Potrivit reprezentanților Guvernului, miercuri şi joi, premierul Nicolae Ciucă va face o vizită la Bruxelles, însoţit de ministrul de Externe Bogdan Aurescu şi ministrul Justiţiei Cătălin Predoiu, unde va discuta cu preşedinta Parlamentului European Roberta Metsola, preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi secretarul general al NATO Jens Stoltenberg.
Prim-ministrul român va participa şi la ceremoniile de semnarea Acordului bilateral de cooperare între Centrul Belgian de Cercetări Nucleare şi Institutul Naţional de Cercetare, Dezvoltare pentru Fizică şi Inginerie Nucleară Horia Hulubei (IFIN-HH) şi a Memorandumul de înţelegere referitor la cooperarea în domeniul nuclear între Regia Autonomă Tehnologii pentru Energia Nucleară (RATEN) şi Centru Belgian de Cercetări Nucleare (SCK CEN).
Referitor la Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, în ceea ce priveşte capitolul reformei pensiilor, ministrul Muncii Marius Budăi a prezentat luni, la Parlament, soluţiile Băncii Mondiale pentru îndeplinirea jalonului din PNRR privind pensiile.
„Să aibă parte de contributivitate, să aibă un stagiu minim şi să nu mai fie nicio pensie care să depăşească venitul din timpul serviciului”, a spus Budăi.
Conform acestuia, toate aceste reglementări şi propuneri pentru a îndeplini jalonul din PNRR se regăsesc în materialul trimis de la Banca Mondială, material care a fost înaintat şi către cabinetul premierului.
Totodată, Marcel Ciolacu a afirmat marţi, în mesajul cu prilejul Zilei Armatei Române, că este convins de faptul că premierul Ciucă va încerca să facă toate eforturile pentru a scoate din PNRR prevederea introdusă de „nişte neaveniţi prin care pensiile militare sunt considerate pensii speciale”.
Marcel Boloş, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a precizat că în cadrul vizitei premierului la Bruxelles se va pune în discuție și procentul de 9,4% cheltuieli pentru pensii din PIB din PNRR, unde este o „problemă legată de indicator şi trebuie găsit un altul similar de disciplină financiară”. Tot el mai afirmă că ipotezele luate în considerare la fundamentarea PNRR sunt total diferite acum – atunci inflaţia ajungea la 3,9%, iar acum este estimată la 15%.
Trimite articolul
XVorbe, vorbe si nimic. Asteapta solutii de la stapani.