La 1 aprilie era programată liberalizarea pieței gazelor, ceea ce ar fi însemnat respectarea prețului pieței pentru acești combustibili, inclusiv de către utilizatorii casnici. Deputații din Comisia de Industrii și Servicii au decis respingerea raportului care presupune modificarea Legii Energiei în acest sens, motivând hotărârea prin faptul că populația ar fi grav afectată în cazul în care piața ar impune prețul pentru gaze.
„Am respins acest raport, pentru că altfel ar fi avut loc un impact deosebit de puternic asupra consumatorilor, în special a celor casnici. Aşteptăm o argumentaţie mai solidă din partea Guvernului şi ANRE (n.n. – Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei) şi vrem să vedem şi strategia energetică. Deja sunt semnale că s-au cerut majorări şi cu peste 70% a preţurilor la gaze, ceea ce noi nu putem să acceptăm”, a declarat pentru Mediafax deputatul Sorin Bumb.
De altfel, Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) a anunţat că piaţa de gaze nu e pregătită pentru liberalizarea completă şi a solicitat o amânare a termenului propus de Guvern, 1 aprilie 2017, estimând în caz contrar creşteri dramatice de preţuri mai ales în iarna următoare.
„Prognozele privind preţul de import al gazelor naturale – care (în absenţa unui preţ corect al gazului din producţia internă, rezultat al cererii şi ofertei într-o piaţă lichidă şi funcţională) va rămâne singurul preţ de referinţă pe piaţa gazelor naturale – indică pentru sfârşitul anului o creştere extrem de importantă a costului gazului natural ca marfă (aproximativ 100 lei/MWh în trimestrul 3 şi 104 lei/MWh în trimestrul 4)”, au avertizat reprezentanţii furnizorilor de utilităţi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!