Purtătorul de cuvânt al ISU Neamţ, căpitanul Iulian Jugan, a declarat, pentru NewsIn, că unii specialişti au estimat că viitura ar putea fi mai puternică decât cea din anul 2008, când au fost înregistrate pagube semnificative în Neamţ, cât şi alte patru judeţe din nordul şi nord-estul ţării.
Reprezentantul ISU a explicat că printre cauzele formării viiturii se numără devărsările din Ucraina şi creşterea debitului râului Suceava.
“Am deplasat în comunele riverane Siretului personal din cadrului inspecţiei de prevenire care va revedea planurile de evacuare. Preventiv, vor fi evacuate persoanele cu dizabilităţi. Când domnul prefect va da ordinul, vom începe evacuarea şi altor persoane din punctele nevralgice”, a declarat căpitanul Iulian Jugan.
Potrivit acestuia, autorităţile nemţene au în vedere râurile Siret şi Moldova, la staţia de epurare a municipiului Roman şi la Tămăşeni fiind deja începute misiuni de consolidare a digurilor.
Zeci de comune din judeţul Neamţ au fost deja afectate de precipitaţiile căzute în ultima săptămână, peste 1.200 de gospodării fiind avariate. Cea mai gravă situaţie se înregistrează lângă oraşul Roznov, unde 507 de gospodării, 79 de case, 269 de anexe şi peste 700 de curţi şi grădini au fost inundate. Alte câteva sute de gospodării au fost afectate în localităţile Bicaz Chei, Dămuc, Bodeşti, Girov, Costişa, Grumăzeşti, Tarcău şi Crăcăoani.
Inundaţiile au provocat pagube majore şi în judeţele Botoşani, Suceava, Iaşi şi Neamţ, în condiţiile în care 12 persoane au decedat, iar mii de locuinţe şi gospodării au suferit distrugeri majore. Cea mai gravă situaţie este în oraşul Dorohoi, unde şapte persoane au murit din cauza inundaţiilor.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!