Luni, Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților va dezbate subiectul legalizării canabisului în scopuri medicale. Medicii îi încurajează pe politicieni să dea aviz pozitiv acestui tratament folosit în întreaga lume, asigurând că stupefiantele prescrise în scopuri medicale nu pot da dependență.
„În general, stupefiantele prescrise în scopuri medicale nu dau dependență. Nici canabisul, dar nici morfina nu au astfel de efecte adverse dacă sunt prescrise de medic. Oricum, canabisul este slab adictiv din start”, spune dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru şi psihoterapeut cu experienţă în adicţii și directorul ştiinţific al Alianței pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor (ALIAT).
Cezar Irimia, președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), spune că, în principiu, canabisul poate ajuta în terapia durerii.
„Este folosit din cele mai vechi timpuri în terapii, poate crește mult calitatea vieții pacientului și, evident, nu sunt împotriva unui astfel de tratament mai ales dacă este prescris de medicul oncolog”, afirmă Cezar Irimia.
Proiectul de lege „Legea Victoria” a fost inițiat de Alexandra Cârstea, care a depus eforturi pentru aprobarea acestuia după pierderea mamei sale din cauza cancerului. În 2019, Cristina Dumitrache, deputat în Parlamentul României, a strâns semnături din partea colegilor parlamentari și a depus inițiativa legislativă.
Aceasta prevede, în esență, posibilitatea prescrierii, de către medicul specialist, de calmante ce conțin canabis sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau pentru inhalare. Fumatul de canabis nu este permis, iar tratamentul se va prescrie utilizând un formular special ca și în cazul morfinei, pentru un control mai strict al substanțelor active.
După ce a trecut de Senat, proiectul nu a mai ajuns la vot în Camera Deputaţilor, primind un punct de vedere nefavorabil din partea Ministerului Sănătăţii, în anul 2021. Ulterior, Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a explicat poziția instituției pe care o reprezintă.
„Apropo de canabis sau de derivații din canabis. Aici nu este vorba despre punctul de vedere al Ministerului Sănătății, care se schimbă după cum vrea un ministru al Sănătății. E vorba despre respectarea legislației europene în materie, noi avem o agenție în Europa, Agenția Europeană a Medicamentului, și în momentul în care orice derivat de canabis va primi autorizare de utilizare la anumite categorii de pacienți – așa cum primește orice alt produs farmaceutic, pentru că ne referim la produse farmaceutice – bineînțeles că și România se va adapta legislației europene. Noi așteptăm punctul de vedere al Agenției Europene a Medicamentului”, a explicat recent Alexandru Rafila.
În prezent, zeci de țări din întreaga lume permit utilizarea canabisului în scopuri medicale. Numărul acestor țări crește în fiecare an, iar Germania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Elveția, Grecia, Cehia, Cipru, Malta, Polonia și Portugalia se numără printre țările europene care au legalizat deja planta în scopuri medicale. Aceasta este legalizată și în Canada, în timp ce în Statele Unite, fiecare stat are propria legislație în această privință.
Trimite articolul
XSi non-medicii solicita decriminalizarea in ce scop vrea fiecare
-
Tata a murit de neoplasm vezical…A avut dureri cumplite, iar mwdicii îi recomandau NoSpa…În ziua decesului (infarct din cauza durerilor, cred eu) i-au prescris Tramadol, dar bietul de el apucase să ia doar 1 pastilă cu 3 ore înainte… Câțiva colegi de liceu stabiliți în Canada și SUA îmi spuneau de canabis, dar și de țigările cu marijuana medicinală, care sunt legale acolo și chiar au efect… Dar dacă tot atât de greu se vor prescrie ( probabil pretul e prea mare ), atunci e degeaba agitația… Vor avea acces doar unii…
-
Imi pare rau sa aud de tatal tau. Poate ( POATE ) l-ar fi ajutat. acuma de stiut .. pe prea tarziu. evident nu vindeca toate bolile ( mai minte si BigHemp ).. dar pentru cei ce are un efect benefic ar fi o solutie simpla si IEFTINA. pentru consum medicinal trebuie facute mai multe studii .. dar ele nu pot fi facute datorita legislatiei.
+ ca sa nu mai vorbim ca asa s-a distrus industria canepii din ro
+ ca sa nu mai vorbim de cate vieti a distrus politia arestand pustani pentru un nimic sau cati bani a bagat “prohibitia” in buzunarul mafiotilor.
