În cadrul proiectului propus de Ministerul Sănătății se menționează mai multe măsuri pentru a promova un stil de viață sănătos pentru copii. Printre măsuri se numără interzicerea vânzării băuturilor îndulcite, răcoritoare sau energizante în incinta școlilor, fiind permisă spre vânzare doar apa potabilă sau minerală îmbuteliată.
Alimentele interzise vor fi cele care au un conținut ridicat de zaharuri (mai mult de 15 g/100 g), grăsimi saturate (peste 5 g/100 g) sau sare (peste 1,5 g/100 g).
În această categorie se regăsesc, pe lângă băuturile carbogazoase, și chipsurile, dulciurile ambalate, băuturile de tip milkshake și iaurturile cu arome.
După 16 ani, a fost actualizată și lista alimentelor nerecomandate preșcolarilor și școlarilor, fiind recomandate produse cât mai sănătoase, cu un conținut redus de zahăr, sare și grăsimi.
În proiectul de ordin al Ministerului Sănătății, apar mai multe tabele împărțite în următoarele categorii: „a se consuma cel mai des”, „a se consuma ocazional”, „a nu se consuma”:
Fructe și legume:
• A se consuma cel mai des: Fructe și legume proaspete, crude sau gătite, conserve fără adaos de sare sau zahăr. De exemplu, morcovii, salata verde, merele sau portocalele sunt recomandate zilnic.
• A se consuma ocazional: Fructe uscate sau deshidratate fără adaos de zahăr, fructele din compoturi fără îndulcitori, suc de fructe sau legume între 50% – 100%.
• A nu se consuma: Fructe și legume prăjite, compoturi cu sirop sau piureuri îndulcite.
Produse cerealiere:
• A se consuma cel mai des: Pâine din cereale integrale, paste din grâu integral, orez brun, mămăligă, cartofi piure, brioșe din cereale integraliere.
• A se consuma ocazional: Pâine albă, paste albe sau orez alb, batoane de tip granola, biscuiți, checuri.
• A nu se consuma: Produse din cereale cu adaos mare de zahăr, sare sau grăsimi, cum ar fi biscuiții glazurați sau cerealele cu ciocolată, rondele din orez alb.
Lapte și produse lactate:
• A se consuma cel mai des: Iaurt simplu, lapte pasteurizat parțial degresat (1,5%), brânză slabă (brânză de vaci, ricotta, mozzarella proaspătă).
• A se consuma ocazional: Iaurturi cu fructe, dacă respectă limitele de zahăr.
• A nu se consuma: Iaurturi cu arome sau adaosuri mari de zahăr, lapte aromatizat cu ciocolată sau vanilie, iaurturi sub 1,5% procent de grăsime
Carne, pește și ouă:
• A se consuma cel mai des: Carne slabă (pui, curcan), pește proaspăt sau conservat cu conținut scăzut de sare (de exemplu, somon, macrou), ouă fierte.
• A se consuma ocazional: Carne de porc slabă, preparate din carne realizate la fața locului, șuncă e pui, curcan sau porc.
• A nu se consuma: Mezeluri, carne prăjită, aripioare de pui pane, pește afumat sau în sosuri bogate în sare, pui rotisat din comerț, aripioare și/sau costițe.
Gustări sănătoase:
• Recomandate: Biscuiți din cereale integrale, rondele de orez brun, fructe oleaginoase crude (nuci, migdale, semințe de floarea-soarelui, neprăjite și nesărate).
• Nerecomandate: Covrigei sărați, snacksuri pe bază de cartofi, popcorn cu unt sau alte arome.
Fiecare unitate de învățământ trebuie să verifice dacă produsele livrate în școli de către operatorii economici respectă normele menționate în document.
Citiți principiile noastre de moderare aici!