Băsescu a promulgat, miercuri, legea de aprobare a Ordonanţei 2/2004, referitoare la statutul medicilor, după ce în iulie a retrimis-o Parlamentului spre reexaminare.
În cererea de reexaminare, șeful statului preciza că prin această modificare medicilor li se diminuează răspunderea penală pentru „toate infracţiunile la care subiectul activ este un funcţionar public, în sensul legii penale”.
„Prin această modificare, medicii nu mai pot fi asimilaţi în categoria funcţionarilor publici în sensul legii penale care consideră funcţionar public «orice persoană care exercită un serviciu de interes public prin care a fost învestită de autorităţile publice sau care este supusă controlului ori supravegherii acestora cu privire la îndeplinirea respectivului serviciu public»”, arăta Băsescu în cererea de reexaminare.
Reîntoarsă în Parlament, senatorii au respins cererea de reexaminare, argumentând că profesia de medic este „liberală prin excelenţă”.
„Peste tot în Uniunea Europeană profesia medicală este legiferată ca fiind liberală. Medicul nu este funcţionar public, iar echivalarea dintre ele împiedică o relaţie autentică cu pacientul. Independenţa profesională este, potrivit studiilor, cea mai importantă pentru medici. Toate studiile sociologice pun pe primul loc plecarea din cauza faptului că sunt echivalaţi cu funcţionari publici”, au explicat senatorii din Comisia de săntate, în raportul înaintat plenului.
Potrivit membrilor comisiei de specialitate a Senatului, din 2008 până în prezent, au părăsit România aproximativ 15.000 de medici.
Citiți principiile noastre de moderare aici!