Proiectul a primit 91 de voturi „pro” de la senatori şi 13 „contra”. Senatorii nu au adus amendamente și modificări la proiectul de lege.
Liderul senatorilor PSD, Radu Oprea, a declarat în plen că grupul PSD susţine şi va vota această lege.
„A trebuit să vină PSD din nou la guvernare pentru ca această lege să fie în dezbatere şi să fie… împreună cu cei din actuala coaliţie de guvernare. Ne uităm la iniţiatori şi vedem că liderii sunt toţi prezenţi acolo, împreună cu ministrului Energiei, ceea ce dă o garanţie că această lege e bună pentru cetăţenii României. E necesar să fie adoptată azi pentru că avem un război în preajma României, avem nevoie de gaze. Înseamnă un miliard de metri cubi pe an”, a spus liderul senatorilor PSD.
Senatoarea PNL Alina Gorghiu consideră că votul de astăzi este o mişcare de responsabilitate, nu doar economică ci şi politică, în contextul în care Putin foloseşte gazul rusesc drept armă de şantaj geopolitic.
„Trădători sunt cei care nu acceptă astăzi să voteze legea offshore şi o spun răspicat, dependenţa energetică a României este cu un pas mai aproape de realizare şi statul va putea deveni un furnizor de securitate energetică şi pentru ale state din regiune”, a mai spus senatoarea liberală.
Potrivit senatoarei, sunt modificări mai mult decât necesare. Fie că vorbim de dreptul de preemiţiune al statului român, care va asigura, în caz de nevoie, aprovizionarea cu prioritate a pieţei româneşti, precum şi stabilitatea şi predictibilitatea regimurilor fiscale de redevenţă.
Reprezentantul USR, Narcis Mircescu a afirmat că în sfârşit, după 10 ani de la descoperirea gazelor în Marea Neagră, ajungem să votăm legea offshore, care este o lege bună, deşi e incompletă. Senatorul a insistat să precizeze că este responsabil pentru întârzierea acestei legi nu numai Liviu Dragnea dar şi ministrul Energiei, Virgil Popescu.
„Este surprinzător că nu avem niciun membru al Guvernului care să susţină această lege”, a arătat el.
Senatorul Istvan Antal Lorant de la UDMR a spus că votul pentru legea offshore este „un moment cheie, strategic”.
„E nevoie ca clasa politică să dea un semnal de consens. Suntem pe un drum bun, pentru că aproape toate partidele votează această lege”, a arătat el, precizând că, prin adoptarea lui, se reduce dependenţa de import.
Prin votul acestei legi întărim securitatea energetică a României”, a mai spus senatorul UDMR.
AUR a anunţat că nu votează legea.
„Nu am văzut o mai mare ticăloşie, sunteţi pe cale să votaţi o lege a trădării naţionale, crezând că noi toţi şi poporul, suntem nişte proşti”, a spus Claudiu Târziu, liderul senatorilor AUR.
Cei care veţi vota pentru această lege, împotriva intereselor românilor, veţi favoriza Rusia lui Putin, ştim foarte bine cine va exploata aceste gaze”, a mai spus el, adăugând că românii nu vor primi nimic.
Urmează dezbaterea proiectului de lege în comisii și în plen la Camera Deputaților, care este decizională.
Potrivit ministrului Energiei Virgil Popescu, principalele modificări la legea offshore sunt deblocarea investiţiilor din Marea Neagră şi accelerarea investiţiilor în onshore-ul de adâncime, asigurarea securităţii în aprovizionare a ţării, în caz de criză energetică. România va putea deveni şi furnizor de securitate energetică regională, după ce va produce mai mult decât va consuma.
„Am încredere că, așa cum am promis, va fi adoptată până la sfârșitul acestei sesiuni parlamentare”, a declarat ministrul Energiei Virgil Popescu, după adoptarea proiectului de către Senat.
Reamintim însă că proiectul de modificare a legii offshore, menit să deblocheze investițiile pentru extragerea gazelor de la Marea Neagră, asumat de înșiși liderii coaliției de guvernare din România, riscă să fie neconstituțional, atrage atenția Consiliul Legislativ, care a acordat un aviz favorabil inițiativei legislative, dar cu numeroase observații. (Detalii, AICI)
În 2018 a fost votată o lege offshore care este în vigoare, iar acum coaliţia de guvernare, prin semnătura a cinci iniţiatori – preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, ministrul Energiei, Virgil Popescu, şi liderul grupului minorităţilor reprezentate în Parlament, Varujan Vosganian, – a depus această iniţiativă la Senat, în calitate de primă Cameră sesizată.
Trimite articolul
XAlta tradare. Ghioceilor, tot in casa???
-
Citeste intai proiectul de lege inainte sa votezi metal pretios din 3 litere.
-
buna smecheria cu “AUR e naspa”, asta da metoda de a aduce pulimea la PSD/PNL/USR/ce vrei tu, si ei cel putin la fel de handicapati ca AUR.
-
@Cimisoara – baiete… refelxul conditionat te da de gol…
-
-
Ți ai luat pastilele astăzi?!?
Se reduce dependenta de import… dependenta tarilor din Vest de importurile actuale da, se reduce, vor importa de la noi. Iar romanii isi vor cumpara propriul gaz conform cotatiilor de la bursa din Viena, licitand cot la cot cu tarile bogate. Deci maxim ce vom obtine vor fi niste redevente derizorii. Mi-e lehamite si scarba. prostii europei, condusi de niste tradatori… pardon, condusi de cei pe care i-a votat poporul … care popor intelege exact modificarile aduse legii varianta lui iulian iancu( a lui dragggniaaa era de fapt, se stie, iancu nu stie cu energia, nu?) evident ca intelege, asa cum a inteles si cu liberalizarea penelisto userista care a “scazut” pretul la gaz.
Roborul ce face, se simte bine? ca am inteles ca IRCC-ul lui Valcov, Zamfir (si evident “al lui draggniiiaa”) nu e bun, bun e roborul…
#idiocracy
,,…o spun răspicat, dependenţa energetică a României este cu un pas mai aproape de realizare şi statu…,,
Aloo! Dependenta sau INdependenta?Cine e analfabetul?Tion sau mareata ,,senatoare,,?
Trădătorii au votat legea off-shore și au vândut țara! Gazele extrase nu vor fi proprietatea noastră ci le vom cumpăra de la OMV! Pe bani mulți…