„Este opinia dânsului, cum şi noi credem că e nevoie ca România, nu mâine, nu în următoarele luni, să se încadreze, să facem un pas către ţările dezvoltate. O astfel de discuţie nu e pentru mâine, ci pentru viitor. 2023 înseamnă un viitor. Nu e o decizie pe care o iei peste noapte”, spune Marcel Ciolacu, în replică la declaraţiile preşedintelui PNL Nicolae Ciucă despre cota unică de impozitare.
El spune că „au mai fost modificări la Codul Fiscal şi au intrat în vigoare în două luni”.
„Suntem deschişi la minte şi avem o discuţie aplicată sau continuăm cu un slogan – noi, liberalii, suntem cota unică?”, adaugă social-democratul.
„10% din PIB, respectiv 26 de miliarde. Suntem pe primul loc, sau ultimul, cum doriţi, din Europa”, afirmă Ciolacu, întrebat cât reprezintă evaziunea fiscală.
„PNL continuă să susţină cota unică, noi nu susţinem introducerea de taxe şi impozite noi”, a spus vineri premierul Nicolae Ciucă, liderul PNL.
Trimite articolul
XHai sa facem inainte alti pasi cum ar fi digitalizarea ANAF, reducerea evaziunii fiscale, reducerea numarului de parlamantari la 300 si parlament unicameral, reducerea angajatilor din servicii la numarul mediu din UE pe cap de locuitor, reducerea unitatilor administrativ teritoriale, digitalizarea guvernului si reducerea plimbatorilor de hartie de acolo, acelasi lucru si in primarii si nu in ultimul rand opriti jaful din banii publici si risipa.
-
Ai uitat de pensiile speciale.
Daca nu ar fura cei de la conducere cat fura ei (enorm de mult), atunci am face “un pas către ţările dezvoltate”. De aia nu zice nimic nea Ciolanu?
O idee buna amanata prea mult, scoasa in public intr-un moment total nepotrivit. Mai bine se ocupau acum de impozitarea marilor averi, la aia 1% din varf. Oricum, la ce salarii sunt in Romania, daca e sa aplici impozit progresiv ca in alte tari considerand si necesarul pentru supravietuire, marea majoritate nu ar trebui sa plateasca impozit(in Germania, sub 9500 Euro/an nu se plateste, apoi se plateste 1% etc pana la 45% la venituri de peste 270000Eur/an)
Hai mai bine cu impozitatrea pe dividente, pe veniturile din tranzactionarea actiunilor, pe masinile de lux si pe vilele de sute de metri patrati, nu tot pe aia mici. Investesti in economie? bun, scutit. Cumperi bolizi de sute de mii de euro si-ti faci adevarate domenii de oligarh? taxat…ca afara.
-
Impozitarea progresivă va sărăci și mai tare România. Vorbești de praguri de Germania… ori amăgești cititorul de tion, ori nu realizezi că scutirea totală pe acel prag ar duce România în faliment.
Hai mai bine cu colectarea și vorbim după aceea de taxe mărite/noi, pedepsirea chiaburilor și alte idei mărețe. Hai mai bine să întrebăm statul român de ce se împrumută pentru a finanța firme private la care nu are și nu va avea vreodată participație. Și, pe cale de consecință, nici dividenDe.
Nu știu alții cum sunt, dar când mă gândesc la impozite mai mari, îmi cam vine să-mi iau șandrabulele și să mă car în țările calde. Măcar așa îmi rezolv și problema cu cele 15 grade Celsius în apartament, la “centralizat”, de iarna viitoare.
-
da, impozitarea progresiva trebuie corelata cu alte socoteli. Da, in momentul acesta facuta aiurea cu praguri neaplicabile ar falimenta Romania.
-
Ca se imprumuta statul pentru firme private poate fi foarte bine, problema e ce se intampla cu banii: ajung ei sa invarta economia, sau acopera ticaloxsia ori incomletenta “antreprenorului”?
-
Sa inteleg ca asta ar fi un trickle-down aplicat la firme?
Firme private (cuprinse în Papa-November-Romeo-Romeo) la care statul nu are de gând sa devină acționar, dar sunt sponsorizate prin împrumuturi care ulterior vor fi rambursate din banii poporului?
-
-
retehnologizare
-
formare calificare la locul de mnca
-
masuri de protctia muncii
-
sau in lucsul si destrabalarea unor evazionsti?
-
Colectare mai buna… da, in spexial tva. dar mult mai degraba stoparea externalizarii profiturilor
-
“de/te”… subtil 🙂 tura asta am gresit, si nu-i prima data, mai mananc si i uri (ex la copiii), oi fi usor dislexic, sau incep sa ma ramolesc, sau pur si simplu nu-mi mai pasa de forma. Dar de multe ori scriu gresit ca sa trec de filtru, nu-i musai sa ma corectezi in caz ca o mai dau de gard fie intentionat fie din prostie.
