înscrie în învățământul postliceal, în condițiile alin. (8), absolvenții de liceu, cu sau fără diplomă de bacalaureat. Prin excepție, au dreptul să se înscrie la școlile sanitare postliceale doar absolvenții de liceu care dețin diploma de bacalaureat.”
Proiectul de lege a fost semnat de alți 38 de deputați și senatori USR.
Proiectul de lege și expunerea de motive pot fi consultate integral AICI.
Situația celor care merg la o școală postliceală sanitară fără diploma de bacalaureat
Încă există posibilitatea ca ei să obțină diploma de absolvent al școlii postliceale de asistenți fără diploma de bacalaureat. Totuși, spitalele pun condiția diplomei de bacalaureat la concursul de angajare, potrivit lui Carmen Mazilu.
Dar, Adrian Wiener, inițiatorul proiectului de lege, afirmă că pot fi cazuri rare și nu este exclus să existe, în spitalele din România, și asistenți medicali fără diplomă de bacalaureat.
„Unii dintre cei cu care am vorbit, pentru că m-am documentat pentru acest proiect, mi-au spus că da, există uneori astfel de cazuri, posibil în spitalele de stat și în mediul privat”, a mai adăugat medicul.
Trimite articolul
XSustinem
prostia doar este la moda … sa actionezi la comanda fara creier este ce isi doreste acest sistem!
Nu trebuie sa stii matematica si istorie ca sa pansezi rani si sa faci injectii! Asistenta face o treaba de scoala profesionala.
-
Daca nu esti in stare sa iei BAC-ul inseamna ca esti la fel de incapabil sa faci alte lucruri mai grele/inteligente in viata ! Hai sa propunem ca nici medicii sa nu mai aibe nevoie de bac ! Toti stim unde e ficatul, matele…. am taiat la gradinita diverse chestii… mare scofala sa tai o inima… ce atat scoala?! Il tai daca moare…moare… asta e, nu fraiere? Pai la asa medici sa ajungi tu !!bafta
-
Cred ca confunzi asistenta medicala cu sora medicala.
Asiostenta asista mediczul, este man lui dreapta. Pregateste aparatura, la radiografii, la Computer Tomografie, la o operatie. Ea, asistenta este aia care peste noapte iti aduce medicamentele, iti ia temperatura, te intreaba si te pregateste pentru vizita doctorului. Chiar si la o “banala” endoscopie, ea, asistenta este aia care pune totul la indemana medicului, ea e aia care stie toate regulile si ce nu este voie sa faca.
La cum se face acuma liceul la noi, treci ca gasca prin apa, si termini a 12-spea fara sa fi vazut cu adevarat scoala pe dinauntru, cu bote de 5-6 date asa ca sa scape profesoara de tine, sa nu te mai vadsa la ce prostii debitezi. si te duci dupa aia la scoala postliceala sa ai dreptul sa intri cu medicul la operatie. Pai sa te vad ca vine o asistenta cu celularul la ureche si cu ochii fardati si sprancenati si te ia la misto, tu care stai lesinat in pat la spital, sau care vii la urgenta noaptea.
Nu confunda asistenta cu sora medicala, care aia e aia care eventual aduce pansamentul la noptiera, si care este ca o scoala profesionala.Eu nu as lasa o liceana fara bacalaureat la scoala postlioceala de asistenti medicali. Daca nu ai reusit sa faci cabul, nu ai ce cauta la dreapta medicului.
Dar probabil ca multi deputati au o alta viziune asupra sistemului medical. Daca se imbolnavesc, se duc ori la Elioas, ori la Wiena, ca la asistenta din spitalul orasenesc, angajata pe bile si relatii la postul caldut nu se incumeta sa se duca. Si acuma daca si fara bac poti sa te faci asistentza medicala, va fi vai si amar. Sa o dai afara ca face prostii la lucrtu nu poti ca te pui rau cu sefu si directorul care a angajat-o ca a fost imposibil de refuzat …. -
Jobul unei asistente nu consta numai in a face injectii sau a pansa. Este nevoie de multe alte capacitati. In general persoanele fara BAC nu dau dovada de responsabilitate. Nu este corect fata de restul personalului sa se faca aceste derogari de la normalitate.
Idiocratia salveaza Romania.
Trebuie numai doua clase , este suficient.
Daca prostia ar durea , ai vedea umblind pe strada numai oameni cocirjati.
-
Tu ai fi in coma de la dureri insuportabile
Cata prostie poate incapea in capul unui tip care propune asa ceva? As vewa sa traiasca un moment in care asistenta analfabeta functional, ii va aduce tratamentul. Oare medicii care au de lucru cu asistentii, nu au nimic de zis?