Actualul preşedinte al PNL, Crin Antonescu, şi-a anunţat colegii, încă de anul trecut, după alegerile prezindenţiale, că rezultatul obţinut îl îndreptăţeşte să ceară partidului unele schimbări pe care le vede necesare pentru impunerea unui alt fel de a face politică. El a subliniat, încă de atunci, că-şi condiţionează rămânerea în fruntea PNL tocmai de deschiderea partidului către viziunea sa pentru reformă, această poziţie forte de negociere devenind vizibilă în ieşirile publice din ultimele săptămâni.
Prima schimbare cerută de Crin Antonescu membrilor PNL pentru a candida la un nou mandat la şefia partidului este modificarea modalităţii de alegeri interne. Deşi la început a lăsat ca ideea votului pe moţiune şi echipă să fie făcută publică de către liderul de la Iaşi, Relu Fenechiu, ulterior Antonescu şi-a argumentat propria susţinere pentru un astfel de sistem.
Liderul PNL a susţinut că, în sistemul actual de vot, individual şi uninominal - în care el însuşi a fost ales la Congresul de anul trecut – se încurajează coteriile şi cooperativele permanent prezente la astfel de alegeri interne, în cursul cărora au circulat “listuţe” pentru votarea unora în detrimentul altora. Pentru a schimba modul de a se face politică în PNL, a mai spus Antonescu, trebuie mai întâi ca o echipă de conducere, în frunte cu preşedintele partidului, să-şi asume un proiect de reformare şi să-l pună în aplicare. Abia apoi, crede Antonescu, se poate reveni la alegerile uninominale, când reforma impusă ar fi creat opţiuni pentru alegeri cu adevărat uninominale, iar nu aranjate.
Principalul oponent al acestei logici politice a fost prim-vicepreşedintele PNLLudovic Orban. După ce, la Congresul din 2009, Orban şi Antonescu au fost aliaţi împotriva preşedintelui de atunci al PNL, Călin Popescu Tăriceanu şi a apropiaţilor acestuia, un an mai târziu ajung oponenţi. Orban afirmă public, la începutul lui 2010, că susţine organizarea unui Congres în toamnă. La câteva zile diferenţă, Antonescu anunţă că doreşte convocarea unui Congres extraordinar în martie. Orban vorbeşte despre alegeri uninominale, Antonescu – despre echipă. Orban spune că-şi doreşte un nou mandat de prim-vicepreşedinte, Antonescu vorbeşte desfiinţarea funcţiei.
Ulterior, diferenţele de opinie şi de atitudine dintre Orban şi Antonescu, intuite pe parcursul anului trecut, în cursul campaniei electorale şi după anunţarea rezultatului turului doi, devin publice şi-i separă pe cei doi. Deşi îşi afirmă în continuarea respectul unul pentru celălalt, ieşirile publice din ultima perioadă îi găsesc pe Antonescu şi pe Orban pe poziţii ireconciliabile.
Crin Antonescu, contrazis de Ludovic Orban privind legitimitatea sistemului de vot pe listă, argumentează că, tocmai din aceste convingeri ale sale, prim-vicepreşedintele PNL devine incompatibil cu un loc în echipa sa. Decizia lui Antonescu i-a creat o postură extrem de dificilă lui Orban, opţiunile acestuia fiind ori să admită fără contraofensivă hotărârea preşedintelui liberal, ori să candideze el însuşi pentru prima poziţie în partid.
Orban a ales ultima variantă, în speranţa că va putea focaliza nemulţumirea celor care nu agreează sistemul dorit de Antonescu. Totuşi, voturile din forurile de conducere – Biroul Politic Central şi Delegaţie Permanentă, arată că actualul preşedinte poate conta pentru o majoritate conformtabilă care să-i susţină proiectul şi la Congres.
În fine, liberalii nemulţumiţi de politica actualei echipe de conducere, mai ales de deciziile privind rămânerea în opoziţie şi excluderea unor negocieri cu PDL, îşi pot îndrepta opţiunile de vot către omul de afaceri Viorel Cataramă, care promite intrarea imediată la guvernare. Cataramă însă este cotat cu ultima şansă pentru a prelua conducerea partidului.
Votul din cadrul Congresului extraordinar de vineri, în care se decid modificările statutare, vor arăta rezultatul Congresului ordinar de sâmbătă, când se va alege efectiv noua conducere. În varianta în care se păstrează votul individual, Crin Antonescu a declarat răspicat că nu candidează pentru un nou mandat. Dacă însă – aşa cum este de aşteptat – se acceptă introducerea votului pe liste şi moţiuni, Ludovic Orban va fi obligat ca, pentru a putea intra în cursă, să-şi anunţe echipa, ceea ce însă contravine convingerilor asumate de prim-vicepreşedintele PNL.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!