Premierul Nicolae Ciucă a oferit joi detalii despre prețurile la energia electrică pentru anul viitor, elemente tehnice care urmează să fie cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență.
Executivul se va reuni, vineri dimineață, pentru a aproba ordonanţa de urgenţă care prevede reglementarea prețurilor la energia electrică.
„Am convenit că vom continua să asigurăm prețul de 0,68 de bani (n.a corect 0,68 de lei) pentru cetățenii care consumă până în 100 de kilowați, 0,80 lei pentru cei care consumă până în 255 de kilowați. Același preț va fi și pentru cei care consumă peste 255 de kilowați pâna la acest plafon, dar ce depășește va avea un alt nivel de plată și este luată în calcul acea sumă pe care ați vehiculat-o de 1,3.De asemenea pentru IMM-uri s-a stabilit să menținem acea sumă de 1 leu pe kilowatt, iar pentru marii consumatori 1,3 lei, urmând ca toate aceste elemente tehnice să fie cuprinse într-un proiect de ordonanță de urgență”, a declarat joi premierul.
Potrivit lui Ciucă, producătorii de energie beneficiază în acest moment de venituri suplimentare și la producător se va aplica un impozit peste anumite niveluri de preț. Astfel, „cu banii obținuți din impozit la producător să putem să acoperim sumele pe care le folosim la compensare”.
Măsurile vor fi aplicate pentru „încă un an de zile începând de la 1 ianuarie”.
Cât vom plăti factura la energie iarna aceasta
Liderii Coaliţiei au decis miercuri cum va arăta prețul plafonat la energie și viitorul pieței de energie în 2023. Potrivit surselor HotNews.ro, PSD, PNL și UDMR au căzut de acord să mențină plafoanele pentru energia electrică și în 2023 și să reglementeze piața printr-o nouă ordonanță de urgență.
Din 2023, piața energetică va fi reglementată în proporție de 80%. Mai exact, 80% din prețul energiei va fi plafonat iar restul de 20% va fi lăsat la libera negociere, pe piața bursieră.
Guvernul va emite o nouă ordonanță de urgență în acest sens, cu aplicare de la 1 ianuarie 2023.
În 2023, plafoanele pentru consumatorii casnici se vor menține astfel:
- sub 100 de kwh pe lună tarif de 0,68 lei/kwh – preț factură aproximativ 70 de lei;
- între 100 de kwh – 255 de kwh pe lună tarif de 0,8 lei/kwh – preț factură aproximativ 200 de lei;
- peste 255 de kwh până la 300 de kwh pe lună tarif de 1,3 leu/kwh – preț factură aproximativ 260 de lei.
Pentru consumatorii economici, plafoanele arată astfel: imm-uri, industria alimentară, serviciile comunitare, farma – 1 leu/Kwh, iar pentru marii consumatori economici, tariful va fi de 1,3 lei/kwh.
Trimite articolul
X“coalitia” ne-a adus in situatia asta care e deja jenanta, si prezinta “masurile” ca pe ceva pozitiv. hai sictir si lor, si voua, “presei”, ca nu ziceti nimic
Piata se regleaza singura. Trebuie eliminate plafonarile si interzise astfel de interventii ale statului in piata. La fel la gaz si lemn, fara plafonari, fara compensari! Data fiind legea offshore(m#iedraggnia!), suntem independenti energetic, atat de independenti incat vom inchide primii din UE tot ce e pe carbune! Suntem cei mai smecheri!
Votam dreapta! ( care include si noul peesedee). Merge si centru deeapta modern sau extrema dreapta. Oricum nu mai avem decat dreapta 🤪! Hai si cu privatizarea hidroelectrica!
#idiocracy
Trebuie trimis “de urgenta” “primul ministru” indarat la scoala primara sa invete unitatile de masura, sa poata face diferenta intre kW si kWh, sa fim si noi mandri ca avem un prim-ministru alfabet pe jumatate.
Hotii, criminalii si marionetele dusmanilor acetui popor sunt si “salvatorii” nostrii.
Roata se invarteste, nu uitati asta, dragilor. Mi-e ca o sa faceti pesta porcina si ca va trebui sa lichidam focarul.
NU EcoComunismului!
Jaful declansat de Ludovic Orban, Florin Cati, Virgil Popescu continua secondati de echipa lui Ciolacu care mimeaza grija ptr cetateni. Oare nai ramane ceva in urma lor ?
Până când o să mențineți aceasta aberație cu raportarea la consumul din 2021 ? Nu ați reglementat nimic.Nu vă interesează decât să adunați bani la buget.Cei care din diverse motive au depășit consumul de 300kw/luna, consum care a fost plătit la un tarif stabilit printre un contract (modificat și mărit de trei ori), acum sunt nevoiți să suporte aceasta pedeapsa că să i susțină pe cei ce nu consuma.Din banii adunați ii subvenționează pe ceilalți.Niste nemernici !