“Mă miră puţin că există o aşteptare pentru o metodă universală sau o minune care se poate face, dar nu se poate face nicio minune. Se pot reduce salariile, pensiile, însă ce nu s-a discutat decât foarte puţin – se pot mări anumite taxe şi impozite. Cred că n-ar fi fost nicio catastrofă să se majoreze TVA nu cu 10%, poate cu 2 sau 3%. Ar fi fost suportabil şi ar fi rezultat de aici o sumă de bani de care am fi putut să dispunem pentru măsuri de încurajare a economiei. N-ar fi fost absurd să se gândească o creştere uşoară a gradului de impozitare a venitului”, a susţinut Johannis, al cărui nume a fost propus de PNL, PSD, UDMR şi minorităţi pentru a prelua conducerea executivului, la finalul anului trecut, după ce Cabinetul Boc a fost demis prin moţiune de cenzură.
Potrivit primarului Sibiului, executivul ar fi trebuit să înceapă încă din luna mai a lui 2009 reducerea numărului bugetarilor, pentru că atunci s-ar fi putut pune în aplicare măsura “într-o manieră suportabilă”. “Avem la dispoziţie sume impresionante din fondurile europene pentru reconversia profesională. Se putea gândi un program de disponibilizare cu măsuri complementare de reconversie profesională, de reintegrare profesională şi atunci măcar am fi avut o parte dintre bugetari între timp deja în alte poziţii”, a explicat Johannis.
Primarul Sibiului a mai menţionat că, în opinia sa, se poate intra într-o “spirală descendentă”, deoarece prin scăderea venitului bugetarilor şi al pensionarilor, va exista, implicit, şi o cheltuială medie mai mică a cetăţeanului.
Klaus Johannis a adăugat că este nevoie de bani cheltuiţi “acolo unde se realizează o pârghie pentru relansarea economică”. “În astfel de perioade este nevoie de investiţii mari, care crează locuri de muncă, aduc bani înapoi în economie şi crează impresia generală că se mişcă ceva”, a spus el, referindu-se la ”investiţii foarte mari de tip autostradă”.
În cadrul aceleiaşi emisiuni, preşedintele PSD Victor Ponta a apreciat că primarul Sibiului ar fi fost un premier “mult, mult mai bun” decât Emil Boc şi nu ar fi luat măsuri “absolut iresponsabil precum cele anunţate de Traian Băsescu”.
Cât priveşte informaţiile apărute în presă în legătură cu cheltuirea a 2,5 milioane de lei pentru cumpărarea a o sută de calculatoare în primăria Sibiu, Johannis a explicat care este destinaţia acestora. “Nu trebuie să oprim modernizarea administraţie datorită faptului că în momentul de faţă nu ştim cum să rezolvăm problema cu FMI. Fiindcă nu avem voie să facem cheltuieli mai mari decât o anumită cotă din ce s-a cheltuit în anii trecuţi, am făcut o achiziţie foarte complicată – am achiziţionat bunuri pe care le vom plăti în anii care urmează. Nu am făcut achiziţii de calculatoare pentru funcţionari, tocmai de acestea vrem să scăpăm. Este vorba de terminale care funcţionează doar împreună cu serverul primăriei şi ele nu sunt de tip staţie de lucru, pentru că tocmai acestea trebuie înlocuite”, a spus primarul Sibiului.
Sursa: Newsin
Citiți principiile noastre de moderare aici!