-
Ce e important ins ain toata povestea cu progresivul: schimbarea de paradigma. Mult mai importanta cred eu si decat evaziunea, care se poate corecta mai usor. N-am stat sa urmaresc ce vrea pesede, ca acum oricum vrea degeaba, si in nici un caz marcel, au ei economosti seriosi. Insa ar trebui schimbata un pic balanta munca/capital. la criza anterioara, capitalul a fost salvat pe spinarea muncii. trickle down is not working. nici teoretic nu are cum sa functioneze, si s-a vazut si practic timp de 40 de ani. ajunge.
-
Nu prea înțeleg eu obsesia asta cu progresivul. Dacă muncesc de 2 ori mai mult/mai eficient/mai etc, nu va ajunge ca vars la stat de 2 ori mai mult? Procentul fix se scaleaza liniar. Nu e bine? Vreți și mai mult? Cam cât, așa, ca sa fie sistemul mulțumit? Cam cât sa mi se taie pofta de munca ar fi bine?
Cea mai mare șmecherie pe care a inventat-o sistemul e sa te facă sa crezi ca tu, om, ai nevoie de sistem mai mult decât are sistemul nevoie de tine.
Sigur, exista întotdeauna argumentul suprem, ca așa e în țările cu apa calda. Îl aștept, simt ca vine!
-
-
-
Mai vrajeala, ce ai cu masinile de lux, ca pentru banii cu care s-au cumparat s-au platit contributii sociale si impozit pe venit/profit/dividende plus taxele locale care sunt aberant de mari (se stabilesc exponential)!
de ce vrei tu sa impui altora cu ce masini umbla?
Pierdeți esențialul. Nu se poate face nimic împreună cu acești oameni, urmașii taților lor. România e o hazna, plină de promisiuni legate de nivelul de la care s-ar putea să plutească și alții.
-
Indiferent de partid.
Ceva nu se potriveste.
Ni se spune ca evaziunea se ridica la 10% din PIB. Evaziunea fiscala.
Apoi ni se spune ca ar fi utila introducerea unui impozit progresiv.
Concluzia? Pentru a mai diminua efectele evaziunii fiscale, este necesar ca tot cei care-si platesc impozitele sa scoata bani din buzunar?
Pai uite alti pasi catre tarile dezvoltate:
* Intai, reducerea evaziunii fiscale. Barem cu un 5% (cu un grad de colectare de 33%, mai putem respira)
* Apoi, masuri reale de stimulare a muncii si salarizarii in mediul privat.
* Dupa aceea, o alocare pentru pensii si salarii ca in tarile dezvoltate. Adica undeva spre 10-11% din PIB pentru pensii, de exemplu. Si redefinirea salarizarii din sistemul public, astfel incat sa nu mai fie favorizati unii membri de partid.
* Simultan, izolarea pensiilor speciale (ele nu sunt pensii, si pot fi izolate simplu: institutiile care le-au inventat trebuie sa le plateasca din venituri proprii, in limita acestor venituri)
* Si, revenind la salariile bugetarilor, eliminarea protectiei speciale pentru alesii locali (singurii bugetari care-si stabilesc dupa cum le trece prin cap salariile, ducand la un cerc vicios: salarii mai mare pentru ei, taxe si impozite locale mai mari pentru noi)
Abia dupa aceea, cand tara incepe sa respire altfel, este cazul sa ne uitam si la sistemele de impozitare din alte tari. Pentru ca in alte tari, mai dezvoltate, nu e doar impozitul, ci sunt si diferitele scheme de reducere a acestuia.
Exact, hai sa facem ca țările civilizate. Începem cu digitalizare, plata conform performantei, parlament redus, parlamentarii absenți penalizați (ca doar i-am trimis acolo sa lucreze), impozit progresiv pe venit impozabil rămas dupa scoaterea investițiilor, sponsorizărilor, donațiilor. Luati tot pachetul, nu doar ce va place vouă!
Ii mai usor sa jefuiesti cetatenii in numele legii decat sa elimini evaziunea fiscala.
Hai să facem pași concreți.
Școli și spitale?
Punctaje pentru Educație continuă acordate doar în urma unor examene strict controlate dpdv al calității.
Și câte și mai câte.
un pas ar fi salarizarea la nivel de UE, cu minim 1000 euro/luna salariu minim.
apoi alte bazaconii.
nu ne spuneti ce presupune impozit progresiv ?
Ciorap-ule, fa un pas si in directia contributiilor care in lumea civilizata sunt plafonate pentru TOTI la salariul minim. Pe idea ca toata lumea benefiziaza de aceleasi servicii publice (oricum de rahat)
In conditiile astea imi doresc sa-mi bagi impozit progresiv
-
Unde se intampla treaba asta? ori nu mai fac parte din lumea civilizata germania, franta, uk, spania… de danemarca nu mai zic ce taxe au.
Deci, care e lumea aia civilizata la care te referi?