+ ca sa nu mai mentionam “studiul” facut la comanda pe vremea lui Nixon din care au iesit toate miturile legate de consum.
si ar mai fi … dar conteaza ?
-
“Controale la firmele care fac operațiuni cu substanțe periculoase, în Timiș. Cinci dosare penale” … era o stire…
Ultimele studii arata ca nu ajuta. La ce corupti sunt toti o sa aiba reteta. Si PSD iar da vina pe UE ca de obicei si prostii cred.
-
Serios?Ia pune aici studiile alea. Nu ajuta si nu va ajuta niciodata fumat.Dar in orice alta forma decat ars este o planta minune.Dar nah,nu ti-a zis la tv asta…
-
Vrem trimitere la studiile alea clinice despre care spui ca arata ca nu ar ajuta.
Asteptam studiile, sa vedem, vorbesti pe subiect sau bati câmpii!
(((medicii)))
Pesemne părerile sunt împărțite.
Dpdv meu de vedere cannabisul ar trebui introdus în circuitul legal la fel ca și tutunul.
Uruguay și Canada au făcut asta la nivel național și se pare că funcționează .
Se ia din mana grupărilor infracționale profiturile obținute ilegal, se degrevează poliția/justiția de urmărirea acestor infracțiuni, iar banii sunt direcționați in campanii de informare și tratare a dependenței .
Problema e in Romania că noi nu avem cultura occidentală și exista riscul sa dam din lac in puț și să declanșăm alte probleme, gen nașteri cu probleme, conducere sub influența cannabisului, sa afectam tineretul( care nu are voie sub nicio forma sa consume) și să avem mult mai mulți dependenți.
P.S. 20 la sută din consumatorii de cannabis consuma 80 la sută din cantitate.
Una peste alta, ar trebui studii de impact serioase în România și ar trebui sa decidem dacă noi că și popor trebuie sa mergem spre interzicere sau spre legalizare.
-
pana acuma vad o gramada prinsi ” sub infuenta ” dar prea putine accidente. matematica nu ” pusca “
Toata stima si recunostinta pentru medicii dedicati pentru binele pacientilor lor. Pentru toti acei medici care cu priceperea lor aduc alinarea durerilor semenilor lor.
Mai exista insa o parte pe care ii numesc pe numele lor: criminali in halate albe. Pentru ei o sa existe o sectie speciala in IAD, cu toate leprele care au colaborat la genocidul cu seruri. Pentru sceptici, intrati nu doar pe canalele oficioase (sac!) ci si pe activenews sau multe alte surse sa vedeti cum ne mor semenii inselati de monstrii in halate albe. Halatul are presupun rolul de a le ascunde codita de drac.
Cat despre legalizare… ce v-am spus eu de atata timp? Este o planta lasata de Bunul Dumnezeu pentru noi oamenii si nicio lege stramba omeneasca nu va putea suspenda un dar lasat de Dumnezeu.
Va imbatatii cu apa rece …nu va fii pentru oricine chiar de se va legaliza …in elvetia est 5,5k de euro kg …iara derivatele vor fi mult peste posibilitatile omului de rand
-
de aia trebuie decriminalizat si nu ” legalizat “. cine vrea isi cresete si nu cumpara de la BigWeed la 10-20xpretul de productie
Oriunde este impusa prohibitie … cinevaaa …. castiga averi imense! Mai detaliat si pe intelesul tuturor: daca s-ar legaliza si organiza drogurile usoare si prostitutia, alesii nostri, care sunt ticalosiri pana la mate si sunt direct sau indirect implicati si sustinuti de mafia care controleaza aceste afaceri, nu ar mai avea principala lor sursa de venit, deoarece banii din salarii sunt pentru acesti distinsi mizerabili doar bani de suc! …. Asa se explica faptul ca in niciun stat corupt NU se doreste reglementarea legala a acestor activitati. Apropos, de ce credeti voi ca tace Dinca?
Canabisul se poate si inainte de ”legalizare” prescrie la pacientii cu dureri cronice si in regim paliativ. Trebuie doar casa de asigurari sa fie de acord. Preturile sunt simbolice oricum. Atentie in schimb la opiate !!! In Ro oricum se implementeaza tot cu cel putin 10 ani interziere…. asta dupa legalizare.