Urgenţele care vor ajunge la medicii de familie vor veni tot prin serviciul 112.
„Pacientul sună la numărul de urgenţă, iar dispeceratul este cel care decide să-i trimită o ambulanţă sau îl va îndruma către centrul de permanenţă sau către medicul de familie”, a explicat Eugen Nicolăescu.
Ministrul nu uită de înfiinţarea unor centre de permanenţă. Aici, medicii vor acorda non-stop asistenţă medicală. Problema este că munca va fi prestată în afara orelor de program. Ministerul Sănătăţii a mai încercat odată să creeze centrele, dar a eşuat.
„Pe vremea ministrului Cseke s-a mărit numărul centrelor, dar plata medicilor se făcea odată la 5-6 luni. În multe situaţii, nu s-au putut asigura sedii pentru că autorităţile locale nu au pus nimic la dispoziţie şi nu poţi să faci medicină în orice gheretă. Plus că nu vreţi să ştiţi cât de complicat este din punct de vedere legal să angajezi o asistentă medicală”, a declarat Sandra Alexiu, secretar general al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie din România.
Tot la discuţia de ieri s-a vorbit despre asigurarea de gărzi la domiciliul medicului de familie. „E o mai veche propunere a noastră pentru că în mediul rural medicul acordă asistenţă sanitară 24 de ore din 24. Am vrea să existe posibilitatea de a fi plătit şi în afara programului normal de lucru”, a mai explicat Sandra Alexiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!