Astfel, în toată legislaţia ţării, termenul „limba română” va trebui să înlocuiască sintagmele „limba moldovenească”, „limba oficială”, „limba de stat” şi „limba maternă”.
Mai mult, sărbătoarea naţională „Limba noastră”, aşa cum este denumită în prezent în Hotărârea Parlamentului cu privire la zilele comemorative, zilele de sărbătoare şi zilele de odihnă şi în Codul muncii, va fi redenumită „Limba română”.
Autoritățile publice care au competenţă pentru adoptare, aprobare sau emitere a actelor normative ce decurg din această lege vor face modificările ce se impun, în termen de 30 de zile de la intrarea legii în vigoare.
Documentul a fost elaborat de un grup de deputaţi din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS), aflat la guvernare. Ei susțin că aceste modificări legislative sunt necesare pentru „a pune în acord legislaţia cu actele Curţii Constituţionale care statuează că limba de stat a Republicii Moldova este limba română”.
Proiectul de lege a fost votat în a doua lectură de 58 de deputaţi din cei 101 ai parlamentului de la Chişinău şi nu a fost lipsit de proteste din partea opoziţiei, având în vedere că deputaţii s-au îmbrâncit la votul din prima lectură.
Ministerul Afacerilor Externe salută decizia
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută adoptarea de către Parlamentul Republicii Moldova, a „Legii pentru implementarea considerentelor unor hotărâri ale Curţii Constituţionale”.
„Adoptarea Legii menţionate are o profundă semnificaţie simbolică, întrucât restabileşte adevărul ştiinţific cu privire la denumirea limbii oficiale a Republicii Moldova şi confirmă statutul limbii române de limbă oficială a Republicii Moldova”, precizează MAE.
Potrivit sursei citate, decizia demonstrează totodată „maturitatea societăţii din Republica Moldova şi aderenţa sa la spaţiul de valori pe care se fundamentează Uniunea Europeană”.
„Prin acest pas sunt consolidate pe mai departe relaţiile bilaterale speciale existente între România şi Republica Moldova, reflectate într-o cooperare deschisă şi robustă, orientată către reformarea democratică a Republicii Moldova şi integrarea acesteia în Uniunea Europeană, în conformitate cu Parteneriatul Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, încheiat la 27 aprilie 2010”, conchide MAE.
Pe aceeași temă:
Trimite articolul
XDar in UA vor fi in continuare doua diferite, moldoveneasca si romana?
-
In UA nu mai exista decat una.Aia ucraineana.Au starpit orice minoritate.
-
Vorbim dupa ce termina cu rusii in malaxor. Poate mai important decat ce limba se vorbeste in Moldova. Sau va convine ca pana acum Moldova a fost o provincie ruseasca de facto.
Asa cum s-a trecut de la dulsele grai moldovinesc la limba romana asa se va trece si de la limba romana la limba rusa.
Dupa 33 de ani moldovanii au ramas fratiorii saraci ai nostri si chiar daca nu credeti acum sunt prorusi si unii vor chiar si rusificare.
-
Procentu prorus a fost mereu undeva spre jumate, coincidenta sau nu cam asta e si procentu de prosti intr-o societate. Tocmai “colaborarea” cu Rusia i-a tinut la coada Europei, de departe cei mai saraci si mai inapoiati de pe continent
O deplina tacere din partea hAUR… cei mai inflacarati si patrioti dintre romani!