Conform metodologiei aprobate în 2016, evaluările naționale periodice au loc în fiecare pentru elevii din clasele a II-a, a IV-a și a VI-a. Cei mai mici vor avea probe de câte 30 de minute, iar cei din a doua și a treia categorie, de câte 60 de minute. Testele nu vor fi date în centre speciale de examinare, ci în fiecare unitate în parte, de obicei în sălile de clasă obișnuite fiecărei clase. Elevii care întârzie, teoretic, trebuie duși să dea examenul în altă sală.
La clasa a II-a, cea care începe marți testările, se urmărește evaluarea competenţelor de producere a mesajelor scrise, evaluarea competenţelor de receptare a mesajelor citite și evaluarea competenţelor de matematică. La clasa a IV-a se evaluează competenţele de înţelegere a textului scris în limba română și competenţele de matematică, în timp ce la clasa a VI-a se urmărește evaluarea competențelor din ariile curriculare „Limbă şi comunicare” și „Matematică şi Ştiinţe ale naturii”.
Calendarul evaluărilor
Potrivit ordinului de ministru de la începutul anului școlar, probele evaluărilor naționale de la clasa a II-a, a IV-a și a VI-a sunt programate conform următorului calendar:
Evaluarea națională de la clasa a II-a:
-
Limba română scris — marți, 9 mai 2023;
-
Limba maternă scris — marți, 9 mai 2023;
-
Limba română citit — miercuri, 10 mai 2023;
-
Limba maternă citit — miercuri, 10 mai 2023;
-
Matematică — joi, 11 mai 2023;
-
Limba română pentru minoritățile naționale, scris-citit — vineri, 12 mai 2023.
Evaluarea națională de la clasa a IV-a:
-
Limba română — marți, 16 mai 2023;
-
Matematică — miercuri, 17 mai 2023;
-
Limba maternă — joi, 18 mai 2023.
Evaluarea națională de la clasa a VI-a:
-
Limbă și comunicare — miercuri, 24 mai 2023;
-
Matematică și Științe ale naturii — joi, 25 mai 2023.
Rezultatele
De corectarea lucrărilor se vor ocupa doi profesori, dintre care unul trebuie să fie cel de la clasă. Rezultatele ar urma să fie comunicate numai privat, elevilor și părintelui, la șapte zile după fiecare probă. Acestea nu pot fi trecute în catalog ci, cel mult, în planurile individualizate de învăţare ale unității.
Iată cum au arătat, de exemplu, testele de limba română (scris – citit) și matematică de la clasa a II-a în 2022:
UPDATE. Peste 600 de elevi de clasa a II-a din Timiș au lipsit de la prima probă
Statisticile la finalul primei zi de probe arată că în Timiș au fost înscriși la evaluare 5.895 de copii de clasa a II-a. Dintre aceștia, 5.276 s-au prezentat.
„Proba a fost susținută în 154 de centre din județ, timp de lucru 30 de minute. Nu s-au înregistrat evenimente. Mâine se continuă cu limba română citit, iar în 11.05.2023 va fi proba la matematică. În 12.05.2023 se va susține proba scris- citit la limba română pentru minoritățile naționale”, a precizat inspectorul școlar din Timiș Nicolae Cosmin Hogea.
Trimite articolul
XBa toti sunt nebuni? Ce sa evaluezi la un copil de clasa 2? Ca ce? A invatat alfabetul? Stie tabla inmultirii? Si.. la ce ajuta evaluarea? Adica aia care trec testul merg unde? Respectiv aia care pica testul ce se intampla? Raspuns: NIMIC. Merg mai departe ca si cand nimic nu s-ar fi intamplat