UPDATE: Președintele Traian Băsescu – Fac un apel la domnia sa direct, dacă ştie că soţul ei nu e invalid să-şi prezinte demisia, fără să mai aştepte multe anchete.
„Fac un apel la domnia sa direct (n.r. – Maria Câmpeanu), dacă ştie că soţul ei nu e invalid, nu merge în cărucior, nu are un handicap sever care să justifice grupa I, să-şi prezinte demisia, fără să mai aştepte multe anchete. Dacă e adevărat că dânsul conduce, ia copilul de la şcoală, să-şi prezinte demisia şi să închidă subiectul. Aşează o pată extrem de urâtă pe emblema Guvernului, şi aşa şifonat de acte de corupţie, miniştri condamnaţi”, a declarat Traian Băsescu.
Informațiile au apărut într-un material de presă publicat marţi de Centrul de Investigaţii Media (CIM).
Autorii materialului scriu că modul în care Iulian Câmpeanu a primit pensia și indemnizația de însoțitor este „suspect”, deoarece acesta „nu locuia în Ilfov, ci în Bucureşti, oficiul din Ilfov nefiind cel teritorial în cazul său”.
Autorii materialul mai susţin că soţul ministrului Muncii pare în prezent, „după nouă ani de când a fost declarat invalid în cea mai gravă stare, un om sănătos – merge la nunţi, foloseşte un telefon mobil, se plimbă pe stradă cu mâinile în buzunar şi îşi ia nepotul de la grădiniţă”, afirmaţiile fiind susţinute cu un filmuleţ şi fotografii date publicităţii odată cu articolul.
„Din punct de vedere medical, legea în vigoare, la momentul la care Iulian Câmpeanu a fost declarat invalid de gradul I, prevedea că persoanele care sunt în această situaţie sunt caracterizate prin «pierderea totală a capacităţii de munca, de autoservire, de auto-conducţie şi de orientare spaţială, invalidul necesitând îngrijire sau supraveghere permanentă din partea altei persoane». Iulian Câmpeanu pare însă astăzi, după nouă ani de când a fost declarat invalid în cea mai gravă stare, un om sănătos: merge la nunţi, foloseşte un telefon mobil, se plimbă pe stradă cu mâinile în buzunar şi îţi ia nepotul de la grădiniţă. În plus, este asociat în două firme, dintre care una aflată în dizolvare. Numai din indemnizaţia pentru însoţitor – pe care o primeşte odată cu pensia – din 2005 şi până în prezent, Iulian Câmpeanu a încasat, după calculele Centrului de Investigaţii Media, suma de 54.184 de lei”, se arată în materialul citat.
Pe de altă parte, ministrul Muncii, Maria Câmpeanu afirmă că materialul de presă a avut „drept unic scop denigrarea” ei şi a familiei, printr-un demers „nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete”, demnitarul adăugând că analizează posibilitatea de a da în judecată autorii.
„Întreg acest demers jurnalistic este nedeontologic şi nesusţinut de dovezi concrete, şi îşi propune ca scop evident şi transparent alterarea imaginii mele publice de profesionist şi om politic. Mai grav decât atât, obiectul atacului îl reprezintă intimitatea familiei mele, soţul meu nefiind persoană publică şi neimplicat în politică sau în activităţi de interes public. (…) Consider că informaţiile difuzate în spaţiul media nu răspund niciunui interes public legitim, având drept unic scop denigrarea mea şi, cel mai grav, a familiei mele, prin urmare voi reflecta asupra demersurilor judiciare imediate ce vor fi întreprinse în acest sens”, se arată într-un comunicat remis de Câmpeanu.
Mai mult, ministrul ține să sublinieze că obiectul atacului „îl reprezintă intimitatea familiei mele, soţul meu nefiind persoană publică şi neimplicat în politică sau în activităţi de interes public”.
„Problemele de sănătate ale soţului meu, în prezent în vârstă de 68 de ani, au fost făcute publice în lipsa consimţământului său, deşi divulgarea diagnosticului unei persoane este interzisă prin Legea nr. 95/2006, drepturile pacientului fiind ocrotite tocmai în virtutea caracterului extrem de personal al afecţiunilor de care suferă. (…) Doresc să vă informez pe această cale, că legea ocroteşte nu doar dreptul la viaţă privată, dreptul la confidenţialitatea diagnosticului, dar şi dreptul la imagine şi sancţionează în termeni penali difuzarea imaginii unei persoane nepublice fără acordul acesteia”, mai precizează Mariana Câmpeanu.
Ministrul susţine că pensionarea soţului ei la Casa Judeţeană de Pensii Ilfov nu a fost „un favor” şi nici „un caz singular”, ea precizând că în perioada 2003-2007 toate casele de pensii ale sectoarelor din Bucureşti erau supraaglomerate, din cauza procesului de recalculare a pensiilor.
„Astfel, mii de cetăţeni din diferite sectoare ale municipiului Bucureşti au fost preluaţi, în acei ani, de Casa Judeţeană de Pensii Ilfov. Diagnosticul stabilit soţului meu şi starea fizică în care se afla în momentul pensionării nu ar fi determinat o altă modalitate de soluţionare a problemei sale, indiferent de structura căreia i s-ar fi adresat, deoarece expertiza medicală este o activitate bazată pe documente cu caracter ştiinţific, obiectiv, prin urmare evaluarea urma a fi analizată în aceiaşi parametri de oricare altă Casă de pensii din România”, adaugă, în acelaşi context, ministrul Muncii.
În acelaşi comunicat, Mariana Câmpeanu face referire şi la faptul că soţul ei este, în prezent, „o persoană deplasabilă şi relativ coerentă”.
„Am încercat împreună cu copiii mei şi familiile lor să-i asigurăm soţului meu un climat de viaţă echilibrat şi armonios, care să-i permită dacă nu refacerea, cel puţin menţinerea stării generale la un nivel acceptabil, iar faptul că în prezent este o persoană deplasabilă şi relativ coerentă, reprezintă o satisfacţie şi nicidecum un prilej de explicaţii publice asupra unor chestiuni de viaţă care nu prezintă şi nu au de ce să reprezinte un subiect de dezbatere publică şi linşaj mediatic. (…) Soţul meu este un cetăţean obişnuit, prin urmare expunerea sa pe ecrane şi în fotografii, în timp ce se deplasează ezitant în faţa casei, şi repetarea obsesivă a acestor cadre la interval de minute, nu serveşte unui deziderat de informare a publicului, ci reprezintă un afront la dreptul său la intimitate şi imagine”, explică demnitarul.
Citiți principiile noastre de moderare aici!